Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Червень 2016 12:27

Турбота про здоров'я: розвантажувальні дні

Rate this item
(0 votes)

Про ко­ристь роз­ван­та­жу­валь­них днів прос­то не­об­хід­но зна­ти всім, щоб пік­лу­ва­ти­ся про своє здо­ров’я або спро­бу­ва­ти вря­ту­ва­ти те, що за­ли­ши­ло­ся. По­годь­те­ся, що за­мис­ли­ти­ся про це і ре­алі­зу­ва­ти своє по­ри­ван­ня прос­ті­ше вліт­ку, ніж будь-яко­го ін­шо­го се­зо­ну.
Ба­га­то хто по­ми­ляє­ть­ся, як­що ду­має, що та­кий про­фі­лак­тич­ний за­сіб, як роз­ван­та­жен­ня, од­ра­зу по­зба­вить від за­йвих кі­ло­гра­мів. Роз­ван­та­жу­валь­ні дні дійс­но спри­яють схуд­нен­ню, але тіль­ки при до­три­ман­ні діє­ти або пра­виль­но­го ра­ціо­ну хар­чу­ван­ня.

Лікарідієтологи рекомендують проводити розвантаження не більше 12 разів на тиждень, але при цьому в інші дні організм потрібно забезпечити необхідною порцією калорій. І в жодному разі не можна перетворювати розвантажувальні дні на тривале голодування.

Цілі розвантажувальних днів можуть бути різними, але всі вони спрямовані на один результат — поліпшення самопочуття. Щоб організм відпочив від щоденного перетравлювання великої кількості калорійної їжі, дати можливість організму позбавитися від шлаків, тобто очиститися від небажаних речовин, провести перезавантаження шлунка і почати поступовий перехід до раціонального харчування, привчаючи організм насичуватися меншими дозами їжі, а також відмовитися від шкідливих продуктів — існує кілька видів розвантажувальних днів.
Білкові — найбільш ефективні при боротьбі із зайвою вагою. Вони також можуть сприяти лікуванню різних захворювань.
Вуглеводні — рекомендуються при схудненні, а також при деяких хронічних захворюваннях і їх загостренні.
Жирові — проводяться при слабкості та проблемах з органами травлення.
Очисні — говорять самі за себе — профілактичні заходи щодо очищення організму.
При дотриманні важливих рекомендацій денне обмеження в прийомі їжі в цілому сприятливо впливає на весь організм, зокрема стимулює обмін речовин, сприяє спалюванню зайвих жирових запасів і виведенню шлаків.
Рекомендується заздалегідь готувати організм для проведення розвантажувального дня, зменшуючи порції їжі та вживаючи легку низькокалорійну їжу.
Протягом розвантажувального дня необхідно уникати як фізичних, так і розумових інтенсивних навантажень. Найкраще провести цей день у спокійній домашній обстановці.
А після розвантажувального дня потрібно обережно вживати їжу. Слід починати з легкої їжі, з переробкою якої організм впорається без проблем, в іншому разі розладу шлунка не минути.
При обмеженні в харчуванні може виникнути застій жовчі, щоб позбутися її після розвантажувального дня, рекомендується вранці натщесерце випити столову ложку олії (краще оливкової), а протягом дня замість чаю заварювати трав’яний жовчогінний збір.
Харчова норма розвантажувального дня залежить від ваги та витрат енергії, але в середньому рекомендується вживати не більше 1,5–3 кг овочів або фруктів та 400–700 г білкових продуктів.
Щоб уберегтися від спокуси, потрібно відгородити себе від смачних запахів, наповненого продуктами холодильника, компанії ласунів чи просто любителів добре попоїсти. А якщо голод не в змозі терпіти, можна випити склянку нежирного йогурту або кефіру.
Протягом дня необхідно вживати воду, розподіливши між інтервалами не менше 2,5 л звичайної води.
Розвантаження можна поєднувати і з іншими способами очищення організму: провести цей день у лазні чи сауні, відвідати басейн, піти на масаж. Але таку релаксацію бажано влаштовувати лише в тому випадку, якщо розвантажувальні дні проводяться регулярно і протягом тривалого часу.
Не рекомендується в такі дні користуватися сечогінними або проносними засобами, адже вони шкодять організму, заважають ефективному впливу розвантаження.
Загалом, розвантажувальні дні сприяють не тільки нормальній роботі кишечника і всього організму, але й можуть бути спрямовані безпосередньо на усунення деяких проблем зі здоров’ям. Усі розроблені фахівцями види розвантажувальних днів добре впливають на серцевосудинну систему, сприяють активації обміну речовин, мінерального обміну, виведенню шлаків і токсинів з організму, відновленню кислотнолужної рівноваги.
Для підтримки нормальної ваги або для підвищення ефективності дієти краще всього проводити білкові розвантажувальні дні. Тобто протягом дня потрібно вживати тільки нежирні відварені м’ясні і рибні продукти, а також рослинні білки. Але при цьому не забувати пити достатньо води.
Розвантаження на основі білка також допускає включення в раціон свіжих овочів у невеликій кількості та без різних добавок, соусів чи підлив, лише злегка посоливши.
Такі обмеження не викличуть почуття голоду, якщо вживати дозволену їжу кожні 3–4 години невеликими порціями.
А для тих, хто веде здоровий спосіб життя, щоб завжди бути в тонусі, відчувати себе бадьоро і комфортно, навіть за відсутності зайвих кілограмів, рекомендується проводити 1–2 рази на місяць очисні розвантажувальні дні, які сприяють виведенню з організму токсинів.
У такому випадку потрібно вживати тільки легку їжу якомога меншими порціями. При цьому в обмежений раціон не входять білки, жири і вуглеводи, а виключно овочі та зелень, обов’язково дозрілі на свіжому повітрі, а також овочеві соки і вода. Пити краще тоді, коли хочеться, і рівно стільки, скільки потребує організм.
Розвантажувальний день буде ефективним, якщо напередодні повечеряти овочами, а вранці на сніданок обмежитися склянкою томатного соку або невеликою порцією овочевого вегетаріанського супу.
Розвантажувальні дні суворо заборонені при вагітності та годуванні груддю, при перевтомі, нездужанні, депресії або стресовому стані, а також під час лікування.
Перед тим як установлювати обмеження в харчуванні, особливо при наявності будьякого гострого або хронічного захворювання, необхідно проконсультуватися з лікарем!
Тетяна ДЕЛІМАРСЬКА, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».