Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Лютий 2015 17:36

Бойова готовність фаворитів

Rate this item
(0 votes)

До відновлення чемпіонату України з футболу у прем’єр-лізі залишається трохи більше десяти днів, а єврокубки вже через тиждень порадують своїми першими матчами. Тож варто поглянути на команди, які представляють нашу державу в Європі, і дати оцінку їх виступів восени, а також спробувати спрогнозувати долю команд на весняну частину сезону.
Почнемо з лідера першості — київського «Динамо». Якщо порівнювати виступ команди з її виступом у попередніх сезонах, то кияни зробили великий крок уперед. І в результатах, і в грі. Коли ж дивитися в майбутнє, то зрозуміло, що ще багато чого потрібно досягати в ігровому плані. Жодної поразки в чемпіонаті і Кубку України — це заслуговує на увагу. Але в той же час були нічийні матчі з «Олімпіком» і «Карпатами».
У Лізі Європи маємо одну поразку — від «Ольборга». Це — той випадок, коли команда явно провалила гру, в першу чергу фізично. Всі інші матчі були виграні. Коли на жилах, коли впевнено, проте в підсумку цілком заслужене перше місце у групі та впевнений вихід до 1/16 Ліги Європи. До того ж там на динамівців очікує далеко не зірковий французький «Генгам».


Щодо підготовки до цього протистояння, то зимове міжсезоння «Динамо» проводить не так, як це було раніше. Місце те ж саме, однак змінився підхід. Тренувальний штаб киян багато часу приділяє ігровій практиці, чого раніше не було. Кількість матчів, які динамівці вже провели на зборах, вражає.
Звісно, за результатами контрольних поєдинків не варто прогнозувати ігрову форму киян. Але привертають увагу деякі нові награвання. Кияни почали швидше переходити від оборони до атаки. Якось по-новому виглядають забігання на флангах. Це дає надію на позитив.
У чемпіонаті ситуація теж обнадійлива для прихильників команди. Є один матч, який може вирішити долю чемпіонства в нинішньому сезоні. Це — гра у Львові з «Шахтарем». Ну ще з «Дніпром» потенційно має бути непросто. Кияни підсилились у захисті, придбавши португальця Антунеша. Зараз «Динамо» на п’ять очок випереджає «Шахтар» і на вісім — «Дніпро». Нібито й небагато, але в той же час солідно.
А от динамівські перспективи в Кубку України виглядають не так однозначно. По-перше, ще потрібно пройти луганську «Зорю». По-друге, якщо в чемпіонаті «Динамо» буде впевнено крокувати, то для «Шахтаря» і «Дніпра» перемога у Кубку стане єдиним варіантом записати сезон до свого активу, тобто мотивація у них буде вищою, ніж у «Динамо». До того ж є перспектива поборотися за перемогу в Лізі Європи. Утім, тут є великі сумніви, бо в нинішньому розіграші залишилося багато іменитих суперників, яких киянам зараз пройти буде важко. Хоча б через відсутність досвіду. Але все залежить від підсумки жеребкування наступних раундів. Будемо сподіватися, що «Генгам» кияни пройдуть.
Донецький «Шахтар» минулої осені впевнені перемоги у чемпіонаті чергував із поразками. Дві з них були від команд, які в попередніх сезонах гірникам лише програвали. Команда виглядала нестабільно. Причина зрозуміла — невизначеність. До того ж пам’ятаймо, що донеччани всі свої домашні матчі проводили на виїзді. Про Кубок говорити немає сенсу — там не було гідних суперників.
А от про Лігу чемпіонів сказати варто. Вийшли до 1/8 фіналу, але не будемо забувати, з якими суперниками грали і яку гру показували. Дві розгромні перемоги над білоруським БАТЕ вразили, але локально. Інші матчі — ні. Тож весна буде важчою, ніж осінь. Добре, що вдалося зберегти основу. А про підсилення навіть мови немає. Керівництво наголошує, що команда повністю укомплектована. Проте є багато запитань по захисній лінії.
Здивувало і місце проведення збору донеччан — далека Бразилія. Можливо, таким чином Мірча Луческу вирішив підтримати бразильських легіонерів, які масово не хотіли повертатися в Україну? Це йому вдалося, але не факт, що бразильці будуть грати за «Шахтар» з таким же натхненням, як це було раніше.
Перспективи у Лізі чемпіонів також нерайдужні. Наступний суперник — один із головних претендентів у турнірі — мюнхенська «Баварія». Перемогти її у двоматчевому протистоянні команді Луческу буде вкрай важко. У чемпіонаті також буде нелегко. Вирішальними стануть два матчі проти «Дніпра» і «Динамо». Після них уже можна буде говорити, яким буде цей сезон для гірників. А от у Кубку України шанси набагато кращі. Наступного суперника — харківський «Металіст» — донеччани мають проходити без проблем. А в півфіналі бажано не потрапити на «Динамо» або «Дніпро».
Дніпропетровський «Дніпро», незважаючи на те що довший час лідирував у чемпіонаті, продовжує боротьбу за Кубок України та вийшов до 1/16 Ліги Європи, осінь також не може занести до свого активу. Великий відсоток везіння в Лізі Європи, що є неприпустимим для команди-лідера. Маючи перше місце в українській прем’єр-лізі, дніпряни опуститися на третє і вже відстають від лідера на вісім очок. І в Кубку не все так просто було. Наступний суперник — непоступлива луцька «Волинь».
У Лізі Європи дніпрянам дістався грецький «Олімпіакос». Фахівці оцінюють шанси як 50 на 50. В зимове міжсезоння «Дніпро» підсилив склад. Це — Роман Безус, який перейшов із «Динамо». До цього всі, хто приходив із Києва, показували пристойний рівень гри. З «Шахтаря» на правах вільного агента перейшов Дмитро Чигринський. Ще один новачок — бразилець Ежидіо — встиг стати дворазовим чемпіоном своєї країни. Тому з трансферами все добре, аби лише ці футболісти зуміли заграти в команді Мирона Маркевича.
У чемпіонаті України «Дніпро» буде боротися з «Шахтарем» за право зіграти в Лізі чемпіонів. Хто буде другим, а хто третім — сказати важко. Це залежить не так від «Дніпра», як від «Шахтаря». Чи буде Мірча Луческу мотивований (наприкінці сезону у нього закінчується контракт)? Чи будуть мотивовані бразильці? А ще може зіграти такий цікавий фактор, як президент Федерації футболу. Чи зможе ним стати власник команди? А на Кубок України ця команда може розраховувати цілком серйозно. Так само, як і «Шахтар».
І кілька слів про команду, яка йде четвертою у національній першості, — «Металіст». Четверте поточне місце харків’ян — це величезне щастя і заслуга двох гравців: Шав’єра і Жажа. А їх у команді вже немає. Команда валилася цілу осінь, довалюється зимою і має всі шанси продовжити падіння весною. Про єврокубки в такій ситуації залишається тільки мріяти. У Кубку України слобожанці з великими труднощами дійшли до 1/4 фіналу. Далі буде значно важче. Команду покинули всі легіонери, не захотів залишатися без заробітної плати українець Богданов і також розірвав контракт із клубом. Добре, що підписали Бобка, Ковальчука та Назаренка.
Але чи вистачить цього, щоб втримати позиції? Про Європу в таких умовах говорити не доводиться. До того ж невідомо, де буде грати команда в чемпіонаті — в Харкові чи Сумах. Тож проблем багато, але чи стане сил їх вирішити?

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».