Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Сiчень 2020 12:47

Інтуїтивне харчування назвали найбільш здоровим принципом життя

Rate this item
(0 votes)

Новий підхід до харчування — інтуїтивний — деякі дієтологи називають більш ефективним і більш здоровим підходом. Бажаної мети можна досягти шляхом управління звичками. Це — повна протилежність різним оздоровчим програмам, починаючи від дієти кето, переривчастого або правильного раціону.
Інтуїтивне харчування передбачає, що найкраща дієта — це не дієта. Замість цього слід налаштуватися на природні бажання і їсти те, що ми хочемо і коли хочемо. Усе більше досліджень підтримують цей принцип.
Справа у тому, що після дієт 95% схудлих людей знову набирають вагу.

Дослідження Національного інституту здоров’я і харчування США засвідчило, що, незважаючи на обмеження у споживанні їжі, індекс маси тіла і показники ожиріння в країні продовжують зростати. Більш того, дієти самі по собі є потенційним ризиком для здоров’я.
Наприклад, чисте харчування передбачає органічну, без ГМО, необроблену рослинну їжу. Але часто така їжа стає небезпечною, оскільки може викликати розлади харчової поведінки або нервову орторексію.
На безглютеновому і низьковуглеводному харчуванні люди можуть з’їдати величезну кількість такої їжі, щоб насититися, замість звичайного бутерброда.
Крім того, відбувається зростання індустрії схуднення і люди, не отримуючи бажаного, витрачають час, гроші, благополуччя і задоволення.
За словами дієтолога Харрісона, протистоїть цьому інтуїтивне харчування, принципи якого призначені для гармонізації їжі і тіла. На відміну від дієти, процес цей персоналізований і спрямований на здоров’я, а не на втрату ваги.
Дослідник харчової поведінки з Університету штату Огайо Трейсі Л. Тілка оцінила основні елементи інтуїтивного харчування і дійшла висновку, що люди, які харчуються інтуїтивно, знають і довіряють внутрішнім сигналам голоду й ситості та використовують їх, щоб визначити, коли і скільки їсти. Вони менш схильні до переїдання, мають більш низький ІМТ і менше розладів харчування. У них також більш висока самооцінка й оптимізм.
Дієтологи пропонують просте рішення: насолоджуйтеся їжею, оскільки не можна налагодити здорові стосунки їжі і тіла, якщо не отримувати від неї задоволення.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».