Військо
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Липень 2015 13:12

Масштабний «РЕ­ПІД ТРАЙ­ДЕНТ-2015»

Rate this item
(1 Vote)

У Льво­ві від­кри­ли­ся між­на­род­ні ук­ра­їн­сько-аме­ри­кан­ські ко­манд­но-штаб­ні на­вчан­ня із за­лу­чен­ням вій­ська «Ре­під Трай­дент-2015». До Між­на­род­но­го цен­тру ми­ро­твор­чо­сті та без­пе­ки Ака­де­мії су­хо­пут­них військ іме­ні геть­ма­на Пет­ра Са­гай­дач­но­го (Яво­рів­ський по­лі­гон) при­бу­ли вій­сь­ко­ві з 18 кра­їн сві­ту.

 

Ре­корд­на кіль­кість учас­ни­ків
Ситуація в Україні, до якої прикута увага всього світу, підвищує роль міжнародної співпраці у справі захисту миру і стабільності. Українська держава і народ цінують підтримку закордонних партнерів і союзників, одним із наочних проявів якої є спільне проведення міжнародних навчань. Цього року кількість учасників навчання рекордна — понад 1800 військовослужбовців з 18 країн світу.


Військові підрозділи, окрім України та США, надіслали Королівство Бельгія, Болгарія, Канада, Естонія, Грузія, Німеччина, Великобританія, Латвія, Литва, Молдова, Норвегія, Польща, Румунія, Іспанія, Швеція, Туреччина. Бельгію представляє один військовослужбовець, Болгарію — 51 військовий, Канаду — 15, Естонію — 5, Великобританію — 43, Грузію — 40, Німеччину — 5, Латвію — 5, США — 562, Україну — 675, Литву — 34, Молдову — 38, Норвегію — 3, Польщу — 40, Румунію — 70, Туреччину — 6.
Заступник начальника Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного полковник Олек­сандр Си­вак зазначив: «Присутність тут такої потужної когорти наших партнерів і товаришів по зброї засвідчує широку міжнародну підтримку у боротьбі українського народу за суверенітет і територіальну цілісність України як демократичної європейської держави. Зростання цієї підтримки засвідчує й безпрецедентний масштаб навчань, що не лише проводяться нині на базі Міжнародного центру миротворчості й безпеки, але й поєднують в оперативній взаємодії командно-штабного навчання потужні військові навчальні центри Європи.
До наших навчань сьогодні прикута увага як військових фахівців, так і всього українського суспільства і світового співтовариства — усіх тих, хто щиро переживає за відновлення миру в Україні, встановлення дієвих механізмів і гарантій непорушності принципів мирного співіснування в сучасному світі.
Варто зазначити, що нині в строю серед українських військовослужбовців чимало тих, хто за минулий рік здобув цінний досвід бойових дій на Сході України і готовий цим досвідом поділитися з користю для усіх учасників навчань».
Подвійність у назві навчання «Репід Трайдент/Сейбр Гардіан-2015» означає, що в навчанні вкладено частку імітаційної складової і частку практичних дій, які на сьогодні зведено в одні навчання на території Яворівського полігону.
За словами керівника Західного регіонального медіацентру Міноборони України полковника Олек­сан­дра По­ро­ню­ка, метою навчання «Репід Трайдент-2015» є підготовка штабів і підрозділів багатонаціональної бригади до ведення стабілізаційних дій у рамках оборонної операції оперативного командування з використанням досвіду проведення антитерористичної операції на Сході України.
У контексті навчання будуть розглядатися окремі аспекти інформаційних операцій як засобу стабілізації обстановки. Також накопичуватиметься досвід щодо організації та проведення заходів міжнародного військового співробітництва такого рівня. Перш за все вони повинні знайти необхідну взаємодію між партнерськими контингентами у виконанні бойових завдань, притаманних сучасній війні. Окрім того, поставлено мету обмінятися досвідом, у тому числі набутим українськими військовими під час проведення АТО на сході країни.
Сценарій проведення навчання протягом року розроблявся колективом військових із 18 країн. За сценарієм навчань будуть змагатися дві сили. Умовна імперія базується на Півночі Європи. Вона хоче зазіхнути на території країн, розташованих у сучасному Причорномор’ї. Була розгорнута агресія ще у квітні. І на даний момент лінія зіткнення сторін проходить по місцю розташування Яворівського полігону. До нього було передислоковано і український контингент, який і утворив у своєму складі багатонаціональну бригаду з виконання завдань щодо ведення стабілізаційних дій та відбиття агресії в складі оперативного командування.
Начальник відділу оцінювання оперативної секції командування сухопутних військ США в Європі полковник Фред Рен­зі додав: «На полігоні будуть виконуватися тактичні завдання, притаманні будь-якій стабілізаційній ситуації, а саме: відбиття несподіваної атаки. Крім того, будуть проводитися такі операції, як реагування на велику кількість поранених і вбитих, а також надання першої медичної допомоги, зокрема в умовах бойового стресу, оскільки операції проводяться в польових бойових умовах. Необхідно навчити військових, як установити хороший якісний командний пункт і як на ньому діяти».
На шикуванні під час урочистостей були помітні різноманітні однострої. Так, американські військовослужбовці стояли в п’яти різних формах одягу. Українці представили теж не одну форму — це Нацгвардія України, курсанти Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, Військової академії з Одеси, групи спеціального призначення, високомобільні десантні війська, розвідувальні війська.
Олександр Сивак прокоментував: «На сьогодні ми передбачили у сценарії в тому числі і відпрацювання окремих питань, характерних для ведення гібридної війни. Ми не будемо говорити про те, що випробовуватимемо вплив на місцеве населення. Ми будемо вести бойові дії в тому районі, який сьогодні утворений веденням інформаційної війни на Сході України.
Все це робиться для того, щоб місцеве населення адаптувати до присутності військових, зменшити втрати серед населення і по можливості надати правдиву інформацію, створити необхідний імідж для військ, які б гарантували безпечне перебування і розташування. Надзвичайно багато завдань ми ставимо перед собою. Сьогодні в першу чергу ми вдячні всім країнам, які взяли участь у навчанні, адже цим вони висловлюють свою підтримку діям України, її суверенітету.
Ми зараз передбачаємо ту спільну взаємодію, які повинна виникати, коли постане загроза нормальному світовому порядку. Аби навчитися взаємодіяти і розуміти один одного, а також належним чином вести бойові дії, і призначено такі навчання. Якщо ми торік казали, що готуємо українські контингенти до ведення специфічних завдань із підтримання миру у визначених місіях, то нині готуємося до виконання завдань у спільній взаємодії».


