Духовність
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Березень 2016 12:45

Рушник – символ слов’янської культури

Rate this item
(0 votes)

У Національному заповіднику «Софія Київська» 24 березня відбудеться відкриття виставки «Петриківський рушник», повідомляє i-pro.kiev.ua. Це арт-проект Асоціації майстрів народного мистецтва України, який організовано спільно з Благодійним фондом «КОЛО». Він покликаний показати традиційний розпис із нового сакрального та філософського боку — в контексті сучасної традиційної культури України.
З давніх часів рушник є найголовнішим символом слов’янської атрибутики та української культури.

Рушник супроводжує людину на всіх етапах її життя та покликаний принести добро, достаток, здоров’я та захистити від негараздів.
«Петриківський рушник» вирізняється тим, що виконується фарбами на полотні за допомогою традиційних інструментів розпису — щіточок, зокрема «кошачкою», пальцями майстра, рогозинкою тощо. А вишиті квіти перетворюються на мальовані цибульки, волошки, мальви, калинку, виноград.
Мальований рушник має таке ж саме символічне, обрядове та міфологічне значення, як і вишитий рушник, адже будується він за всіма традиційними канонами кольору, композиції та символіки. Але при цьому набуває нового вигляду завдяки петриківським орнаментам та особливій техніці розпису. (Реклама – андриол по низким ценам перейдіть за посиланням)
Основу експозиції виставки складуть традиційні розписи на папері (так звані мальовки та декоративні панно) з різноманітними сюжетами — це і чарівні птахи, і сценки з життя українців («Різдво», «Весільний потяг», «Козак Мамай» тощо), і все, виконане в техніці петриківського розпису. Важливим елементом виставки стануть розписані вироби з дерева — скрині, тарелі, ужиткові речі та навіть меблі у виконанні студентів Дніпропетровського художнього училища.
Фотографи Марія Савоскула та Сергій Коровайний на виставці презентують документальний фотопроект про життя сучасної Петриківки, який вони знімали протягом шести місяців. Це — добірка зі світлин, котрі покажуть життя як майстрів, так і звичайних мешканців села.
Художниця з Петриківки Галина Назаренко на виставці презентує свій новий проект — інсталяцію з 7000 гільз «Мамай — український Будда», зроблений за мотивами петриківського розпису. Гільзи для цієї інсталяції було привезено із зони АТО.
Виставка експонуватиметься до 4 травня 2016 року.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».