Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Сiчень 2020 13:27

Децентралізація та децентралізовані: Чому кількість не переходить в якість?

Rate this item
(5 votes)

Останніми днями Полтавщину лихоманить від протестів у кількох селах, звідки неспокій уже докотився і до обласного центру, де ледь не щодня попід стінами Полтавської ОДА збираються невдоволені жителі.

Звістка про селянський бунт долетіла і до столичних кабінетів, чиїх хазяїв разом з обласним керівництвом невдоволені хлібороби вважають відповідальними за скандальну ситуацію, пов’язану з... децентралізацією. Яку на Полтавщині все частіше називають примусовою колективізацією.
Хиби в роботі чиновників, відповідальних за децентралізацію, змушують селян не тільки виходити на мітинги протесту, а й навіть перекривати рух транспорту на жвавих ділянках автодоріг...

«Ми не бидло»: послання Президенту від децентралізованих селян
Конфлікт, за яким спостерігає вся область, розгорівся, зокрема, у Полтавському районі. Там жителі кількох сіл виступили проти намірів обласного керівництва перекроїти межі існуючої вже два роки Коломацької об’єднаної територіальної громади (ОТГ).
Масові протести сотень людей із цих сіл, які добровільно об’єдналися в ОТГ, декому здаються дивними, адже обласні чиновники за першої-ліпшої нагоди хизувалися тим, що Полтавщина не тільки не пасе задніх у питанні децентралізації, але й входить у число призерів за кількістю створених ОТГ.
Справді, за перспективним планом, за яким у регіоні має з’явитися 81 ОТГ, доволі швидко утворили 54 об’єднання, де нині проживають 415 тисяч краян. Формування решти ОТГ перебуває в процесі, який незабаром має переможно завершитися.
Перебої в роботі начебто добре налагодженого механізму створення нових і функціонування вже існуючих ОТГ виявилися одразу після недавньої зміни обласної влади. Новій команді керманичів регіону на чолі з головою Полтавської ОДА харків’янином Олегом Синєгубовим довелося вже з перших кроків розгрібати купи проблем, які накопичилися в процесі створення ОТГ.
Протести жителів Коломацької ОТГ, як виявилося, стали лише початком складної роботи керівників області з урегулювання ситуацій у громадах, які, як нині виявилося, було створено з порушеннями вимог Мінрегіону. Зокрема, не відповідають установленим критеріям спроможності.
Таких проблемних об’єднань на Полтавщині вже нарахували понад два десятки. Себто майже половину з уже існуючих ОТГ. Ці об’єднання — наче міни уповільненої дії, що їх заклали самі чиновники у приступі запалу при виконанні плану децентралізації. Тож ситуація в них може вибухнути будь-коли. Першою «рвонуло» в Коломацькій ОТГ...
Її жителі вийшли на масові протести після того, як стало відомо про намір чиновників облдержадміністрації внести зміни до вже затвердженого перспективного плану формування ОТГ на Полтавщині і приєднати їхню ОТГ до, як вважають протестувальники, «штучно створеного формату» сусідньої Новоселівської ОТГ.
І таким чином силоміць розчинити цілком спроможну і вже сформовану Коломацьку ОТГ у дружніх «обіймах» сусідів. Що, на переконання жителів чотирьох сільрад, які входять до Коломацької ОТГ, робиться навмисне з багатьох причин. У тому числі і задля задоволення амбіцій тамтешніх керівників агропідприємств, які не проти мати у своєму підпорядкуванні кишенькову ОТГ (див. «ОТГ: Як мете нова мітла?», «ДУ» від 12 грудня 2019 року. — Авт.).
Але найбільше обурює жителів Коломацької ОТГ не невтішна перспектива опинитися в приймах сусідньої сільради, а відверте, як вони вважають, нехтування обласною владою їхнього права на добровільне об’єднання громад. Що є однією з гарантій успішного процесу децентралізації.
«Полтавська ОДА внесла зміни у перспективний план формування ОТГ уже після того, як наша громада пройшла погодження в Міністерстві регіонального розвитку. Керівництво області називало нас неспроможними у той час, коли особисто пан Синєгубов навіть не побував на території нашої ОТГ. І не бачив, яких успіхів нам удалося досягти менше ніж за два роки», — підкреслив голова Коломацької ОТГ Євген Почечун, виступаючи на мітингу протесту жителів чотирьох сіл попід стінами Полтавської ОТГ 21 січня 2020 року.
Аби відстояти своє право на самоврядування і принцип добровільності при формуванні ОТГ виключно за згодою її мешканців, жителі об’єднаної територіальної громади вирішили стояти до кінця. А для того, щоб продемонструвати рішучість у відстоюванні «незалежності» своєї ОТГ, кілька разів збиралися на громадські слухання та загальні збори, де висловлювали незгоду з намірами обласного керівництва приєднати їх до сусідньої сільради.
Вдавалися навіть до перекриття автодороги, кілька разів поспіль приїжджали до Полтави, вимагаючи зустрічі з О. Синєгубовим тощо. Не порозумівшись з обласним начальством, відправили відеозвернення до Президента України з вимогою захистити їх від «свавілля» місцевої влади тощо. Звернулись і до Кабміну та Верховної Ради України...