Гру­зин­ський на­то­вець та мол­дав­ська ми­ро­твор­иця
Як уже зазначалося, учасників навчань чимало, тому було цікаво почути їхню думку. Старший сержант грузинської натовської роти Нук­­зар Ха­зу­аш­ві­лі розповів: «Я в армії вже 15 років. З дитинства хотів стати військовим, щоб захищати людей, тим самим дати людям щастя. А коли виріс, то втілив свою мрію. У моїй військовій кар’єрі є участь в Афганістані, Іраку, також навчався військовій справі в США, Чехії, Німеччині. Грузія завжди підтримує миротворчі місії. Ми, звичайно, у душі воїни, але все одно підтримуємо мир. Можу побажати Україні триматися разом (Україна — Грузія), і все буде добре. Потрібно поважати один одного.
Я знаю, що грузини не тільки на словах підтримують українців, але й воюють на Сході України. Якщо знадобиться, то і ми теж будемо з вами. Ми ж душевно підтримуємо вас. Від цих навчань я очікую більше практики. Головна мета в усіх військових — поділитися один з одним досвідом, щоб удосконалитися і якнайшвидше стати професіоналами військової справи.
В грузинській армії до війни і після неї справи різняться. Нині стан армії набагато кращий, тому що війна завжди дає великий досвід і показує потрібні точки, що змінити і коли. На цих навчаннях я планую побачити український досвід, тим більше бойовий. Я можу розповісти про деталі військової тактики, якщо буде потрібно, то й теорію. Що має сучасна грузинська армія, тим ми готові поділитися з нашими братами-українцями, а також досвідом війни з Росією, звичайно».
Прес-офіцер із зв’язків із суспільством лейтенант молдавської армії 22-го миротворчого батальйону На­дія Мо­кан розповіла: «Мені 23 роки. В армії вже рік. Коли училася в інституті, то відвідувала військову кафедру. Пройшла курс для сержантів на військовій кафедрі. Сподобалося і пішла далі на військову кафедру для лейтенантів. Курс тривав один рік.
Коли закінчила університет, залишилася в армії, як і хотіла. Довелося стикатися з труднощами. Дуже важлива фізична підготовка. Ми завжди повинні бути у формі, але я б не сказала, що це — велика перешкода. Скоріше це плюс, тому що в тебе є мотивація для того, щоб займатися спортом і вести здоровий спосіб життя.
Коли ми, жінки, призиваємося в армію, знаємо, що наша служба буде пов’язана також зі службою з чоловіками і це не утворює ніяких проблем, а навпаки — наші товариші по службі завжди допомагають і ми тільки раді служити в такому прекрасному колективі. У нас у кожного є свої функції і посади, але коли ми всі перебуваємо в польових навчаннях, то всі один одному готові підставити своє плече. Наш миротворчий батальйон бере участь у дуже багатьох місіях, приміром у Косові. Наші військові також їздять у місію в Африку.
Участь у великих міжнародних військових навчаннях — це в мене перший досвід, але сподіваюся, що він буде позитивний для моєї майбутньої кар’єри. Тут представлені 18 країн світу і кожний розмовляє своєю мовою, проте незважаючи на це, ми, військові, повинні адаптуватися до будь-якої ситуації. Завжди знаходимо для спілкування загальну тему. Це великий плюс — обмінятися досвідом з іншими товаришами з інших армій».
І як же не розпитатися українського воїна? Курсант 3-го курсу факультету ракетних військ та артилерії Академії сухопутних військ імені гетьмана П. Сагайдачного Ми­хай­ло Дра­ган розповів: «Мені 20 років. У навчаннях беру участь удруге. Вперше був торік. Якщо порівняти 2014-й із цим роком військових навчань, то цьогоріч більше учасників. Минулого року приймали 15 країн світу, а нині — 18. Ці навчання обіцяють бути трохи кращими, більш насиченими. Я від них очікую здобути новий корисний досвід і поділитися своїм з іншими товаришами.
2014-го ми почерпнули багато корисного. Канадці продемонстрували свої прийоми, як виявляти різні непомітні вибухові пристрої. Американці нам показували і розповідати багато цікавого з військової майстерності. Також ми були задіяні у тактичних навчаннях, де вони були сепаратисти, а ми — національна бригада. Багато для себе нового дізналися, здобути досвід як ми, так і вони.
Цьогоріч буде навчання з вибухових пристроїв, охорони колон, навчання із захоплення будівель, оборони будівель. Кілька днів також буде активна фаза навчань — тактичні дії, маневри.
Навчання завжди важкі. Як говориться: складно в навчанні, легко в бою. Неможливо для себе набратися чогось нового, здобути досвід, якщо не викладаєшся на всі 100 відсотків. Саме тому наші Збройні Сили піднімаються з низин до вершин, бо вони викладаються на повну і багато працюють. І ніколи на сидять, склавши руки.
Українські військові проживають на полігоні в досить хороших умовах, хоча і в наметах. Нас забезпечують смачною їжею, адже годує один зі львівських ресторанів. Ми не жаліємося. Іноземці мешкають у центральному гвардійському містечку. Вони там живуть і все собі планують.
Я спілкувався зі своїми іноземними колегами, і вони знають про АТО в Україні. Ми дуже активно спілкуємося з поляками і з грузинами. Вони всі налаштовані перебувати на боці України. Вони нас у цьому підтримують. Цікавилися в нас, чи ще нас туди не відправляли. Іноземці багато питають про подробиці подій на сході. З розмови з ними я зміг зрозуміти, що вони теж багато мають інформації, і мені було приємно, що вони не покидають нас і за нас переживають. Грузини говорили, що б поїхали за нас воювати, але їх не пускають».


