Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Сiчень 2016 13:41

Інтриги попередніх виборів у США

Rate this item
(0 votes)

Поточний рік є доленосним для політичного розвитку США. На початку листопада мають відбутися чергові президентські вибори. Наприкінці лютого стартують праймеріз (попередні) вибори кандидатів від Демократичної і Республіканської партій США.
Колишній державний секретар США Гілларі Клінтон вже фактично є переможницею перегонів за право бути висунутою на посаду президента США від Демократичної партії. У неї немає достойного суперника. Утім, на політичні перспективи Гілларі Клінтон впливають дії її колишнього шефа — президента США Барака Обами.
Зокрема, важливою є спроба Обами вплинути на стан справ у сфері вільного обігу вогнепальної зброї. Аргументація посилення контролю над обігом зброї ґрунтується на частоті її використання психічнохворими і терористами.

Скептики зазначають, що найчастіше у таких випадках використовується зброя, зазвичай, легально куплена. Однак загальна заборона вільного продажу вогнепальної зброї стикається з другою поправкою до чинної Конституції США, яка це гарантує. Тож не дивно, що реакція республіканців на ініціативу Барака Обами була надзвичайно гострою.
Унаслідок цього Гілларі Клінтон намагається максимально «розмити» свою позицію з цього гострого питання, аби наперед не відштовхувати від себе потенційних виборців. Тим паче, що попри конкуренцію між собою, кандидати-республіканці консолідовано критикують довгу політичну біографію Гілларі Клінтон. Їй згадали вже й недостатні заходи безпеки у 2011 році під час нападу на посольство США в Лівії. Поки що найбільш серйозним ризиком для Гілларі Клінтон є недостатньо стабільна підтримка з боку американського жіноцтва.
У лавах Республіканської партії серйозна несподіванка — лідерство мільярдера Дональда Трампа, якого дедалі частіше називають «американським Жириновським». Цікаво, що партійний апарат республіканців не в захваті від харизматичного політичного натиску Дональда Трампа. Цей фактор не гарантує йому перемоги в номінації від Республіканської партії на листопадових президентських виборах, тому ще не втратили шансів інші потенційні претенденти на висунення від республіканців. Зокрема, це Марк Рубіо, Джебб Буш — брат колишнього президента США Джорджа Буша-молодшого і син Джорджа Буша-старшого.
Отже, інтриг цьогорічній президентській кампанії у США вистачає. Тим цікавіше буде слідкувати за її перебігом.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».