Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Червень 2015 01:09

Послання Президента

Rate this item
(1 Vote)

Пре­зи­дент Ук­раї­ни Пет­ро По­ро­шен­ко не­за­до­во­ле­ний ро­бо­тою не ли­ше уря­ду і пар­ла­мен­ту, а й своєю.
Про це він за­явив під час ви­сту­пу в пар­ла­мен­ті зі що­річ­ним по­слан­ням до Вер­хов­ної Ра­ди «Про внут­ріш­нє та зов­ніш­нє ста­но­ви­ще Ук­раї­ни в 2015 ро­ці», пе­ре­дає Укр­ін­форм.

«Шість місяців тому ми створили нашу реформаторську команду, збудували справді партнерські стосунки між Президентом, Прем’єр-міністром, Верховною Радою та урядом. Тільки півроку нашої спільної роботи, а питають з нас із вами, як за всі п’ять. От у мене часто питають, чи задоволений я роботою уряду. Звісно, ні. Чи задоволений я роботою Верховної Ради? Аж ніяк. Скажу більше: я й собою незадоволений. Знаєте, чому? Тому що народ нами не дуже задоволений», — сказав Порошенко.

На думку Президента, у процесі проведення реформ Україна лише на стадії «зведення фундаменту».
«Звичайно, реформи ще не на фініші, але вже й не на старті. Зміни й напрацювання помітні здебільшого експертам і учасникам процесу. Ми лише на стадії зведення фундаменту, але я, так само як і всі, невдоволений темпами і прискорюю процеси, як тільки може Президент в умовах парламентсько-президентської республіки», — сказав Глава держави.
Порошенко нагадав: аби створити реальні умови для початку реформ, він особисто ухвалив політичне рішення розпустити старий парламент і провести дострокові вибори, які виявилися найбільш чесними і демократичними в історії України. Так було сформовано реформаторську більшість, коаліційний уряд з чіткою програмою змін, тож саме з цього моменту й починається відлік періоду реформ.
Президент України Петро Порошенко закликав коаліцію якнайшвидше призначити віце-прем’єра, відповідального за євроінтеграцію.
«З 1 січня 2016 року Угода про асоціацію, підписана рік тому, починає діяти повною мірою попри марні старання та безсилу злобу нашого колишнього стратегічного партнера. Але я диву даюся, що в уряді й досі немає віце-прем’єра, відповідального за євроінтеграцію, за координацію діяльності всіх міністерств і відомств. Сам я, на жаль, не можу здійснити цього призначення, але як свого роду модератор євроінтеграційних та реформаторських процесів закликаю коаліцію через відповідні парламентські процедури зробити це якнайшвидше», — наголосив Порошенко.
* * *
У тимчасово окупованих районах Донбасу сепаратисти утримуються при владі лише завдяки російським багнетам, загалом же автори проекту «Новоросія» вже відмовились від нього, вважає Президент.
Порошенко також зауважив, що коли у лютому-березні 2014 року ворог починав агресію в Криму і на Донбасі, він планував, що за рік Україна зникне з політичної карти Європи, а українці «згинуть, як ті літописні обри».
«У Кремлі розраховували, що посіяні російськими спецслужбами бацили спровокують епідемію сепаратизму в усіх східних та південних областях, але ця ідея не знайшла підтримки більшості ніде, включно з Донбасом», — констатував Глава держави.
Але попри успіхи у створенні армії на сьогодні вдалося забезпечити лише мінімально необхідний рівень обороноздатності країни, підкреслив Порошенко.
«Попри успіхи у створенні армії слід чесно визнати: ми на сьогодні забезпечили хоча й якісно інший, ніж рік тому, але все ще мінімально необхідний рівень обороноздатності. Навіть не всі діри залатали, часом все ще бракує найнеобхіднішого. Тим більше що чисельність армії постійно збільшується. Якщо дивитися на картину статично, в ній повнісінько огріхів, ще надто багато недоліків, але за динаміку — так, як воно розгорталося протягом року, як було і як стало — нема чого соромитися»,— сказав Президент.
Порошенко нагадав, що у березні 2014 року до виконання завдань було готово трохи більше 5 тисяч вояків, «та й то, якби знайшли пального доїхати на фронт». Але сьогодні лише в зоні АТО боронять країну понад 50 тисяч бійців, а загальну чисельність армії до кінця року буде доведено до 250 тисяч.
