Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Червень 2015 01:16

Мексиканські політичні «спеції»

Rate this item
(0 votes)

У Мексиці 7 червня 2015 року пройшли парламентські вибори. Того дня майже 85 мільйонів мексиканських виборців обирали не лише федеральний парламент, а й місцеві органи влади. Голосування відбулося чітко посередині президентського терміну повноважень Енріке Пенья Ньєто (2012–2018). Однак виборча кампанія дала привід згадати, що 2012 року Ньєто здобував перемогу у жорстких судових дебатах зі своїми опонентами. Крім того, жодна політична партія Мексики від 1997 року не може отримати абсолютної більшості голосів у парламенті. Відтоді загальною для мексиканської політичної системи є тенденція майже суцільної недовіри виборців до існуючих федеральних і регіональних партій.


Найбільш напруженою була виборча кампанія у штатах, які межують із територією США. Таке географічне розташування дає їм можливість бути транзитними пунктами на маршруті контрабанди до США наркотиків і нелегальних мігрантів, тож у цих штатах виборча кампанія не обійшлася без викрадень кандидатів та справжніх бойових дій між підрозділами мексиканської армії і загонами наркокартелів. Мексиканський уряд робить усе можливе, аби не допустити приходу до влади у «наркотичних штатах» кандидатів від мафії. Однак екстремальний характер виборів на цих територіях може спричинити й проблеми з офіційним підбиттям їх підсумків.
Традиційно напруженими були вибори в «індіанських штатах» Мексики, зокрема у штаті Чіапас. Саме тут 1 січня 1994 року з нагоди набуття чинності договору про створення Північноамериканської зони вільної торгівлі між Канадою, США і Мексикою розпочалося збройне повстання місцевих індіанців. Відтоді різні уряди Мексики намагалися врегулювати конфлікт, зокрема шляхом проведення земельної реформи та підвищення рівня життя індіанців.
Однак за понад два десятиліття влада так і не спромоглася вирішити більшість соціальних і економічних проблем у найменш розвинених штатах країни. За результатами цих виборів, імовірніше, правляча Інституційно-революційна партія Мексики формуватиме коаліційний уряд з дрібнішими регіональними партіями.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».