Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Червень 2018 18:41

Найнебезпечніші літні хвороби

Rate this item
(0 votes)

Літо не тільки час відпусток, туристичних поїздок і розваг, а й період, у який різко зростає кількість випадків небезпечних захворювань.
Ризик захворіти підвищується й тому, що влітку людина найменше думає про те, що вона може захворіти. Однак часом це трапляється.
Про те, які саме хвороби чатують на нас у спекотний період року, ми поговорили з фахівцем — кандидатом медичних наук, доцентом Марією БУТКО.

— Розкажіть, на які фактори ризику варто звернути увагу саме у літній період?

— Літні місяці відрізняються нестабільною погодою, яка характеризується частою зміною температури. У зв’язку з цим можливі застуда або навіть вірусне захворювання. Улітку люди продовжують ходити на роботу, не звертаючи уваги на нежить або кашель. Найчастіше — це ознаки вірусного захворювання.
Тому краще дватри дні перечекати вдома, щоб не допустити поширення вірусу. Ще одне літнє захворювання — запалення зовнішнього вушного каналу. Це може статися після купання, після того, як ви посиділи у приміщенні, де весь день був включений кондиціонер, або, скажімо, вас могло продути, коли ви їхали з дачі з відкритим вікном.
У вусі порушується баланс мікрофлори, і туди можуть проникнути грибки і бактерії. У цій ситуації потрібно терміново звернутися до лікаря, він допоможе вам вирішити цю проблему і порекомендує лікування.
— Як Ви вважаєте, які ще захворювання характерні для літніх місяців?
— З мого досвіду ще одне літнє захворювання — ангіна. Багато хто вважає, що ангіна — це зимове захворювання, але це не так. Улітку різкі перепади температури знижують імунітет, а віруси і бактерії, не втрачаючи часу, швидко активізуються, як наслідок — застуди, біль у голові, температура, кашель, нежить. Ангіна — не виняток.
Варто дотримуватися досить простих правил, які допоможуть уникнути небажаної хвороби: не пийте холодних напоїв, гарячий зелений чай або чиста вода кімнатної температури набагато краще втамують спрагу, ніж сильногазовані солодкі напої.
Температура між вулицею і кімнатою не повинна відрізнятися більш ніж на 5°С, а вологість має бути не нижчою 35%. Зверніть увагу: якщо ви раптом відчули нездужання або легкий жар, негайно зверніться до лікаря, який допоможе зупинити поширення вірусного захворювання.
— А як уникнути характерних для літа перегрівання та сонячних опіків?
— Слід відвідувати пляжі у період від 7ї до 11ї годин ранку і після 16ї години — ввечері. Вдень треба максимально перебувати у тіньовий зоні, вживати велику кількість рідини. Період перебування під прямими сонячними променями повинен починатися з кількох хвилин, збільшуватися поступово і не перевищувати 30 хвилин поспіль.
Важливо періодично заходити у тіньову зону і носити капелюх. Використовувати сонцезахисні засоби для шкіри з фактором захисту не менше 30–50.
У воду заходити поступово, починати з обмивання, далі — занурення, а вже потім — плавання. Не перебувати у воді більше 5 хвилин поспіль, активно рухатись у воді. Ознаками перегріву можуть бути різка слабкість і млявість, підвищення температури тіла, блювота, головний біль.
— У чому має полягати перша допомога при перегріванні?
— Перша допомога полягає у переміщенні хворого у тіньову прохолодну зону, у вживанні великої кількості холодної води, використанні жарознижувальних засобів. У таких випадках необхідно терміново звертатися за медичною допомогою.
При сонячних опіках треба виключити потрапляння сонячних променів на місце опіку, використовувати засоби, що містять пантенол. За необхідності слід звернутися за допомогою до лікарядерматолога.
— Які ще небезпеки підстерігають нас улітку?
— У літній період небезпечними можуть бути укуси комах (бджіл, ос, комарів, кліщів). Небезпечними ускладненнями може бути гостра алергічна реакція на укус у вигляді набряку гортані (набряк Квінке), анафілактичний шок, поширений алергічний набряк на місці укусу.
Першими ознаками може бути поява млявості, аж до втрати свідомості, холодний піт, порушення свідомості, задуха.
Початок таких симптомів вимагає звернення за екстреною медичною допомогою, оскільки у такій ситуації важливе швидке введення протиалергійних та протизапальних препаратів.
Укуси кліщів частіше відбуваються у лісах і лісосмугах. Ускладненнями можуть бути кліщові енцефаліти, збудників яких можуть переносити кліщі. Після прогулянки важливо оглядати шкіру дитини і свою з метою унеможливлення потрапляння кліща. Якщо раптом такий буде виявлений, необхідно звернутися за медичною допомогою з метою його вилучення та ідентифікації в санітарній станції.
Влітку під час перебування на громадських пляжах або купанні у громадських душових росте ризик появи шкірних грибкових інфекцій. Виявляються вони у вигляді появи характерних висипань на різних ділянках тіла. При підозрі на появу грибкової висипки необхідно звернутися до дерматолога.
— А про що слід знати тим, хто вирушає відпочивати в екзотичні країни?
— Під час відпочинку за кордоном в екзотичних країнах існує загроза захворіти на деякі небезпечні тропічні недуги. Існують ендемічні зони, тобто зони підвищеної поширеності тропічних хвороб.
Якщо після відвідування таких країн у вас погіршується самопочуття, з’являється лихоманка, млявість, шкірні висипи, блювота, нудота, необхідно терміново звертатися до інфекційного відділення з метою визначення збудника й адекватного лікування.
Щоб відпустка запам’яталася новими позитивними враженнями і не була затьмарена захворюваннями, важливо дотримуватися профілактичних заходів, правил санітарногігієнічних норм і особистої гігієни, правил акліматизації та адаптації до нового клімату, а також виключати контакти з хворими людьми.
Одне слово, запорукою здоров’я є профілактика та своєчасна й адекватна терапія.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».