Складна спадщина
Урешті-решт, у Полтавській ОДА таки зустрілися з представниками бунтарської ОТГ. Але не голова ОДА, чого вимагали протестувальники, а перший заступник очільника регіону Дмитро Лунін. Результати зустрічі сторони оцінюють із протилежних позицій.
Зокрема, Д. Лунін після кількагодинної зустрічі так і залишився на своїй позиції, зазначивши, що «Коломацька об’єднана територіальна громада не спроможна існувати. До того ж ні громада, ні сільський голова жодного разу офіційно не зверталися до облдержадміністрації з пропозиціями». І додав, що «жителями сіл маніпулюють...»
В обґрунтування своєї точки зору посадовець навів кілька прикладів того, що Коломацьку ОТГ створили з порушенням критеріїв Мінрегіону і вона не може надалі існувати у такому статусі.
Приміром, говорив Д. Лунін, загальна площа громади становить 90,2 кв. км, що не відповідає нормам територіального устрою. Недостатньо в ОТГ і населення, аби мати статус повноцінної громади, — всього 2261 жителів. Частка місцевих податків не перевищує 6%, що теж підтверджує низький показник спроможності ОТГ.
До того ж і школи на території громади не відповідають вимогам наповненості — не менш ніж 250 учнів... Саме з цих причин, підсумували на нараді, було проведено повторний розгляд обставин формування Коломацької ОТГ і відповідно до критеріїв ухвалено пропозицію приєднати її до Новоселівської ОТГ.
Про що вже направлено до Мінрегіону відповідний проєкт змін до Перспективного плану формування ОТГ на Полтавщині. Це, наголошують у Полтавській ОДА, зроблено винятково в межах чинного законодавства і відповідно до чинної методики та критеріїв спроможності, які були визначені Мінрегіоном тощо.
Утім, переконати бунтівників чиновникам тоді не вдалося. Жителі чотирьох сіл Коломацької ОТГ і надалі наголошують на своєму праві добровільного об’єднання в рамках децентралізації.
Причому, зазначають її ходоки, у всіх чотирьох сільрадах, які об’єднала Коломацька ОТГ, обласна влада знехтувала принципами самоврядування, бо не хоче псувати відносини з районним керівництвом. Тому відбувається самими відписками і киває в бік Києва, де нібито і мають вирішувати ці питання...
Нарешті, після чергового мітингу протестувальників свою позицію щодо ситуації оприлюднив і сам голова Полтавської ОДА О. Синєгубов. Він не приховував того, що «господарство» йому дісталося з багатьма проблемами. Зокрема, і з проблемними ОТГ, які попереднє керівництво області створювало не без власного інтересу...
«На сьогодні в області існує понад два десятки проблемних ОТГ, де, зокрема, є невідповідність критеріям спроможності. Подекуди є незгода людей та місцевих керівників. На певних територіях не дотримано строки та процедури створення ОТГ.
У частині з них колишня влада свідомо ігнорувала вимоги Мінрегіону, намагаючись створити кишенькові громади для обслуговування власних маєтків, бізнесу, угідь, виборчих округів тощо, — написав на своїй сторінці у Фейсбуці О. Синєгубов. — Коломацька ОТГ є лише однією з таких проблемних громад.
Спроби діалогу з представниками цієї ОТГ довели лише те, що людьми свідомо маніпулюють її керівництво та окремі депутати. До того ж жителів цієї ОТГ дезінформовано щодо механізмів та критеріїв створення громади та не орієнтовані на конструктивну співпрацю і дотримання офіційних домовленостей...»
На думку нинішнього глави Полтавщини, «усі ці протиріччя створено лише для того, аби ними могли скористатися окремі представники колишньої влади для участі у майбутніх місцевих виборах, які мають відбутися вже цього року...»
22 січня в Полтавській ОДА збирали поважну нараду щодо ситуації в Коломацькій ОТГ, в якій взяли участь керівники ОДА, народні депутати від Полтавщини, депутати Полтавської облради, голови ОТГ і сільських рад тощо.
Під час обговорення проблеми на нараді зазначали, що вирішення конфлікту в Коломацькій ОТГ, де люди не погоджуються з порушенням їхніх прав на добровільність об’єднання, слід передати на розгляд спеціалістів Мінрегіону, Кабміну, Верховної Ради тощо. Адже це лише перший дзвіночок, який пролунав на Полтавщині в результаті непродуманого і зацікавленого підходу попередньої обласної влади до процесу децентралізації.
Якщо суперечку не розв’язати, то не виключено, що вже через деякий час доведеться перейматися проблемами не тільки ОТГ, сформованих як Коломацька, але й ситуацією з утворенням у регіоні госпітальних округів та об’єднання територій під час укрупнення районів. Що вже сьогодні викликає чимало запитань і невдоволень. Децентралізація, наголошували на нараді, не повинна перетворитися на примусову колективізацію радянських часів...
P. S. Керівництву Полтавської ОДА і Коломацької ОТГ таки вдалося досягти порозуміння і дійти згоди щодо укрупнення бунтарної ОТГ. Як повідомив «ДУ» Є. Почечун, формат їхньої громади буде переглянутий і до її складу увійдуть ще дві сусідні сільради. Їхні жителі вже на це дали згоду.
Після цього Коломацька ОТГ відповідатиме всім критеріям спроможності громад, що їх визначили в Мінрегіоні. Зі свого боку керівництво регіону погодилося на зміни і подало до столиці відповідні зміни до Перспективного плану формування ОТГ на Полтавщині. Але, як зазначають у Полтавській ОТГ, історія з Коломацькою ОТГ лише перший тривожний дзвінок, який сповіщатиме, можливо, і надалі про серйозні прорахунки під час поспішного утворення ОТГ в області.
«На жаль, в області існує ще понад два десятки проблемних ОТГ, основними вадами яких є слабке керівництво, дрібний розмір, невідповідність критеріям спроможності та зволікання з об’єднанням у більш потужні громади. Тож будемо тепер розбиратися з ними», — заявив О. Синєгубов, підсумовуючи результати наради. Отже, далі буде?

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».