Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 14 Серпень 2015 23:39

Розкрита таємниця походження стовбурових клітин печінки

Rate this item
(0 votes)

Науковцям Медичного інституту Говарда Хьюза (США) вдалося виявити стовбурові клітини у печінці. Відкриття призводить до розгадки давньої таємниці регенерації клітин у цьому органі, повідомляється в останньому випуску журналу Nature.
«Ми вирішили дуже стару проблему. У нашому дослідженні ми показали, що тканини печінки, як й інших органів, потребують регенерації і містять стовбурові клітини, які дають початок новим спеціалізованим клітинам навіть за відсутності травми або хвороби», — говорить провідний автор дослідження Роел Насса зі Стенфордського університету.
Печінка складається в основному з гепатоцитів — вузькоспеціалізованих клітин, які здійснюють багато завдань органа, у тому числі зберігання запасу вітамінів і мінералів, видалення токсинів, допомагають регулювати рівень жирів і цукру в крові. Оскільки ці клітини відмирають, вони замінюються новими здоровими гепатоцитами. Проте джерело цих нових клітин ніколи не було відоме.


У своїх дослідженнях учені сконцентрувалися на вивченні сигнального шляху Wnt, який є ключовим регулятором функціонування стовбурових клітин. Учені вивели мишей, позначивши їх гепатоцити, що реагують на Wnt, флуоресцентним білком. Так ученим удалося виявити стовбурові клітини. Як і очікувалося, цим клітинам Wnt був просто необхідний для того, щоб підтримувати свій стан.
Як з’ясувалося, стовбурові клітини печінки розташовуються кластерами навколо печінкової вени. Якраз клітини ендотелію, що вистилає цю вену, і вивільняють молекули Wnt, які підтримують їх у стовбуровому (незрілому) стані. Але як тільки клітини мігрують на достатню відстань, де Wnt уже не діє, вони перестають ділитися і починають перетворюватися на дорослі гепатоцити.
У даний час учені намагаються зрозуміти, як виявлені ними стовбурові клітини печінки можуть допомагати відновлювати роботу цього органа при різних травмах або онкологічних захворюваннях.

 

ЗАБРУДНЕННЯ ПОВІТРЯ ПІДВИЩУЄ РИЗИК ДЕМЕНЦІЇ

Шведські дослідники виявили прямий зв’язок між забрудненим повітрям і розвитком деменції. Люди, що живуть у будинках, розташованих у районах із великим ступенем забруднення, мають на 40% більший ризик розвитку хвороби Альцгеймера і судинної деменції, ніж ті, хто мешкає у районах із чистим повітрям, говориться у дослідженні вчених Університету Умео.
Експерти вивчили дані майже 2 тисяч осіб у віці старше 55 років, які проживають у північному шведському місті Умео, за 15-річний період. Враховувалися такі фактори, як вік, рівень освіти, спосіб життя і відсоток вмісту жиру в організмі. Всі учасники не мали симптомів будь-яких захворювань на момент початку дослідження. Одночасно вчені відстежували ступінь забруднення повітря транспортом та його вплив на здоров’я людей.
Було виявлено, що майже 16% усіх випадків деменції за результатами дослідження, можливо, були викликані впливом забруднення.
Це стало своєрідною сенсацією, оскільки попередні дослідження пов’язували із забрудненням повітря ризик захворювання на рак, астму та респіраторні захворювання. І тільки протягом останніх років учені почали досліджувати, як саме якість повітря впливає на мозок.
«Ми знаємо, що дуже дрібні частинки можуть проникати у мозок через нюховий нерв і завдавати йому пряму шкоду», — повідомив один із дослідників Бертил Форсберг.
Результати дослідження опубліковані в журналі Environmental Health Perspectives.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».