Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Серпень 2015 11:45

Японська армія виходить на нові рубежі

Rate this item
(0 votes)

Па­ла­та пред­став­ни­ків — ниж­ня па­ла­та япон­сько­го пар­ла­мен­ту — ухва­ли­ла за­кон, який роз­ши­рює роль сил са­мо­обо­ро­ни.

Після серії бурхливих виступів опозиційна Демократична партія (ДП) і чотири інші партії бойкотували голосування. Закон прийнято завдяки голосам правлячої Ліберально-демократичної партії (ЛДП) прем’єра Сіндзо Абе і його коаліційного партнера — Комейто. Перед парламентом проти воєнного закону протестували сотні осіб.
Новий закон виник унаслідок затвердження консервативним урядом Абе у липні 2014 року нової інтерпретації Конституції, яка до цього часу дозволяла використовувати збройні сили суто для оборони території Японії.


За задумом правлячої партії, новий закон має дозволити діяльність у рамках так званої колективної самооборони, тобто відправку японських сил поза кордони країни, щоб допомогти союзникам, передусім США, навіть якщо Японія не буде безпосередньо атакована. «Ситуація з безпекою Японії тепер набагато складніша», — заявив керівник уряду після голосування. Він додав: «Цей закон необхідний, щоб захистити життя японців і запобігти війні».
Незважаючи на спротив опозиційних депутатів і протести громадян, правляча коаліція пропхала новий закон через комісію національної безпеки у нижній палаті парламенту. Після зеленого світла нижньої палати закон потрапить у палату радників, де протягом 60 днів він повинен бути проголосований.
Хоча коаліція Абе має у палаті радників більшість, на думку коментаторів, можливо, що вона відкине закон або модифікує його. Але тоді нижня палата може повернути ці зміни завдяки двом третинам голосів, якими володіє правляча коаліція. «Вимушене ухвалення цього закону залишиться плямою на повоєнній демократії Японії», — сказав перед голосуванням лідер опозиції Кацуя Окада.
Він навів дослідження, згідно з якими понад 80% японців вважають, що уряд недостатньо пояснює реформу системи безпеки. Абе переконував виборців, що Японія повинна краще підготуватися до загроз із боку Китаю і активніше долучатися до міжнародних мирних зусиль у складі миротворчих сил за кордонами країни.
Проте опоненти змін вважають, що вони суперечать пацифістській Конституції Японії і країна може бути втягнута у конфлікт, який точиться далеко від її території, в якому вона буде змушена воювати на боці американців.
Популярність Абе різко знизилася через плани розширення ролі армії, а також інших його дій. Згідно з опублікованим газетою «Асахі» опитуванням 42% громадян не підтримують Абе. Політик має популярність серед 39% опитаних, а 56% учасників опитування проти введення в дію нового закону про розширення ролі сил самооборони.
Підтримка нижньою палатою парламенту нового закону про розширення ролі сил самооборони була негативно сприйнята за кордоном, особливо у Китаї. Там його назвали «безпрецедентним» після Другої світової війни.
«Як найбільш обґрунтоване постає запитання, чи Японія відмовиться від своєї політики, орієнтованої виключно на оборону, і відступить від стратегії мирного розвитку?» — заявила речник китайського МЗС Хуа Чунан.
Вона підкреслила, що ініціатива Японії з’явилась «у момент, коли люди у світі нагадують собі про історію» у зв’язку з 70-ю річницею закінчення Другої світової війни. На думку китайців, новий закон особливо турбує держави, які були жертвами японської агресії під час Другої світової війни.
Петро ПЕТРІВ 

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».