Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Сiчень 2020 12:23

Японці зняли фільм про унікальний археологічний заповідник на Полтавщині

Rate this item
(1 Vote)

На відкритті літніх Олімпійських ігор 2020 року, які пройдуть у Токіо, покажуть документальний фільм японських кіномайстрів «Шлях заліза», присвячений історико-культурному заповіднику «Більськ», розташованому на території Котелевського району Полтавської області.
 Більське городище VІІІ–ІІІ ст. до н. е. є унікальним археологічним об’єктом культурної спадщини України, який розкинувся на площі майже 4,5 тис. гектарів територією не тільки Полтавщини, а й частково Сумської та Харківських областей.
 Пам’ятку визнано вченими найбільшим укріпленим поселенням в Європі доби раннього залізного віку. Археологічні дослідження, які вперше там почалися ще 1906 року, підтверджують, що на цій території існував тогочасний політичний, економічний і культурний центр давніх скіфів.

 Городище, стверджують археологи, ототожнюється з давнім містом Гелон, який згадує у своїх записках давньогрецький історик Геродот. Зважаючи на особливу значущість стародавнього поселення, яке регулярно досліджують науковці і яке має статус визначної пам’ятки археології і перетворилося на популярний об’єкт туризму, Полтавська обласна рада 15 квітня 2005 року створила комунальну установу «Історико-культурний заповідник «Більськ» Полтавської обласної ради.
 Сьогодні заповідник «Більськ» щороку приймає тисячі туристів з усього світу, які їдуть до Полтавщини, аби на власні очі роздивитись унікальний археологічний пам’ятник та доторкнутися до історичного минулого краю, який століття тому було заселено різноманітним етнічним населенням — будинами, гелонами, неврами тощо. І які залишили по собі унікальну культуру скіфського часу, численні артефакти якої нині зберігаються в музеях Полтави і Харкова.
 Віднедавна влада Полтавщини перейнялась організацією планомірних туристичних маршрутів до Більська та популяризацією давнього поселення з метою залучення туристів. Нині в Полтавській ОДА із задоволенням говорять про те, що робота приносить вагомі плоди і заповідник справді перетворюється на історико-культурний об’єкт, про який знають у багатьох країнах. Не в останню чергу завдяки щорічному Фестивалю «Гелон-фест», який проводять на території городища.
 «Три роки тому ніхто не міг і уявити, що історико-культурний заповідник «Більськ» за два дні Фестивалю зможе зібрати до 20 тисяч туристів, — констатувала на нараді в Полтавській ОДА 20 січня 2020 року директорка обласного Департаменту культури і туризму Валентина Вождаєнко. — У 2019 році Фестиваль «Гелон-фест» це зробив.
 Проведення видовища на Більському городищі сприяло створенню малих архітектурних форм, об’єктів туристичної інфраструктури та дало можливість залучити до співпраці 40 представників бізнесу. Найбільшу фортецю скіфського часу в Європі треба розбудовувати далі й робити там єдиний туристичний комплекс...»
Подальшій популяризації Більського городища сприятиме і увага до археологічної пам’ятки з боку іноземців. Зокрема, з Японії і Греції. Директор історико-культурного заповідника «Більськ» Ігор Корост розповів учасникам наради, що у грудні 2019 року у нього була зустріч із послом Греції в Україні, який зацікавився проведенням спільних розкопок у Більську, розбудовою музею та обіцяв допомогти з видавництвом книг тощо.
 А торік улітку городище відвідав режисер з Японії Ясуюкі Муракамі, котрий проводив там зйомки для свого нового фільму «Шлях заліза», який презентують на відкритті Олімпійських ігор-2020 у Токіо.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».