Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Лютий 2015 13:23

Євразійська «геометрія»

Rate this item
(0 votes)

2 лютого 2015 року в Пекіні відбулася зустріч міністрів закордонних справ Росії, Китаю та Індії. Зазначена геополітична трикутникова «геометрія» почала формуватися в 1998 році у розпал кризи навколо сербської провінції Косове.
Тодішній російський прем’єр-міністр Євген Примаков ініціював максимальне політичне зближення великих євразійських держав — Китаю, Індії, Росії. Усі вони мали схожі неврегульовані конфлікти, пов’язані з проблемою самовизначення або збереження територіальної цілісності. Росія перебувала в 1998 році на етапі другої чеченської війни, Китай стикався з мусульманським сепаратизмом у Сіньцзян-Уйгурському автономному районі та на Тибеті, Індія також мала хронічну проблему з мусульманами в Кашмірі.
Далі російсько-індійсько-китайський формат стимулював появу декількох міждержавних об’єднань. Зокрема, у вигляді своєрідного російсько-китайського кондомініуму в Центральній Азії утворилася Шанхайська організація співробітництва. Водночас ця ж трійка ініціювала утворення разом із Бразилією та Південно-Африканською Республікою так званого об’єднання БРІКС.


Однак «сторони» цього геополітичного трикутника не є рівнозначними. Демографічний та економічний потенціал Індії і Китаю набагато перевищує аналогічні можливості Росії. Утім, на відміну від Москви та Пекіна, Делі не є постійним членом Ради Безпеки ООН. Натомість лише Москва невтомно пропагує ідею визначення євразійського тристороннього формату за самостійний полюс сили у новонародженій багатополярній системі міжнародних відносин. Пекін і Делі у цьому сенсі постійно обертаються у бік Вашингтона та не бажають в інтересах Росії загострювати свої відносини зі США, так само як в інтересах США відмовлятися від тісних відносин із Росією.
Наочний приклад такої дипломатії дає нинішня ситуація навколо України. Після анексії Росією Криму Китай офіційно виступає за збереження територіальної цілісності України. Натомість Індія, маючи постійно напружені відносини із сусіднім Пакистаном саме через територіальний кашмірський конфлікт, демонструє нейтралітет в українському питанні. Попри такий стан справ, Росія вкрай зацікавлена в умовах дії жорстких європейських та американських санкцій показувати свої євразійські можливості.
У свою чергу, Китай та Індія намагаються дотримуватися принципів невтручання у внутрішні справи, вирішення міжнародних проблем дипломатичним способом, розвитку взаємовигідного співробітництва. Демонструючи самостійність свого зовнішньополітичного курсу, Делі і Пекін постійно наголошують, що розвивають свої відносини з Росією, виходячи з власних інтересів, без підпорядкування євроатлантичному баченню ролі й місця Росії у світі.
Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».