Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Вересень 2016 13:02

Рослини у графіці та емалі

Rate this item
(0 votes)

Рослинна тематика у творчості відомої київської художниці Оксани Стратійчук добре відома шанувальникам її мистецтва. Перші квіти із серії натюрмортів мисткині кінця 1990-х років та пишні букети з часом змінилися на витончені і лаконічні зображення окремих представників рослинного світу. Національний музей українського народного декоративного мистецтва представляє нові роботи художниці, виконані у техніках гарячої емалі та мокуліто.
Оксана Стратійчук закінчила графічний факультет Національної академії образотворчого мистецтва у 1992 р., володіє багатьма гравюрними техніками, працює у техніках офорту, літографії, емалі, мокуліто. Вона — учасниця міжнародних та всеукраїнських бієнале та трієнале графіки, провела понад 20 персональних виставок в Україні та зарубіжжі.
Виставка «Емалі та графіка» об’єднала вишукані, технічно досконалі твори художниці, більшість з яких датована 2016 роком. Рослинна тема повторюється і варіюється залежно від засобів зображення.

Пластична виразність рівною мірою притаманна як графіці, так і емалям Оксани Стратійчук.
Деякі з емалей створено майстринею за мотивами її графічних робіт, а деякі навіть виконано на мідних пластинах — друкарських формах для офортів. Застосування яскравих, соковитих кольорів надало їм нового звучання і дарувало життя як самостійним творам сучасного мистецтва.
Представлені графічні роботи майстрині виконані у техніці мокуліто, яка була винайдена наприкінці 70-х років ХХ ст. в Японії і досі маловідома в Україні. За цією технікою для виготовлення друкарської форми використовують букову фанеру, що надає можливість збагачувати тло зображення неповторним природним малюнком деревної текстури.
Техника мокуліто передбачає отримання лише невеликої кількості — 9–10 відбитків високої якості, до того ж кожен відбиток стає унікальним, не схожим на інші. Знайомство з новою гравюрною технікою авторка не обмежує друкованими зображеннями на папері, нарівні з ними на стендах експоновані і форми, з яких здійснено друк. Вони, безумовно, становлять самостійну художню цінність, а також дозволяють цілісно уявити творчий процес.
У графічних роботах для виставки Оксана Стратійчук звертається до чорно-білого трактування зображення, в якому досягає справжнього багатства тональних відтінків та нюансів настрою. Художниця заохочує поринути у споглядання звичних осінніх дарів саду та городу, проникнутися щемною красою вересневих квітів. Чіткою лінією окреслює довершені форми качанів кукурудзи, соняшників, жоржин. Поезія, віднайдена Оксаною Стратійчук у простих речах, наближує глядача до філософського світосприйняття, властивого східному мистецтву.

Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».