Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Квiтень 2016 01:15

Регіон стабільної нестабільності

Rate this item
(0 votes)

У Женеві тривають непрості переговори ворогуючих у Сирії сторін щодо вироблення умов остаточного замирення. Утім, події останнього часу знову ставлять під сумнів їх ефективність. Президент Сирії Башар Асад лише за участю лояльної до себе опозиції минулого тижня провів парламентські вибори, які не були визнані навіть поміркованою частиною сирійської опозиції.
Крім того, за підтримки іранських військових і загонів ліванського шиїтського угруповання «Хізболла» сирійські війська продовжують наступ на Алеппо. Активні бойові дії за це друге за значенням після Дамаска сирійське місто вкотре загострили становище навколо Туреччини. Чинна турецька влада не збирається «здавати» Алеппо та продовжує підтримувати ті військові загони, в тому числі й радикальної сирійської опозиції, які утримують окремі райони міста.

На цьому тлі посилилися прояви інформаційної війни проти Туреччини. Напередодні туристичного сезону турецькі вороги та конкуренти намагаються створити країні імідж послідовного ворога демократії. Зокрема, така інформаційна кампанія розгорнулась у Німеччині, де місцевий телевізійний комік навмисне образив Реджепа Ердогана.
Цей скандал відбувся у незручний політично час для канцлера Ангели Меркель. Вона щойно з великими труднощами досягла домовленості з Ердоганом щодо повернення «несирійських біженців» до Туреччини в обмін на фінансову допомогу Євросоюзу Туреччині та безвізовий режим з Євросоюзом для турецьких громадян. Але невдалий гумор поставив ті досягнення під загрозу.
У цій ситуації Меркель прийняла нестандартне для лібералки рішення покарати комедіанта. Власне, прийнятного виходу з цієї ситуації для неї й не було, адже якщо «не обмежити свободу слова», можна було наразитися на образу Ердогана, ціною якої могло бути скасування домовленості про біженців. І ця загроза виявилася для Меркель навіть більш серйозною, ніж чергова порція критики вдома з приводу початку судового переслідування комедіанта. За тяжких часів, виявляється, зовсім не до гумору.
Свою гру на Близькому Сході продовжує проводити й Росія. Лише на поточному тижні Москву відвідав президент Палестинської автономії Махмуд Аббас, а за кілька днів після нього там же побував прем’єрміністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху. Палестинська делегація на тлі величезної уваги до сирійського конфлікту вкотре спробувала привернути хоча б часточку уваги до своїх проблем. Утім, у регіоні утворився такий розклад сил, коли й вирішення палестинської проблеми залежить переважно від того, яким буде результат сирійської війни.
Остання також є надзвичайно актуальною для Ізраїлю, адже бойові дії проти бойовиків «Ісламської держави Іраку і Леванту» відбуваються поблизу спірних між Сирією та Ізраїлем Голанських висот. Унаслідок викликів безпеці Ізраїлю з боку «Ісламської держави» його керівництво досить помірковано поставилося до російської військової присутності в Сирії.
Утім, Ізраїль більше стурбований російським союзником у Сирії, яким є Іран. У єврейській державі, здається, не зовсім розуміють, чи Іран використовує Росію у Сирії, чи навпаки. Чіткого розуміння того, що там відбувається, прем’єрміністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху навряд чи отримав від переговорів з Володимиром Путіним.
Натомість на поточному тижні Тегеран відвідала верховний представник з питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки Європейського Союзу Федеріка Могеріні. Це був перший такий представницький візит від часів минулорічного скасування санкцій з Ірану. Тепер Європейський Союз демонструє політичне бажання активізувати свою близькосхідну політику, пасивність у якій, як довела ситуація з біженцями, створює виклики безпеці самого Євросоюзу.
Зокрема, Євросоюз, попри протести Саудівської Аравії і США, демонструє готовність у рамках загальної нормалізації ситуації навколо Ірану посприяти технічному переоснащенню іранської нафтовидобувної промисловості, яка суттєво відстала за своїм розвитком унаслідок санкцій.
Утім, конструктивні проекти на Близькому Сході неможливо буде реалізувати, доки в регіоні зберігається нестабільність. Та поки що немає підстав вважати, що тенденції до замирення стають визначальними та незворотними, тому динаміка масштабних політичних маневрів на Близькому Сході залишатиметься високою.
Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».