Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Липень 2015 18:22

Непоступливі перси

Rate this item
(0 votes)

Два тиж­ні то­му у Від­ні ма­ли за­вер­ши­ти­ся пе­ре­го­во­ри що­до іран­ської ядер­ної про­гра­ми. Во­ни роз­по­ча­ли­ся ще у 2005 ро­ці й від­то­ді час від ча­су пе­ре­ри­ва­ли­ся, зда­ва­ло­ся, без ве­ли­ких шан­сів на від­нов­лен­ня. Але кож­но­го ра­зу пе­ре­го­вор­ний про­цес по­но­влю­вав­ся, зва­жа­ючи на осо­бли­ву роль Іра­ну в су­час­них між­на­род­них від­но­си­нах.

Перші економічні санкції проти Тегерану були запроваджені відразу після ісламської революції 1979 року. Ситуація стала ще більш напруженою після вторгнення США до сусіднього Іраку в березні 2003 року: після того тодішній іранський президент Махмуд Ахмадінежад анонсував прискорення реалізації ядерної програми Ірану.

Це стало приводом для запровадження додаткових санкцій з боку США та Євросоюзу. Однак навіть тоді до санкційного режиму не вдалося залучити найбільших покупців іранської нафти й газу — Індію і Китай.
Отже, Іран залишився ізольованим від західних ринків технологій і капіталів, що негативно позначилося на стані іранської економіки. Внаслідок цього у Тегерані час від часу відбувалися масові акції протесту проти правлячого режиму, але вони так і не завершилися його зміною.
Потужним поштовхом до пошуку раціональних компромісів на переговорах щодо іранської ядерної програми стали арабські революції 2011 року: Тегеран відчув, що подальше загострення конфронтації у відносинах зі США та Євросоюзом може зробити внутрішньополітичну ситуацію в Ірані неконтрольованою.
Однак ці міркування не означали, що Іран готовий на все заради домовленостей. Після відновлення переговорного процесу два тижні тому позиція іранської делегації щодо найбільш принципових для Тегерану питань залишилася безкомпромісною. Іран наполягав на негайному скасуванні не лише торговельно-економічних і технологічних санкцій, а й військово-технічних.
14 липня шість країн-посередників (США, Німеччина, Велика Британія, Франція, Китай і Росія) нарешті досягли угоди з Іраном щодо обмеження ядерної програми країни в обмін на пом’якшення санкцій.
Спочатку про досягнення компромісу з усіх спірних питань повідомили ЗМІ з посиланням на дипломатичні джерела, потім інформацію підтвердили офіційні особи, які брали участь у переговорах.
Наразі відомо, що Іран збереже ядерну інфраструктуру, дослідження і продовжить розробки центрифуг, але скоротить їхню кількість з 19 тис. до 6,1 тис. і зберігатиме їх під міжнародним наглядом. Крім того, всі іранські ядерні об’єкти будуть продовжувати свою діяльність, Іран і надалі збагачуватиме уран, повідомляє «Європейська правда».
У разі виконання Іраном взятих на себе зобов’язань, іранська ядерна проблема буде знята з порядку денного Ради Безпеки ООН через десять років. Конфігурацію реактора буде змінено так, щоб він не міг виробляти плутоній. Ці заходи разом із посиленими міжнародними інспекціями допоможуть запобігти виробленню Іраном ядерних боєголовок.
Іран також позбудеться 98% своїх запасів збагаченого урану і погодитиметься на інспекції МАГАТЕ на своїх об’єктах. Він отримає доступ на світові ринки нафти та до рахунків, на яких зберігаються прибутки від експорту нафти.
ЄС зніме санкції з Ірану щодо банківських операцій і доступу до міжнародної системи платежів SWIFT. У разі, якщо Іран порушуватиме домовленості, дію санкцій можна відновити протягом 65 днів.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».