Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Грудень 2016 12:43

Життя варте того, аби жити

Rate this item
(3 votes)

2004 ро­ку у На­ціо­наль­но­му ака­де­міч­но­му те­ат­рі ро­сій­ської дра­ми іме­ні Ле­сі Укра­їн­ки ре­жи­сер Георг Же­но (Ні­меч­чи­на) по­ста­вив ви­ста­ву Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра..Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.."> за п’єсою Іго­ря Ба­уер­ши­ми Norway. Today у пе­ре­кла­ді з ні­мець­кої Ал­ли Ри­бі­ко­вої.
Спек­такль, в яко­му гра­ли та­ла­но­ви­ті ак­то­ри На­та­лія Шев­чен­ко, Єв­ген Ав­дє­єн­ко та Ста­ні­слав Боб­ко, при­пав до впо­до­би те­ат­ра­лам різ­них по­ко­лінь. А че­рез 10 ро­ків у те­ат­рі пред­ста­ви­ли но­ву сце­ніч­ної ре­дак­ції п’єси під на­звою «Над прір­вою в...».

Перша прем’єра Norway. Today відбулася 2001 року в драматичному театрі Дюссельдорфа. Цю постановку здійснив сам автор. У театральному сезоні 2003–2004 років твір був найпопулярнішою виставою на німецькій сцені.

П’єсу переклали 20 мовами і грали у понад 100 театрах по всьому світу. У ній піднімаються гострі проблеми юнацького максималізму, переваги віртуального світу над реальним, гри з життям та смертю.
Герої п’єси Юлія та Август надзвичайно самотні. Вони знайомляться через Інтернет і домовляються разом зістрибнути з Норвезьких скель, але перед цим хочуть залишити відеопослання своїм сучасникам. Георг Жено так пояснив своє рішення поставити п’єсу про самовбивць: «Це не чорнуха, як багато чого з цієї теми, ця п’єса надзвичайно світла і переконлива».
Автор не лише спостерігає за спілкуванням підлітків. Він дивиться глибше. Ця історія — це гра з власною ідентичністю, гра з іншою людиною, гра з життям та смертю. Відеокамера, яка повинна зберегти послання Юлії та Августа для тих, хто залишається жити, стає, врештірешт, засобом, що примиряє їх з дійсністю.
Вистава показала, що досвід і знання не можуть замінити акторського обдарування. На сцені зовсім юні актори Юлія Смушкова та Володимир Фетісов. Проте грають як досвідчені професійні актори, які змушують глядачів вірити кожному їхньому слову і кожному їхньому жесту. Важко порівнювати нову постановку з попередньою, напевне можна лише сказати, що вона більш суголосна сьогоднішньому дню.
Разом із режисером артисти розповідають про молоде покоління, яке ще не навчилося жити просто і мудро, радіти звичайним проявам людського життя. Герої вистави проходять шляхом пізнання себе і світу, шляхом набуття нового сенсу життя.
Автор узяв в основу свого твору реальну трагедію двох молодих людей, які покінчили життя самогубством, перетворивши її на майже романтичну історію і подарувавши героям надію на життя. Адже там, на обриві, для двох відчайдухів, юних максималістів раптом відкривається проста істина: життя варте того, аби жити. Хоча б тому, що в ньому існують кохання і північне сяйво...
Попри те що у виставі порушуються доволі складні питання життя і смерті, вона сприймається досить легко. А після її закінчення залишаються позитивні емоції та відчуття, оскільки в Юлії та Августа все ж залишилася надія. А чи може щось бути важливішим?
Едуард ОВЧАРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».