Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 03 Червень 2016 12:46

Фоменко визначив склад на Євро-2016

Rate this item
(0 votes)

Го­лов­ний тре­нер збір­ної Ук­раї­ни з фут­бо­лу Ми­хай­ло Фо­мен­ко ви­зна­чив­ся зі спис­ком грав­ців, які по­їдуть на чем­піо­нат Єв­ро­пи до Фран­ції. На Єв­ро-2016 не зі­гра­ють та­кі фут­бо­ліс­ти з роз­ши­ре­но­го спис­ку «си­ньо-жов­тих»: Олег Гу­сєв, Ар­тем Кра­вець, Ми­ки­та Ка­ме­ню­ка, Єв­ген Ша­хов, Іван Пет­ряк і Мак­сим Ма­ли­шев.

Із розташування збірної у швейцарській Асконі ця шістка вже вирушила додому. Решта 3 червня проведе останній контрольний поєдинок перед стартом першості, суперником буде албанська команда.

Як повідомив цього тижня офіційний сайт Федерації футболу України, до складу з 23 футболістів увійшли: воротарі Андрій П’ятов («Шахтар», Донецьк), Денис Бойко («Бешикташ», Стамбул, Туреччина), Микита Шевченко («Зоря», Луганськ); захисники Артем Федецький («Дніпро», Дніпропетровськ), В’ячеслав Шевчук, Олександр Кучер, Ярослав Ракицький, Богдан Бутко (усі — «Шахтар»), Євген Хачеріді («Динамо», Київ); півзахисники Андрій Ярмоленко, Сергій Сидорчук, Денис Гармаш, Сергій Рибалка (усі — «Динамо»), Руслан Ротань («Дніпро»), Тарас Степаненко, Віктор Коваленко (обидва — «Шахтар»), Олександр Караваєв («Зоря»), Анатолій Тимощук («Кайрат», Алмати, Казахстан), Євген Коноплянка («Севілья», Іспанія), Олександр Зінченко («Уфа», Росія); нападники Роман Зозуля («Дніпро»), Пилип Будківський («Зоря»), Євген Селезньов («Шахтар»).
Після оприлюднення остаточного списку відзначився емоційною реакцією президент київського «Динамо» Ігор Суркіс, який обурився невключенням до команди ветерана Олега Гусєва, хоча спершу сказав, що «якщо буде результат, то, значить, він (Фоменко. — Ред.) вчинив правильно».
«Це навіть ображає наших українських уболівальників, які на стадіонах нашої країни аплодують Гусєву. Людина чудово відіграла сезон. Завдяки йому відсотків на 40 ми стали чемпіонами, Олег забив найважливіші м’ячі!» — нагадує Ігор Суркіс. «Невже Гусєв допоможе збірній менше, ніж молодий Зінченко?» — риторично запитує президент «Динамо».
Ще з Гусєвим на лаві для запасних команда провела перший контрольний поєдинок. 29 травня українці в Турині 4:3 обіграли команду Румунії.
Зі стартових хвилин Михайло Фоменко виставив майже свій оптимальний склад: П’ятов — у воротах, Хачеріді, Федецький, Ракицький, Шевчук — у захисті, Степаненко, Сидорчук, Рибалка, Ярмоленко, Коноплянка — в півзахисті, на вістрі — Зозуля.
Румуни спершу виглядали свіжішими. В складі українців у цей час виділявся Коноплянка, який на лівому фланзі постійно збирав трьох-чотирьох гравців суперника. Вже на 11-й хвилині у Коноплянки вийшов гарний удар з лінії штрафного — трохи вище мети.
Далі кілька атак провели румуни, і двічі П’ятов відбивав прямі удари. На 23-й хвилині й він не врятував після сильного удару у ближній кут воріт від Торже. Такий удар голкіпер рівня П’ятова мав брати, але це була не остання помилка воротаря.
Після пропущеного гола «синьо-жовті» більшість атак проводили через лівий фланг, на якому господарювали Коноплянка та Шевчук. І наприкінці першої 45-хвилинки українці були винагороджені голом: Ярмоленко підхопив м’яч у центрі поля, віддав на хід Шевчуку, який своїм фірмовим прострілом знайшов на дальній штанзі Зозулю — 1:1.
На старті другого тайму Фоменко зробив заміни, і одна з них одразу ж вистрілила. Після помилки Кірікеша біля центрального кола Зінченко побіг у відрив, вийшов сам на сам із голкіпером Тетерушану та легко обіграв його — 2:1. Далі українці за лічені хвилини вирішили долю гри.
На 55-й хвилині Ярмоленко віддав пас на лінію штрафного майданчика на Коноплянку, і гравець «Севільї» ударом в один дотик поклав м’яч у кут воріт суперника — 3:1. А ще могли забивати Зінченко, Селезньов, Ярмоленко і Сидорчук. На 60-й хвилині Ярмоленко увірвався до штрафного майданчика і в оточенні чотирьох гравців команди Румунії пробив повз Тетерушану у кут воріт — 4:1.
Здавалося б, після такого спурту залишалося тільки впевнено дограти півгодини. Але проти такого сценарію були румуни і... Андрій П’ятов, це був явно не його день. На 74-й хвилині Алібек кладе м’яч у кут воріт зі штрафного, а через 10 хвилин новий удар у виконанні Станчу в ближній від П’ятова кут воріт, і круглий від штанги залітає у сітку...
Колись незабутній Валерій Лобановський казав, що порівняно з яскравою перемогою з рахунком, скажімо, 6:3 віддасть перевагу скромнішому, але надійному виграшу 1:0. «Так я хоча б знатиму, що маю надійний захист», — мотивував свій вибір легендарний тренер. Його колезі Михайлу Фоменку є над чим замислитися перед стартом Євро-2016 — уже 12 червня «синьо-жовтих» чекає непростий іспит у матчі з командою Німеччини.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон Шульга

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».