Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Сiчень 2016 20:24

Український день у Рупольдингу та Ріднау

Rate this item
(0 votes)

У не­ді­лю, 17 січ­ня, ук­ра­їн­ські при­хиль­ни­ки бі­ат­ло­ну пе­ре­жи­ли не­ймо­вір­но силь­ні по­зи­тив­ні емо­ції — прак­тич­но вод­но­час у ні­мець­ко­му Ру­поль­дин­гу та іта­лій­сько­му Рід­нау від­бу­ва­ли­ся ес­та­фе­ти, і в обох цих стар­тах віт­чиз­ня­ні бі­ат­ло­ніс­ти ста­ли пе­ре­мож­ця­ми. П’я­тий етап Куб­ка сві­ту за­вер­шив­ся трі­ум­фом жі­но­чої коман­ди на чо­лі з не­пе­ре­вер­ше­ною Оле­ною Під­груш­ною, а на менш прес­тиж­но­му Куб­ку Між­на­род­но­го со­юзу бі­ат­ло­ніс­тів ви­гра­ла ук­ра­їн­ська змі­ша­на ес­та­фе­та.

Рупольдинг після кількох днів рясних снігопадів зі рвучким вітром потішив нарешті ідеальною погодою, але уявна простота змагальних умов виявилася вкрай підступною для багатьох спортсменок. Уже перший етап естафети розпочав відсіювати претенденток на високі місця.