900 оди­ниць зброї та 130 бо­йо­вих ма­шин
Відразу після офіційної церемонії відкриття українсько-американського командно-штабного навчання із залученням військ «Репід Трайдент-2015» на території військового містечка «Центральне» Міжнародного центру миротворчості та безпеки Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного з військовослужбовцями багатонаціонального контингенту відбулися заняття з дотримання заходів безпеки.
Керівники на навчальних місцях проінструктували більше тисячі військовослужбовців з 18 країн світу. Зокрема, іноземним колегам продемонстрували українську військову техніку та озброєння, а також нагадали, як швидко та правильно надавати першу медичну допомогу потерпілим. Крім того, учасників навчання ознайомили з правилами користування вибуховими речовинами та пристроями, основними умовними знаками та сигналами, що подаються під час практичних занять тощо.
«Упродовж навчань усі військовослужбовці матимуть справу з вибуховими пакетами, запалами, мінами та іншою імітаційною вибухівкою. До того ж вони використовуватимуть нашу стрілецьку зброю, вантажні автомобілі, позашляховики та бойові броньовані машини, що є на озброєнні українського війська. Саме тому армійці повинні знати, як діяти під час робіт із вибухівкою, на якій безпечній відстані перебувати від проведення розмінування, які сигнали подавати тощо, а також як поводитись з усім спектром наданого озброєння та військової техніки. Тому перший день ми завжди присвячуємо саме вивченню заходів безпеки», — повідомив офіцер-інструктор навчального центру «Партнерство заради миру» майор Мак­сим Клун­ник.
Загалом під час проведення навчань використовуватиметься майже 900 одиниць зброї та понад 130 військових автомобілів та бойових машин. Також було проведено інструктаж особового складу щодо умов використання систем імітації тактичних дій MILES, доведено вимоги техніки безпеки під час виконання практичних стрільб зі стрілецької зброї.
Інна БОРИСОВА, фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».