Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Квiтень 2016 11:18

Референдум у Нідерландах: що далі?

Rate this item
(0 votes)

Згід­но з по­пе­ред­ні­ми ре­зуль­та­та­ми під­ра­хун­ку го­ло­сів, зроб­ле­ни­ми му­ні­ци­па­лі­те­та­ми, 61,1% гол­ланд­ців про­го­ло­су­ва­ти «про­ти» ра­ти­фі­ка­ції Уго­ди про асо­ці­ацію Ук­раї­на — ЄС на ре­фе­рен­ду­мі у Ні­дер­лан­дах. Яв­ка ста­но­ви­ла 32%. «За» Уго­ду про­го­ло­су­ва­ли 38,1% ви­бор­ців.

Виборча рада Нідерландів оголосить остаточні офіційні результати 12 квітня.
Коаліційні партії парламенту Нідерландів вважають, що негативний результат референдуму щодо Угоди про асоціацію Україна — ЄС потребуватиме реакції нідерландського уряду, і планують обговорювати наступні кроки після того, як отримають офіційну позицію уряду.

Про це заявили спікери коаліційних партій VVD та PvdA Хан тен Бруке та Міхель Серваес після завершення голосування на референдумі.
«Нам треба почекати результатів. Але ми бачимо резонуюче «ні». Це потребуватиме серйозної відповіді від уряду», — заявив спікер VVD.
Він зазначив, що спочатку будуть оголошені результати, після цього позицію оголосить уряд, а потім будуть дебати у парламенті.
«Ми робитимемо це поетапно. Є також 27 інших країн, які дивляться нам через плече. Тому це потребуватиме певного часу», — сказав Хан тен Бруке.
У свою чергу, спікер іншої коаліційної партії PvdA Міхель Серваес заявив, що його партія, яка проводила кампанію «за» Угоду, розчарована негативним результатом референдуму, але якщо офіційні результати визнають голосування чинним, воно «має бути враховане».
«Із самого початку кампанії до референдуму ми сказали, що чинні результати референдуму будуть враховані нашою партією. Це означає, що принаймні у нинішньому вигляді ратифікація Угоди не може бути здійснена», — сказав він.
Водночас він заявив, що їхня парламентська партія спочатку очікуватиме формальної відповіді від уряду. За його словами, наступним кроком буде обговорення в парламенті.
* * *
Президент України Петро Порошенко прокоментував попередні результати референдуму у Нідерландах щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, згідно з якими більшість голландців проголосувала проти.
Про це повідомляє пресслужба глави держави.
«Хотів би всім нагадати, що справжня мета організаторів референдуму — це не є Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Це є атака на єдність Європи, атака на поширення європейських цінностей. Про це також свідчить та дискусія, яка була розгорнута напередодні референдуму», — йдеться у коментарі Президента.
Порошенко також подякував усім, хто проголосував «за», адже це «сотні тисяч прихильників України».
Він також нагадав, що референдум має виключно консультативний характер.
«Впевнений, що стратегічно ця подія не є перешкодою на шляху України до Європи. Хочу відповідально заявити, що, незважаючи на це, Україна продовжить втілювати в життя Угоду про асоціацію, забезпечить створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі з Євросоюзом», — наголосив Порошенко.
* * *
Негативний результат на референдумі в Нідерландах не означатиме припинення процесу ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.
Про це у Фейсбуці написав засновник ГО «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко.
«Сьогоднішній референдум у Нідерландах, який, на жаль, матиме негативний результат для України, насправді не матиме жодних катастрофічних наслідків у плані ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Угода з часом буде ратифікована, вона вже виконується і буде виконуватися (досить скоро ми невимушено усміхнемося голландським організаторам референдуму та покажемо смачний фак їх російським натхненникам)», — написав Яременко.
Він також пояснив, що основний урок, який має винести Україна з негативного результату референдуму в Нідерландах, — проблеми України, в першу чергу в корупції.
За його словами, європейці краще за нас розуміють масштаб корумпованості в Україні. Усі інші «іміджеві проблеми України переважно пов’язані саме з корупцією, адже не можна вірити людям у чомусь, якщо ти не віриш їм загалом».
* * *
Консультативний референдум у Нідерландах щодо ратифікації Угоди про асоціацію Україна — ЄС є частиною ширшої стратегії, яку Кремль застосовує для послаблення Євросоюзу.
Таку думку висловив депутат Європарламенту, голова групи «Друзів європейської України» Петрас Ауштревічус під час онлайндебатів щодо нідерландського референдуму.
«Це є процес, який спровокований кампанією Brexit. Я би додав, що він керується з Кремля», — сказав європарламентар.
Він зазначив, що організатори референдуму маніпулюють громадською думкою голландців, що є частиною ширшої стратегії на послаблення ЄС.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».