Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Листопад 2016 17:56

Сто відсотків «Шахтаря»

Rate this item
(0 votes)

Донецький футбольний клуб «Шахтар» продовжує демонструвати, що готовий до виступів у Лізі чемпіонів УЄФА, щоправда, вже в наступному сезоні. У поточному розіграші єврокубків гірники «тренуються на котах» у другому за значенням євротурнірі — Лізі Європи. Після чотирьох турів групового турніру підопічні Паулу Феррейри демонструють 100-відсотковий результат, перемагаючи своїх опонентів і вдома, і на виїзді.
У четвертому турі донеччани поїхали в гості до бельгійського «Гента», який перед тим у Львові декласували з ганебним результатом — 5:0. Господарі з перших секунд намагалися довести, що прагнуть реабілітуватися за розгром перед власними уболівальниками. Забігаючи наперед, варто визнати, що реабілітація вдалася, але кінцевий результат для «Гента» все одно вийшов невтішним.

Уже на 20-й секунді (так!) поєдинку господарі вийшли вперед. Гірники «проспали» фланговий рейд Саймона і його передачу на лінію воротарського майданчика, де на другому поверсі чудово зіграв Кулібалі — 1:0. Після цього футболісти «Гента» не заспокоїлися, у перші 15 хвилин матчу гості не були схожими на себе. Лише в середині першого тайму донеччани прийшли до тями і вирівняли гру.
А на фініші першої 45-хвилинки «Шахтар» блискавично вирішив долю протистояння на свою користь. Спершу, на 36-й хвилині, арбітр призначив пенальті за фол Гершона на Тайсоні, і Марлос чітко пробив із 11-метрової позначки — 1:1.
Згодом, на 41-й хвилині, все той же Тайсон нагадав про свою спритність: він мало не з центру поля втік від захисників на побачення із Рінне і впевнено переграв голкіпера, який застряг у напівпозиції, і це вже — 1:2.
А коли на годиннику судді спливали останні секунди першого тайму, Степаненко після подачі кутового «розстріляв» безпорадного Рінне — 1:3.
У другому таймі половина регламентованого часу минула без забитих м’ячів, а згодом команди потішили місцеву публіку ще чотирма взяттями воріт. На 68-й хвилині після передачі Тайсона класним обвідним ударом відзначився Фред (1:4), на 83-й натяк на інтригу зробив Пербе (2:4), на 87-й після удару Бернарда й рикошету головою зіграв Феррейра (2:5), але останній акорд у матчі залишився за господарями — остаточний результат — 3:5 встановив Мілічевич на 89-й хвилині.
Отже, «Шахтар» набрав 12 очок і за два тури до кінця групового етапу гарантував собі вихід до 1/16 фіналу Ліги Європи. В іншому матчі групи Н португальська «Брага» була сильнішою, ніж турецький «Коньяспор», — 3:1. «Брага» тепер має 5 очок, «Гент» — 4, «Коньяспор» — 1.
Зовсім інша ситуація у луганської «Зорі». Підопічні Юрія Вернидуба заслуговували на перемогу в зустрічі з голландським «Феєноордом» в Одесі, але довелося задовольнитися нічиєю — 1:1.
В Одесі вичікувальна метода гри «наказала довго жити» набагато швидше, ніж у поєдинку в Роттердамі, де данський злий геній «Зорі» Ніколай Йоргенсен забив єдиний у грі гол на 55-й хвилині.
В Одесі цей форвард відзначився вже на 15-й хвилині, коли загалом нехитрий навіс із лівого флангу у виконанні заслуженого ветерана Дірка Кюйта завершився ударом головою — 0:1.
Такий поворот змусив наших футболістів активізуватися, і перші плоди з’явилися хвилин через вісім: Любенович класно вдарив зі штрафного, проте голландський воротар був на місці.
Кульмінація першої 45-хвилинки настала тоді, коли м’яч після удару Караваєва спробував зупинити оборонець «Фейєноорда» Боттегін. Оскільки епізод мав місце в штрафному майданчику гостей, арбітр призначив справедливий пенальті, та ще й вилучив «баскетболіста» — він отримав другу жовту картку впродовж однієї хвилини. Виконавець пенальті Форстер цього разу пробив невдало — його удар відбив голкіпер, але сам оборонець українського клубу й виправив свою помилку, встигнувши на добивання — 1:1.
Так «Зоря» пішла на перерву і з відіграним голом, і з чисельною більшістю. На другий тайм підопічні Вернидуба виходили з наміром дотиснути суперника. Якийсь час (приблизно 15 хвилин) вони намагалися «розхитати» опонентів, після чого створили два моменти, які могли і навіть мали завершуватися взяттям воріт.
Спочатку Петряк «накрутив» кількох опонентів у чужому штрафному майданчику і впав, вимагаючи 11-метровий, однак арбітр не поставив другий пенальті. І майже одразу луганцям вдалася хороша атака, завершена голом Кулача, проте той же суддя свиснув офсайд. Обидва рішення «чоловіка у чорному» видаються щонайменше сумнівними.
На фініші поєдинку фортуна могла посміхнутися обом колективам, але більше забитих м’ячів в Одесі не було.
«Зоря» з двома очками залишилася аутсайдером групи. Після поразки у Стамбулі (1:2) «Манчестер Юнайтед» із 6 очками опустився на третє місце, по сім балів мають «Фенербахче» та «Феєноорд».
Наступний поєдинок луганська команда проведе 24 листопада в Туреччині, «Шахтар» того ж дня прийматиме турецький «Коньяспор».

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».