Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Серпень 2016 13:04

«Шахтар» і «Динамо» знову перші

Rate this item
(0 votes)

Ли­ше два ту­ри на­ціо­наль­но­го фут­боль­но­го чем­піо­на­ту зна­до­би­ло­ся йо­го фа­во­ри­там, щоб на мі­ні­маль­ну від­стань ві­ді­рва­ти­ся від реш­ти кон­ку­рен­тів. Із 12 ко­манд прем’­єр-лі­ги ли­ше гран­ди віт­чиз­ня­но­го фут­бо­лу — до­нець­кий «Шах­тар» і ки­їв­ське «Ди­на­мо» здо­бу­ли по дві пе­ре­мо­ги на стар­ті зма­ган­ня.

У поєдинку «Чорноморець» — «Шахтар» зміни у кадрових рішеннях тренерів були продиктовані різними мотивами. Наставник одеситів Олександр Бабич змушений був реагувати на бліду гру у Полтаві (поразку 0:1 від «Ворскли» в першому турі), натомість керманич гірників Паулу Фонсека вирішив удатися до ротації після матчу кваліфікації Ліги чемпіонів проти «Янг Бойз».

Зокрема, португальський тренер випустив на поле досвідченішу пару центральних захисників (Ракицький і Кучер замість Ордеця та Кривцова), дав пограти у центрі Віктору Коваленку, а також освіжив напад.
Один із визначальних моментів гри трапився на 4-й хвилині, коли Марлос, завершуючи командні зусилля, влучив у стійку. Не забивши швидко, «Шахтар» ускладнив собі життя, адже одесити вміють захищатися.
Згодом «Чорноморець» показав, що не збирається лише відбиватися, й після зароблених кутових у володіннях Андрія П’ятова було гаряче. Гірники атакували більше, але здебільшого пробивали здалеку, у чому всіх перевершив Ярослав Ракицький. Прагнув за активністю йому не поступатися Євген Селезньов.
Значно веселіше стало після перерви. Усе ті ж Ракицький та Селезньов після розіграшу стандарту організували перший гол — нападник відзначився ударом головою на 51-й хвилині. Удари здалеку також принесли користь — у дев’ятку на 59-й хвилині влучив Фред, 0:2. Уже через хвилину черговий кутовий дозволив «Чорноморцю» скоротити відставання — підбирання Артема Філімонова, його ж влучний удар метрів з 17 — 1:2.
Мінімальна перевага фаворита зберігалася до останніх хвилин, коли клас «Шахтаря» все ж остаточно розвіяв сумніви відносно переможця. Помилка на виході Євгена Боровика стала підставою для гола Едуардо, який небагато зіграв, але свою справу виконав. А в компенсований час Коваленко боровся у чужому штрафному майданчику наче за вирішальний м’яч і, як наслідок, довів справу до розгрому — 1:4.
Львівські «Карпати» хоч і поступились уперше за тривалий період із різницею у два м’ячі гостям зі столиці, справили позитивне враження, примусивши чемпіона докласти максимальних зусиль для гостьового успіху. Гравці «Динамо», як і годиться фавориту, частіше атакували та загрожували Роману Підківці, який замінив травмованого Романа Мисака.
Щоправда, голеадор стартового туру Джуніор Мораєс залишався здебільшого у затінку, а роль головної зброї взяв на себе Андрій Ярмоленко, який зголоднів за футболом за час пропущених через дискваліфікацію поєдинків.
Проте галичани могли першими відкрити рахунок. Як не скористався перед порожніми воротами вивіреною передачею Володимира Костевича досвідчений Ігор Худоб’як, залишається спитати у самого футболіста. За це й настало покарання на 31-й хвилині: пас метрів на 50 від Александара Драговича став подарунком для Ярмоленка. Техніки у нього вистачило, аби довести блискавичну атаку до гола — 0:1. До перерви серйозно врятував киян Олександр Шовковський, але загрожував йому після стандарту власний захисник Домагой Віда.
Після перерви «Карпатам» було складніше, адже майстерність динамівців дозволяла їм обирати темп гри. Ксьонз, Чачуа, Костевич та інші футболісти господарів на швидкості часто вривалися на ударні позиції, та захист гостей виконати щось загрозливе для свого воротаря не дозволяв. Натомість не забувало «Динамо» і про атаку. Вдалим виявився вихід Олександра Гладкого, який за чверть години, на 84-й хвилині, встиг стати автором голевого пасу на Ярмоленка — того зупинити без порушень правил було майже неможливо. Рахунок 0:2 став фінальним у цій зустрічі.
У зустрічі двох українських учасників Ліги Європи «Олександрія» змогла перемогти «Ворсклу» в драматичному матчі, який тримав уболівальників у напрузі до фінального свистка. Рахунок 3:2 нападник полтавців Дмитро Хльобас установив на 57-й хвилині, і в обох команд було ще понад півгодини на зміну результату, але зробити цього не вдалося.
Ще три поєдинки завершилися внічию. З результатом 1:1 зіграли «Дніпро» — «Сталь» і «Зірка» — «Зоря», одразу чотири м’ячі побачили глядачі в Луцьку, де миром 2:2 розійшлися «Волинь» та «Олімпік».
«Шахтар» і «Динамо» за підсумками двох турів набрали по шість очок, по чотири мають «Дніпро» й «Зоря», по три — «Ворскла» та «Олександрія». Це розташування нагадує про підсумкову таблицю попередньої першості. По одному очку мають одразу чотири колективи — «Зірка», «Олімпік», «Сталь» і «Волинь». Попри перемогу в першому турі від’ємна сума балів поки що в пасиві «Карпат» — «мінус три». На шість очок у новому чемпіонаті львів’яни були покарані ще в березні 2016 року за попередні заборгованості перед своїми гравцями.

Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».