Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Квiтень 2016 13:52

Анексія Криму в проекті Іллі Ісупова «Перископ»

Rate this item
(0 votes)

У Малій галереї Національного культурномистецького та музейного комплексу «Мистецький арсенал» стартувала виставка художника Іллі Ісупова «Перископ», повідомляє ipro.kiev.ua. Вона розповідає про українських моряків після анексії Криму.
Куратор галереї Дана Брежнєва розповіла про проект: «Як відомо, кожен військовозобов’язаний дає урочисту присягу на вірність батьківщині. У різних державах вона має свою специфіку, зміст і обряд, відповідає традиції того чи іншого народу. Об’єднуючим елементом є урочистість, благоговіння перед новою відповідальністю, непохитність у правильності прийнятого рішення. Саме з присяги новобранець набуває прав і обов’язків відповідно до військового законодавства країни, в тому числі — покарання за зраду — дезертирство. Відмова від прийняття присяги не допускається.

Як відчували себе моряки українського флоту після анексії Криму, коли їх зобов’язали «додержуватися Конституції Росії, строго виконувати вимоги військових статутів, накази командирів і начальників» (згідно зі ст. 40 Закону РФ «Про військовий обов’язок і військову службу»)? Хто вони тепер: герої чи зрадники? Яке ставлення моряків російського флоту до військовозобов’язаних, які присягнули колись іншій країні?
Особиста трагедія адмірала завойованої землі представлена у просторі галереї художником Іллею Ісуповим. Навіть щиро приймаючи ідеологію нової країни, адмірал хоче забути про минуле, викреслюючи його із сьогодення. Але сни повертають витіснені страхи і сумніви».
«Адміралу останнім часом ввижається один і той самий дивний сон. Він ніяк не може його пригадати, але іноді мара раптом спливає хвилею незрозумілої тривоги, коли адмірал крокує по теплому асфальту південного міста, коли чує крик чайок чи шум моря десь поруч. Йому стає моторошно, хоча ніби нема чого боятися: він не зрадник, він зрадив зрадника і став героєм! Адже так? Важко все це, тим більше, що адмірал не звик шукати і знаходити сенс у своїх вчинках, і тим більше — у своїх снах. Може, у вас вийде?» — розповідає про виставку сам Ілля Ісупов.
Проект триватиме до 12 червня.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».