Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Липень 2018 16:27

«Шахтер» проти «Динамо»: гонка озброєнь розпочалась

Rate this item
(0 votes)

В Україні триває літнє міжсезоння, яке наші лідери використовують із максимальною користю для себе. Продають, звільняються від баласту і, звісно, посилюються новачками. Нині у цій гонці озброєнь «Шахтар» однозначно попереду.

«Шахтар»: заміна Фреду і ляпас «Динамо»
Насамперед наш чемпіон зберіг головного тренера Паулу Фонсеку. Португальський фахівець прийняв для себе новий виклик і спробує досягти нових успіхів уже з фактично власною командою.

Лідери, яких підбирав ще Мірча Луческу, вже залишили «Шахтар». Фреда продали в «Манчестер Юнайтед» за 59 млн євро. На правах вільних агентів пішли Срна («Кальярі»), Бернард і Феррейра («Бенфіка»).
Допомагати Фонсеці у кадрових питаннях відтепер буде новий голова клубної селекційної служби — португалець Жозе Боту. Той 10 років працював головним скаутом лісабонської «Бенфіки», а там добре знають, як знаходити талановиту молодь, виховувати з них майстрів і вигідно продавати топклубам.
Боту — безумовно сильний крок керівництва «Шахтаря», який не лише посилить бразильський вектор селекційної політики, але й допоможе краще орієнтуватись і в пошуку європейських талантів.
Тепер про новачків. Протягом кількох днів «Шахтар» презентував одразу чотири придбання. Це — воротар Олексій Шевченко, центральний півзахисник «Корінтіанса» Майкон і два гравця атаки — добре нам відомий Жуніор Мораєс і Фернандо Педро з «Палмейраса».
За інформацією transfermarkt.de, за Майкона заплатили 6,6 млн євро, за Фернандо Педро — 5,5, а колишній форвард «Динамо» Мораєс прийшов безплатно. Причому динамівець вів переговори з «Шахтарем» ще в березні, коли вважався одним із ключових гравців киян. Звісно, подібний фінт бразильця викликав лавину критики і проклять із боку динамівських уболівальників.
Якщо ж оцінювати рівень посилення, то одразу гравцем основи може стати 20річний Майкон. Саме він повинен замінити Фреда в опорній зоні. Експерти оцінили його ігровий інтелект, володіння м’ячем і вміння віддавати передачі.
Крім того, Майкон чудово навчений грі у захисті. Усе залежатиме від того, як швидко Майкон адаптується до схеми «Шахтаря» і вимог Фонсеки.
Що стосується Мораєса і Фернандо Педро, то вони поки що розглядаються як підмога потенційно основному нападнику «Шахтаря» в цьому сезоні — ексфорварду «Ман Сіті» Оларенважу Кайоде.
Мораєсу взагалі не потрібен час на адаптацію, але є підозра, що його трансфер — це більше знущання над «Динамо», ніж реальне посилення складу.
Натомість 19річний Фернандо Педро хоч і величезний талант, але йому доведеться ще багато чому навчитись і призвичаїтися до гри в Україні. Вочевидь, Фонсека спробує Фернандо на позиціях чистого нападника і лівого вінгера. А де в нього піде краще — залежить уже від самого бразильця.
Не виключено, що «Шахтар» готує ще одиндва гучних трансфери. Команді дуже потрібні якісні креативні півзахисники, зважаючи на втрату Бернарда і велике навантаження на Тайсона і Марлоса. Кошти на дорогі придбання у клубу є. Є і мотиваційний пряник у вигляді групового турніру Ліги чемпіонів.

«Динамо»: всі надії на Красникова
«Динамо» так самого, як і «Шахтар», зберіг головного тренера Олександра Хацкевича і призначив нового шефа селекційної служби. Її очолив Євген Красников, добре відомий за роботою в «Металісті» часів Олександра Ярославського.
Тайсон, Марлос, Шавьєр, Соса, Девич — це лише деякі успішні трансфери Красникова в «Металісті». З його появою очікується, що «Динамо» почне якісно працювати на південноамериканському ринку, а головне — буде заробляти на продажах.
До слова, про продажі. Влітку «Динамо» знову залишила група вільних агентів, на яких кияни могли, але у підсумку нічого не заробили. Мораєс тишкомнишком утік у табір головного конкурента, Хачеріді безкоштовно перейшов у грецький ПАОК, Мбокані самотужки шукає новий клуб. Лише за Антунеша отримали бодай якусь компенсацію — 2,5 млн євро від «Гетафе».
На тлі сумної картини поповнення власного бюджету мало чим тішать і придбання. Поки що можемо казати лише про два трансфери «Динамо». Повернення з «Бешикташа» воротаря Дениса Бойка і купівлю у «Палмейраса» 25річного півзахисника Данило Невеса (Че Че).
Останній обійшовся киянам у 4,8 млн євро, але експерти так до кінця і не зрозуміли, навіщо він «Динамо». Центральних хавбеків у команди Хацкевича і так достатньо, а Че Че не сильніший за умовного Гармаша чи Сидорчука.
За словами Ігоря Суркіса, «Динамо» влітку придбає 2–3 гравців під основу. Тобто це будуть виконавці, здатні посилити конкретні позиції команди.
Насамперед потрібні: центральний захисник, атакуючий хавбек і результативний нападник. І бажано, аби це були не лише протеже Красникова. Бо брати під основу 34річного захисника Папа Гуйє, якого Красников брав ще у «Металіста» 12 років тому, — це вельми сумнівне посилення складу.

Святослав ВАСИЛИК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».