Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Червень 2015 11:21

Занадто тривале грудне вигодовування впливає на здоров'я дитини

Rate this item
(0 votes)

Спільне шведсько-китайське дослідження засвідчило, що грудне вигодовування дитини понад рік може спровокувати проблеми із розвитком мікрофлори кишечника, пише «Медпортал».
Науковці вивчили випорожнення дітей одразу після народження, а потім через 4 і 12 місяців, щоб оцінити функціональність мікрофлори кишечника. Використовувалося метагеномне секвенування «методом дробовика», завдяки якому вдалося виявити більш ніж чотири тисячі нових мікробних геномів.


Фахівці встановили, що у мікробіомі дітей, народжених природним шляхом, були гени мікроорганізмів, чиї продукти розщеплюють цукор у грудному молоці. При дорослішанні дитини, а саме через рік, з’являється здатність до розщеплення крохмалю, пектинів та інших складних вуглеводнів. Однак ця здатність не працює на повну силу до того моменту, доки триває грудне вигодовування. Отже, після введення прикорму годування грудьми гальмує дозрівання мікрофлори дітей.
Експерти нагадали, що грудне вигодовування є дуже важливим моментом у становленні імунітету у дитини. Однак не варто це робити занадто довго, оскільки у рік дитина вже може повноцінно харчуватися без материнського молока.

 

ТЯЖКА ФОРМА АПНОЕ ПІДВИЩУЄ РИЗИК ДЕПРЕСІЇ У ЧОЛОВІКІВ

Австралійські дослідники з університету Аделаїди виявили, що між тяжким обструктивним апное сну і підвищеним ризиком розвитку депресії у чоловіків існує тісний зв’язок.
У дослідженні взяли участь 1875 чоловіків у віці від 35 до 83 років. Усім випробовуваним провели оцінку ознак депресії на початку і наприкінці п’ятирічного спостереження. Після врахування всіх факторів, які могли вплинути на психологічний стан, учені виявили, що наявність обструктивного апное і денної сонливості була пов’язана зі збільшенням ризику розвитку депресії. У чоловіків без апное ризик розвитку депресії був у 4–5 разів нижчим.
Експерти вважають, що тяжка форма апное і денна сонливість мають розглядатися медиками як фактори ризику, тому такі пацієнти потребують додаткової уваги та заходів, що допоможуть запобігти розвитку депресії.


ТЕСТ НА ОСНОВІ АНАЛІЗУ СЕЧІ ПОЛІПШИВ ДІАГНОСТИКУ РАКУ ПРОСТАТИ

Науковці з університету штату Мічиган розробили тест на основі аналізу сечі, який дозволяє ефективніше, ніж завдяки традиційним методам, виявляти рак передміхурової залози.
Традиційний метод діагностики раку простати проводиться за допомогою аналізу крові на ПСА (PSA, простатичний специфічний антиген) — виявлення у крові чоловіка особливої речовини, яка виробляється клітинами передміхурової залози. ПСА є онкомаркером раку передміхурової залози. Новий метод дозволяє виявити простатичний специфічний антиген з двома онкомаркерами простати в аналізі сечі.
Близько половини чоловіків, яким роблять біопсію простати, не мають раку. Потрібні більш ефективні способи виявлення підвищеного рівня ПСА, щоб можна було точно визначити, кому дійсно необхідно робити біопсію. Новий тест дозволяє лікарям отримати більш повну інформацію й призначити правильне лікування.
У дослідженні були вивчені дані двох тисяч чоловіків, які перенесли біопсію простати через підвищений рівень ПСА. Випробовуваних також попросили здати на аналіз сечу, а потім порівняли результати. Виявилося, що новий тест давав більш індивідуальну оцінку ризику наявності раку простати. Це надавало можливість пацієнтам отримати більше інформації від лікаря й оптимальні рекомендації щодо подальших дій.
Спостереження за дітьми триватиме. Учені хочуть виявити зміни складу мікроорганізмів паралельно з дорослішанням випробовуваних і порівняти мікрофлору здорових та хворих дітей.

 

УЧЕНІ РОЗГАДАЛИ РЕЦЕПТ ЩАСТЯ

На думку гарвардських учених, щоб відчуття щастя не полишало людини, їй слід регулярно подорожувати. При цьому не обов’язково їхати дуже далеко, можна навіть відвідувати сусідні міста.
Учені вирішили дослідити, як зробити так, щоб людина постійно відчувала себе щасливою. Фахівці працювали над цією темою впродовж семи років спільно з колегами британського центру Cancer Research.
Виявилося, що існує простий спосіб — подорожі. Це найголовніша умова, яка може дійсно зробити людину щасливою. Достатньо кілька разів на місяць вибиратися з дому на вихідні. При цьому можна просто поїхати разом із сім’єю або друзями у сусіднє місто. Єдина умова, якої слід дотримуватись,— треба відвідувати ті місцини, в яких ви ніколи не були.
Відчуття щастя криється в ефекті зміни обстановки, а також нових знаннях та емоціях. Однак якщо подорожувати частіше, ніж двічі на місяць, новизна відчуттів зникає, і цей «рецепт щастя» перестає працювати.
Підготував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».