Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 28 Серпень 2015 12:51

Акушер-гінеколог із Кременчука винайшов методику переливання крові без донорів

Rate this item
(0 votes)

Ростислав Зауральський, акушер-гінеколог одного з кременчуцьких пологових будинків, винайшов спосіб, який дозволяє швидко усунути наслідки крововтрати породіллі під час пологів. Цей метод полягає в переливанні жінкам власної плазми. Методику лікар розробив кілька років тому — і з тих пір завдяки її застосуванню врятував сотні життів жінок та життя однієї новонародженої дівчинки.
Спосіб полягає в наступному: у породіль збирають кров. Зібраний матеріал уміщують у спеціальну центрифугу, в якій рідина поділяється на еритроцити і плазму. Еритроцити осідають внизу, а плазма піднімається у верхню частину, звідки її забирають і заморожують до моменту пологів.

Якщо породілля втрачає багато крові, їй переливають власну плазму, яка швидше допомагає відновити сили. До того ж, на відміну від донорського матеріалу, немає ризику відторгнення.
У минулому році, завдяки власному методу переливання крові, Ростислав врятував новонароджену, кров якої виявилася несумісною з кров’ю матері. Як і в дорослих жінок, у дівчинки збирали кров, проте брали її у менших кількостях — лише по 30 мл одноразово. Після того кров закладали в центрифугу, відокремлюючи заражені еритроцити від плазми, і вже очищену плазму вводили дитині знову. Протягом дня виконувалося по 6—7 процедур взяття, обробки та переливання крові. Дівчинка вижила і зараз абсолютно здорова.
Нині доктор Зауральський планує не тільки допомагати породіллям, а й рятувати поранених. Він збирається у відрядження до зони АТО, де його метод так само є необхідним.

Ярослав ШЛАПАК, укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».