На штрафні кола вирушили збірні Чехії та Польщі, у яких були невлучними Єва Пускарчікова і досвідчена Магдалена Гвіздонь.
А от у Ірини Варвинець вийшло все якнайкраще. Наймолодша українська учасниця впоралася зі своїм етапом на відмінно. Ідеальна стрільба та майже бездоганний хід, завдяки якому Іра не програла ані норвежці Марті Олсбю, ані досвідченій білорусці Надії Скардіно! На передачу естафети ця трійка прийшла в межах секунди.
Далі вже змагалися олімпійські чемпіонки Сочі. На другому етапі Юлія Джима продемонструвала свій клас. Суперниці неабияк нервували і промахувалися на вогневих рубежах, а наша спортсменка знову обійшлася без промахів! До середини гонки українки йшли вже з 25-секундною перевагою! На другому місці досить несподівано виявилися білоруски, далі — Італія, Словаччина, Канада.
Провалилися майже всі команди-фаворити — норвежка Фанні Гурн Біркланд, француженка Анаїс Шевальє, німкеня Міріам Гесснер і росіянка Дарія Віролайнен вирушали на штрафні кола.
Але на третьому етапі вже українським дівчатам і їхнім уболівальникам довелося нервувати. Валя Семеренко розмірено пройшла перше коло і на стрільбі лежачи впевнено зробила перші чотири постріли, але на п’ятому помилилася.
Навіть трьома запасними патронами вона не змогла закрити непокірну мішень, довелося вирушати на штрафне коло. Цим негайно скористалася білоруска Надія Писарєва, яка вивела білоруську команду вперед з 20-секундною перевагою.
На стрільбі стоячи Семеренко свої вади виправила, додавши до пасиву тільки один запасний патрон, і вирушила наздоганяти білоруску. Довго цього робити не довелося — Писарєва вже після першого кілометра пропустила вперед Семеренко і після цього в підйомі практично зупинилася, наче якийсь лижник-початківець.
Надія навіть намагалася зійти з дистанції, і лише тренери умовили її завершити третій етап. На останній передачі естафети Україна лідирувала з 28-секундним гандикапом, але ця перевага вже була над справжніми лідерами — німкенями та норвежками.
Олена Підгрушна права на помилку не мала: будь-який промах могли використати стрімкі Лаура Далмаєр і Тіріл Екгоф. Тому капітан поставилася до стрільби дуже відповідально. Але навіть після ідеальної стрільби лежачи Олена на другу стрільбу прийшла вже разом із Далмаєр! Хіба що норвежка відстала, бо використала повний набір запасних патронів.
Перед стрільбою стоячи Підгрушна вже на кілька метрів відставала, тому стала на другий килимок. Попри це стрільбу Олена розпочала першою, а Лаура, почувши постріл суперниці, вирішила не відставати, але поцілила повз мішень. Підгрушна по-гросмейстерськи розстріляла і решту мішеней, а Далмаєр витратила дорогоцінні секунди на перезарядку.
Вирішальної переваги українка не здобула: Далмаєр вирушила на останнє коло, програючи всього 9 сек. Навряд чи до цієї естафети можна було назвати спортсменку, у якої б Лаура в її нинішньому стані не відіграла таке відставання... Тепер можна, і ця біатлоністка є капітаном збірної України!
Олена витримала всі атаки Лаури на підступних підйомах Рупольдинга, хоча від тих секунд, які залишалися після виходу з вогневого рубежу, не лишилося й сліду — Далмаєр уже дихала в спину. Під час виходу на фінішну пряму Підгрушна мала мінімальну перевагу, яка дозволила обрати найкоротший шлях до фінішу — Олена пішла в третій, якщо рахувати від трибун стадіону, коридор.
Чомусь у цей же коридор намагалася потрапити і Лаура. Правила передбачають, що контактна боротьба в межах фінішного коридора заборонена, тому вже за кількадесят метрів до фінішу Далмаєр змушена була перейти в центральний коридор, та часу на прискорення в ньому вже забракло.
Німецькі трибуни свистом на адресу Підгрушної зустріли фіаско своєї улюблениці, бо вважали, що Олена некоректно «закрила калитку» перед прудконогою конкуренткою. Але варто відзначити гідну поведінку Далмаєр: взявши мікрофон, Лаура пояснила, що у виборі коридора помилилася сама і перемога українки була чесною.
А позаду дуету лідерів розгорнулася ще одна контактна боротьба — за бронзу. І тут теж досвід виявився вирішальним чинником — Доротея Вірер у протистоянні з росіянкою Ольгою Подчуфаровою принесла бронзу збірній Італії. До речі, хай і без нагороди, росіянки показали найкращий для себе естафетний результат у сезоні.
Рідкісна ситуація склалася в заліку естафетних гонок: одразу три команди — Україна, Італія та Німеччина — ділять перше місце з однаковою кількістю балів! Попереду ще три командні гонки в цьому сезоні, продовження — в неділю в італійському Антхольці. Шостий етап Кубка світу жіночим спринтом стартував у четвер.
У затінку жіночої естафети в елітарній лізі опинилася змішана естафета на Кубку Міжнародного союзу біатлоністів, яка також стартувала опівдні за київським часом дещо південніше — в Італійських Альпах. Юлія Журавок, Надія Бєлкіна, Андрій Доценко і делегований із головної команди Артем Прима змогли випередити кілька дуже сильних колективів.
Успішно розпочала гонку Журавок, яка стала серед усіх суперниць найкращою в стрільбі, обійшовшись одним запасним патроном. Після стійки Юля пішла лідером, але на останнє коло їй сил забракло, естафету вона передала п’ятою з 16-секундним відставанням.
А далі, мабуть, найкращий естафетний етап із моменту переходу до української збірної провела екс-росіянка Надія Бєлкіна. Всього два запасних патрони і швидкість, яка була вищою лише у ще однієї гості з елітарного дивізіону світового біатлону — білоруски Анастасії Дуборезової. До екватора гонки Україна йшла четвертою, відстаючи на 13 сек від збірної Чехії. Попереду були також спортсмени з Франції та Швеції, а майже одразу позаду передали естафету німкені та росіянки.
У чоловічій частині дебютував в естафетах на рівні Кубка Міжнародного союзу біатлоністів Андрій Доценко. Та молодий спортсмен впорався зі своїм завданням блискуче — на вогневому рубежі Андрій став єдиним із наших спортсменів, який обійшовся без додаткових патронів. Більшість суперників такою точністю похвалитися не могли, і Доценко прийшов до фінішу етапу в призовій трійці разом із росіянином Семеном Сучиловим та чехом Матеєм Крупчіком, тріо лідерів розділяло всього дві секунди.
На долю Артема Прими випала боротьба з Антоном Бабіковим і Лукашем Крістейном. Але чех відстав уже до першого рубежу, не витримавши темпу, а Бабіков провалився в стрільбі стоячи, пішов на штрафне коло. Артем припустився одного промаху в стрільбі лежачи, а от у стійці відпрацював класно і фінішний відрізок дистанції перетворив на коло пошани.
Таким вийшов подвійний успіх, який цілком компенсував невдачі українців в особистих стартах. А вже в першій гонці нового змагального тижня прийшов новий успіх на Кубку Міжнародного союзу біатлоністів. У німецькому Арбері в четвер, 21 січня, у спринтерській гонці Яна Бондар закрила всі 10 мішеней і фінішувала другою. Випередити вона не змогла лише росіянку Ольгу Якушову, яка з одним промахом була на 5,5 сек швидшою.
Нижче на п’єдесталі пошани опинилася ще одна росіянка — Галина Нечкасова, вона також закрила 9 мішеней із 10. А от ще одній українці Анастасії Меркушиній чиста стрільба дозволила стати 11-ю.
Уже згадувана Надія Бєлкіна, незважаючи на два промахи (по одному в стрільбі лежачи і стоячи), змогла стати 15-ю. Юлія Журавок з одним промахом фінішувала 16-ю. Змагання на шостому етапі Кубка Міжнародного союзу біатлоністів продовжила чоловіча спринтерська гонка, але про її результати читайте вже у наступному випуску «ДУ».

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».