Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Лютий 2015 14:20

Наскільки небезпечний бруцельоз?

Rate this item
(0 votes)

Він ста­но­вить сер­йоз­ну за­гро­зу для здо­ров’я лю­дей, хо­ча хво­ро­ба ця вва­жає­ть­ся на­сам­пе­ред не­ду­гою тва­рин. За да­ни­ми Все­світ­ньої ор­га­ні­за­ції охо­ро­ни здо­ров’я, по­над пів­міль­йо­на лю­дей що­річ­но хво­рі­ють на бру­це­льоз у 100 кра­їнах сві­ту. Ці­ка­во, що він час­ті­ше зу­стрі­чає­ть­ся у чо­ло­ві­ків. Чо­ло­ві­ки, які хво­рі­ють на цю не­ду­гу, най­час­ті­ше пра­цю­ють без­по­се­ред­ньо з тва­ри­на­ми або по­ряд із ни­ми (на бой­нях, фер­мах, тва­рин­ниць­ких угід­дях). А ось ді­ти хво­рі­ють на бру­це­льоз до­сить рід­ко.
Який пе­ре­біг хво­ро­би, як во­на пе­ре­дає­ть­ся і що ро­би­ти, як­що ви вже за­хво­рі­ли? На ці та ін­ші за­пи­тан­ня нам до­по­мо­же від­по­віс­ти лі­кар-ін­фек­ціо­ніст, кан­ди­дат ме­дич­них на­ук Оле­на Зу­бач.

— Бруцельоз — це інфекційне захворювання, що викликається типом бактерій під назвою Brucella. Вони можуть передаватися від тварин до людини. Існує декілька різних штамів бактерій Brucella. Деякі типи штамів виявляються у корів. Інші — у собак, свиней, овець, кіз і верблюдів. Нещодавно вчені виявили нові штами Brucella у рудої лисиці і деяких морських тварин, у тому числі у тюленів. Бруцельоз у тварин не піддається лікуванню.


— А які причини появи і розвитку цієї недуги у людини?
— Бруцельоз у людини може розвинутися після контакту з твариною, зараженою цими бактеріями. У дуже рідкісних випадках вони можуть передаватися від людини до людини. Як, наприклад, у випадку годування груддю, коли інфекція передається дитині з молоком матері. Бруцельозом також можна заразитися під час незахищеного статевого акту.
Бактерії бруцельозу можуть потрапити в організм кількома шляхами: через поріз або подряпину на поверхні шкіри або пошкодження слизової, у процесі вдихання зараженого повітря (що трапляється дуже рідко), при вживанні їжі, питті забрудненої води, при вживанні непастеризованого молока чи погано приготовленого м’яса.
Існує чотири типи бактерій бруцельозу, що викликають багато інфекцій в організмі людини. Brucella Melitensis — цей тип бактерій в основному зустрічається в овець та кіз. Тип бактерії Brucella Suis характерний для диких свиней і є найпоширенішим типом бруцельозної інфекції в США.
Штам Brucella Canis помічено у собак. Є ще Brucella Abortus. Переносником даного виду інфекції є велика рогата худоба. Штам зустрічається практично в усьому світі.
— Міських мешканців, звісно, цікавить, чи можна заразитися бруцельозом від домашнього собаки?
— Собаки є переносниками інфекції типу Brucella Canis. Хвороба у людини, як правило, перебігає у м’якій формі. Надзвичайно рідко зустрічаються випадки передачі бруцельозу собакою його власнику при укусі. Більшість собак, заражених бруцельозом, нездатні передати бруцельозну інфекцію своєму власникові.
Зараження бруцельозом від домашнього собаки може відбутися лише тоді, коли власник тварини контактує з кров’ю або іншими фізіологічними рідинами тварини. Саме тому ветеринари схильні до підвищеного ризику зараження бруцельозом. Людині з ослабленим імунітетом рекомендується уникати контакту із собаками, хворими на бруцельоз.
— А який спосіб зараження особливо небезпечний?
— Не можна вживати в їжу молочні непастеризовані продукти з козячого або коров’ячого молока, їсти сири, куплені на ринках у приватних продавців і приготовлені в домашніх умовах. Не варто подорожувати в районах, ендемічних щодо бруцельозу, слід дотримуватися обережності, працюючи на фермі або м’ясокомбінаті. На бруцельоз також можуть хворіти мисливці та ветеринари.
— Які симптоми бруцельозу?
— Загальні симптоми досить розпливчасті і схожі на грип. Це — температура, лихоманка (протягом другої половині дня), біль у спині, больові відчуття в усьому тулубі. Також хворі втрачають апетит, швидко худнуть. Характерними для недуги є й головний біль, слабкість, нічна пітливість.
Симптоми зазвичай з’являються протягом 5–30 днів після контакту з бактеріями бруцельозу. Залежно від типу хвороби у людини можуть проявлятися різні симптоми.
Найбільш небезпечним збудником є Brucella Melitensis, який викликає появу затяжних і важких симптомів, що призводять до інвалідності після одужання.
— Як установлюється діагноз?
— Лікар може запідозрити бруцельоз, якщо при огляді пацієнта виявить збільшені печінку, лімфатичні вузли, селезінку, а також безпричинне підвищення температури, що супроводжується лихоманкою. При підозрі на бруцельоз лікарі призначають аналізи крові, за результатами яких можна визначити, який саме тип бактерій присутній в організмі.
— Як проводять лікування?
— Бруцельоз важко піддається лікуванню. Як правило, призначають такі антибіотики, як тетрациклін, стрептоміцин, доксициклін та рифампіцин. В основному проводять комплексне лікування з вживанням більше одного виду антибіотиків. Лікування може бути досить тривалим — від кількох тижнів до кількох місяців. При ранньому виявленні і своєчасному лікуванні недуги можна успішно позбутися.
А ось важка форма бруцельозу може призвести до ураження центральної нервової системи, ендокардиту (запалення внутрішньої оболонки серця або серцевих клапанів), абсцесу печінки. Крім того, бруцельоз може викликати затяжні симптоми, схожі на симптоми хронічної втоми: періодичну лихоманку, слабкість, втому, біль у суглобах. У вагітних бруцельоз може спровокувати викидень або призвести до появи у дитини вроджених дефектів. Смерть людини безпосередньо від бруцельозу буває вкрай рідко. Більшість летальних випадків викликано наслідками захворювання, насамперед — ендокардитом.
— Які профілактичні заходи можуть захистити від бруцельозу?
— Уникнути захворювання можна, виконуючи прості запобіжні заходи. Зокрема, слід відмовитися від вживання непастеризованих молочних продуктів, м’яса сумнівної якості та домашніх продуктів із молока і сиру. При контакті з тваринами слід надягати захисні рукавички і спеціальний робочий одяг. Ветеринарам треба з особливою ретельністю використовувати засоби захисту і уникати контакту з кров’ю зараженої тварини. У разі контакту з твариною, у якої є підозра на бруцельоз, варто зробити аналіз крові. Також необхідно контролювати стан здоров’я протягом шести місяців, а при перших ознаках бруцельозу обов’язково звертатися до лікаря. Нині, на жаль, не існує вакцини, що ефективно запобігає бруцельозу в людей і тварин.
Ярослав ШЛАПАК,
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».