Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Червень 2015 10:29

Харчове отруєння: як із ним боротися?

Rate this item
(1 Vote)

Сум­нів­но­го ви­гля­ду пи­рі­жок на вок­за­лі, че­бу­рек на пля­жі, будь-який про­стро­че­ний про­дукт — мо­жуть ста­ти при­чи­ною хар­чо­во­го от­ру­єн­ня. Осо­бли­во вліт­ку у спе­ку, ко­ли про­дук­ти псую­ть­ся ду­же швид­ко.
Як же бо­ро­ти­ся з хар­чо­вим от­ру­єн­ням і в мак­си­маль­но ко­рот­кий тер­мін пі­ти на по­прав­ку? З ци­ми за­пи­тан­ня­ми ми звер­ну­ли­ся до фа­хів­ця — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук Оле­ни Він­ниць­кої.

— Для початку розділимо харчові отруєння на два основних типи. Інфекційні — коли причиною отруєння стає заражена патогенними бактеріями їжа. Це стосується прострочених продуктів або ж, наприклад, недотримання гігієнічних норм у процесі споживання їжі. Неінфекційні (токсичні) — бувають, коли в організм разом з їжею потрапляють токсичні речовини: хімікати, отрута грибів, які не можна вживати. Це отруєння небезпечніше попереднього, з ним потрібно негайно вирушати до лікаря.


— Які характерні симптоми отруєння?
— Це нудота, блювання, загальне нездужання, слабкість, озноб, діарея, підвищена температура. Зазвичай перші ознаки харчового отруєння проявляються вже через дві години після того, як ви спожили продукт. Якщо ці прояви вчасно не зупинити, то вони посилюватимуться.
— Що ж можна зробити самостійно?
— Насамперед слід очистити організм — видалити зі шлунка їжу, яка отруює організм. Для цього достатньо промити шлунок слабким розчином теплої води і харчової соди.
Потім прийміть сорбенти. Активоване вугілля є одним із найбільш доступних і популярних сорбентів, дозування — по 1 таблетці на кожні 10 кілограмів ваги.
Замість нього можна прийняти біле вугілля — його потрібно набагато менше, приблизно 2–3 таблетки для дорослої людини. Крім цих препаратів, можна вживати: смекту, ентеросгель, лактофільтрум.
Діарея, нудота і, відповідно, блювання зневоднюють організм, тому вам слід постаратися поповнити втрату рідини рясним питтям.
Вода має бути чистою, бажано — кип’яченою. Ні в якому разі не пийте воду з-під крана.
Коли блювотні позиви припиняться, можна прийняти інші препарати, які добре впораються з токсикоінфекцією. Наприклад, ті, що відновлюють мікрофлору кишечника, — лінекс, хілак форте.
— А що робити, коли температура стрибає до 40 градусів і сама по собі вже є небезпечним для здоров’я фактором?
— Тоді без допомоги фахівця вже не обійтися. Природно, для правильного лікування необхідно встановити максимально точний діагноз. Адже у разі отруєння велике значення має першопричина захворювання. Визначити це можна тільки у спеціальних лабораторних умовах. Тому після появи перших симптомів отруєння слід викликати швидку допомогу.
До приходу лікаря можна скористатися народними засобами. Та в будь-якій ситуації при підвищенні температури навіть традиційною медициною рекомендується рясне пиття. При отруєннях цей фактор також досить дієвий. Проте не варто захоплюватися соками або компотами, бо вони можуть сприяти подальшому погіршенню загального стану здоров’я хворого. У таких випадках оптимальним варіантом є вживання міцно завареного зеленого чаю або таких трав, як ромашка чи нагідки. Що стосується рослинних зборів, то їх неодмінно треба купувати в аптеках, оскільки перед надходженням у продаж вони проходять контроль, який гарантує якість і безпеку цих товарів.
Ефективним засобом у боротьбі з високою температурою вважається відвар кропу з медом. А ще рясне пиття рекомендовано з тієї причини, що під час отруєння відбувається зневоднення людського організму. І щоб не було подальшого погіршення стану здоров’я, кількість вживаної рідини розраховується так: на кожен градус, що перевищує норму температури тіла, необхідно випивати приблизно 1 л відвару з трав або звичайної води.
— Чи можна використовувати розтирання оцтом навпіл із водою?
— Цілком, але серед способів фізичного охолодження організму я б виділила обгортання у мокре простирадло. У міру нагрівання його слід змінювати. Та цей метод краще підходить для дорослих. А от дітям рекомендують покласти на голову грілку з льодом, яку можна обернути рушником, щоб не виникало неприємних відчуттів. Додатково кубиками льоду рекомендується розтирати місця, де розташовані великі судини.
Відмінним помічником у процесі боротьби з температурою є вітамін С. Його необхідно приймати не менш ніж по 1 г через кожну годину. Якщо в домашній аптечці не виявилося цього вітаміну, можна приготувати лікувальний напій. Якщо у хворого немає алергії на цитрусові, треба залити кілька шматочків лимона окропом, додати трохи цукру і випити чашку такого чаю.
Крім того, звернувшись у службу швидкої допомоги для виклику лікаря, можна проконсультуватися щодо того, як збити температуру при отруєнні. Зазвичай фельдшери, що приймають виклики, можуть порекомендувати ефективний жарознижуючий засіб.
Коли прийде лікар, ви повинні детально охарактеризувати стан хворого, описати, які продукти харчування і коли вживали в їжу. Це допоможе правильно встановити діагноз і призначити лікування. Якщо лікар пропонує госпіталізацію, не відмовляйтеся, оскільки отруєння може мати серйозні наслідки.
— Якої дієти дотримуватися при отруєнні?
— Краще взагалі зробити розвантажувальний день. Під час інфекції та отруєння хворий відчуває загальне ослаблення організму. Тож найкраще першу добу дотримуватися постільного режиму, а з їжі вживати тільки м’які киселеподібні каші.
— Чи можна проводити профілактику харчових отруєнь?
— Звісно, можна й потрібно. Тож, аби вберегти себе від харчового отруєння і не опинитися на лікарняному ліжку, дотримуйтеся таких порад експертів:
♦ тримайте в чистоті кухонне приладдя;
♦ для приготування страв використовуйте лише свіжі продукти;
♦ для вживання у свіжому вигляді фруктів, овочів та зелені слід протягом 10 хвилин замочувати їх у воді, підкисленій оцтом (3–4 ст. ложки на 1 л), а потім промити їх під проточною водою;
♦ не купуйте продукти з простроченим терміном зберігання, пошкодженою упаковкою та на стихійних базарах;
♦ суворо дотримуйтеся технології приготування;
♦ зберігайте продукти при температурі не вище +5°С (холодні готові страви зберігайте не більше двох діб, розігріту їжу — не більше двох годин);
♦ будьте особливо уважні при вживанні їжі, придбаної у тимчасових, пересувних закладах харчування;
♦ відмовтеся від вживання у теплу пору року кондитерських виробів із заварним кремом, салатів, заправлених сметаною та майонезом;
♦ перед їдою завжди ретельно мийте руки з милом і привчайте до цього дітей.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».