«Лише за рік країна, яка протягом двох десятиліть звикла до безтямної політики абсурдного пацифізму, створила сучасні Збройні Сили, які звільнили від окупантів більшу частину Донбасу. Добровольчі батальйони і волонтери, трудівники ВПК, мільйони і мільйони українців у колосальному патріотичному пориві і, головне, — наші героїчні Збройні Сили — всі разом забезпечили це справжнє диво над Дінцем. На наших східних рубежах ми зупинили найсильнішу армію континенту, адже там проти нас воюють не шахтарі чи трактористи, а регулярні підрозділи російських збройних сил», — зазначив глава держави.
* * *
Президент Петро Порошенко не припускає відтермінування місцевих виборів, оскільки дата голосування визначена чинною Конституцією.
«Дивно, що й досі є люди, які вважають припустимим відтермінування виборів. Раніше — будь ласка, пізніше — то де ви таке в Європі бачили? Дата голосування визначена чинною Конституцією, тут все гранично ясно. Єдине, чого я чекаю від Верховної Ради, так це нового закону про місцеві вибори з відкритими списками»,— сказав Президент.
Порошенко зауважив, що свідомий усіх тих ризиків, які несуть місцеві вибори, оскільки Москва планує в одних регіонах «штучно запліднювати проросійські проекти», в інших — навпаки, крайні праві українські, щоб у Європі жахалися від нібито нацизму в Україні.
«Плани — неоригінальні. Рік тому вони б спрацювали, тепер же, коли ми відродили українські спецслужби, ці задуми приречені. Будемо рішуче класти край спробам втручання у виборчий процес із боку зовнішніх сил. Час, коли відбуватимуться вибори, — це золота українська осінь, а не кривава «русская весна», — підкреслив він.
Глава держави також нагадав, що місцеві вибори, зокрема на Донбасі, відкриють політичний діалог із законно обраними представниками регіону, дозволять зупинити спричинену винятково російською окупацією гуманітарну катастрофу, а також розпочати повоєнну реконструкцію зруйнованої бойовиками економіки.
* * *
Приватний бізнес не має права говорити з державою мовою ультиматумів: «Приватний бізнес повинен управляти лише своїми власними підприємствами, а не пастися в державних компаніях чи живитися бюджетними потоками. Влада має вести діалог з крупними підприємцями, бо вони створюють робочі місця. Але бізнес не має права говорити з державою мовою ультиматумів», — наголосив Порошенко.
За його словами, разом із дерегуляцією і приватизацією ще одним елементом антикорупційної стратегії є деолігархізація: «Із непрозорого газового чаду більше не народжуватимуться зірки рейтингу «Форбс». І вугільними дотаціями з бюджету ми більше не будемо годувати вугільно-металургійних баронів. І там, де у держави контрольний пакет, він буде контрольним у реальності, а не лише на папері».
Порошенко зауважив, що кожен, хто підлягає деолігархізації, «озброєний великим загальнонаціональним каналом і, обороняючись, гатить по мені з усіх інформаційних «градів». Чи не у кожного з них є ручний, залежний та лояльний політичний проектик, з якого вони мріють виростити мені альтернативу».
Водночас Президент запевнив, що його такий спротив не зупинить, і курс на деолігархізацію буде продовжено, «чого б це мені не вартувало».
* * *
Під час свого виступу Порошенко пообіцяв внести до парламенту проект закону про повне розкриття інформації з формування тарифів.
«Внесу проект закону про повне розкриття інформації з формування тарифів... ми більше ніколи не будемо дотувати заміські палаци такими ж цінами на газ чи електрику, як і сільські мазанки», — сказав Президент.
Глава держави зауважив, що будуть зроблені кроки, які дозволять краще захистити незаможних. Зокрема, Порошенко вважає за доцільне збільшити соціальну норму для споживання газу в сільських будинках під час опалювального сезону.
«Вимагаю до початку опалювального сезону зробити актуалізацію норм споживання тепла для будинків без приладів обліку теплової енергії. Для таких будинків слід зробити перерахунок виходячи з фактичної тривалості та температури попереднього опалювального сезону. Це дозволить перенести від 10 до 15% вже сплачених коштів за тепло на минулу зиму як аванс на наступний сезон»,— сказав Президент.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».