Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Червень 2018 11:45

«Акомпаніматор»: театральна історія для божевільних людей

Rate this item
(0 votes)

У Київському національному академічному театрі оперети відкрито експериментальний майданчик — нову сцену Stage_Lab.
На нульовому поверсі Театру оперети будуть створюватися різножанрові вистави камерного формату.

Відкрити нову сцену постановкою одноактної п’єси Марселя Мітуа «Акомпаніатор» генеральний директор — художній керівник, народний артист України Богдан Струтинський запросив заслуженого діяча мистецтв України Олександра Білозуба — відомого українського художника, режисера і актора.

«Акомпаніатор» — це повністю театральна історія про божевільних людей театру і мистецтва, якому ми служимо, — розповідає Олександр Білозуб. — Оскільки я працюю багато за кордоном і співпрацюю з угорським театром уже 15 років, можу сказати, що тенденція сучасного театру іде на те, щоб актор був універсальним.
Виконавиця головної ролі Ася Середа-Голдун — саме така актриса. Вона повністю співвідноситься з моїми вимогами до актора: співає, танцює. Вона — сучасна жінка і талановита актриса.
Це насамперед вистава про людей театру, які «поранені» театром. Не всі стоять у промінні прожекторів. І не кожен може потрапляти під це світло все життя. Треба зрозуміти своє місце на сцені.
Якщо твої амбіції не дають тобі можливості працювати в другому ряді і ти хочеш бути тільки в першому, то тоді тобі варто піти з театру. Це — боротьба з комплексами, боротьба над собою, боротьба за глядача і за своє місце на сцені», — каже О. Білозуб.
Режисер-постановник вважає, що основна особливість моновистави — це сповідальність, відвертість із самим собою, готовність бути гранично відкритим.
Головний герой — акомпаніатор, його робота — супроводжувати успіх кумирів. Та одного разу доля дає йому шанс бути в яскравому світлі рампи! Його сповідь перед публікою закінчується тоді, коли артист, який спізнився, виходить на сцену...
Що в цей момент відчуває акомпаніатор? Щоб дістати відповідь, краще один раз побачити. Заслужена артистка України Ася Середа-Голдун успішно справилася з роллю. Зала завмирала до мурах під шкірою, іноді зриваючись бурхливими оплесками.
Глядацька зала (вона ж експериментальна сцена) невеличка — всього 40 місць — була переповнена.
«Наша мета — на новій сцені відкривати нові імена, — говорить генеральний директор — художній керівник Національної оперети України Богдан Струтинський.
— Хотілося, щоб на експериментальній сцені були не тільки музичні, але й драматичні вистави. Ця сцена — прекрасний майданчик для тематичних вечорів, моновистав (у тому числі і моноопер) і до того ж це ще й репетиційна зала».
І, мабуть, невипадково вибрано п’єсу «Акомпаніатор». Тому, що вона про театр. І, як сказав режисер Олександр Білозуб: «Давайте спочатку поговоримо про театр, а потім почнемо експериментувати!»

Людмила ЧЕЧЕЛЬ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».