Наука і техніка
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Субота, 04 Серпень 2018 09:10

"Укртелеком" не мінятиме стаціонарного зв'язку на мобільний – їх поєднають

Rate this item
(0 votes)

А все через... крадіжки кабелю! Експеримент проводитиметься лише в трьох містах Дніпропетровської області — решти країни нововведення поки що не стосуватимуться.

Нещодавно з’явилося повідомлення, що «Укртелеком» планує відмовитися від стаціонарного (фіксованого) телефонного зв’язку, замінивши його мобільним. Принаймні, новина такого змісту з’явилася на сайтах кількох інформаційних агентств.

Усі вони посилалися на першоджерело — сайт «Укртелекому», де було написано таке: «НКРЗІ (Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері зв’язку та інформатизації. — Авт.), як виняток, підтримує проведення експерименту для напрацювання практики та досвіду застосування конвергентних рішень взаємодії мереж рухомого (мобільного) та фіксованого зв’язку за умови дотримання законодавства України у частині захисту прав та інтересів споживачів телекомунікаційних рішень».
Ви щось зрозуміли? А от в «Укртелекомі» наголошують: «Така практика відповідає рекомендаціям Міжнародного союзу електрозв’язку».
Відомо, що до експерименту залучено оператора мобільного зв’язку «Тримоб», який і забезпечуватиме зв’язок. Також у ході експерименту людям доведеться замінювати телефонні апарати на такі, в які можна вставити сімкарти — їх можна купити або орендувати безпосередньо в «Укртелекому». Проект розпочнеться в серпні і триватиме три місяці.
Проте з повідомлення на сайті «Укртелекому» та новин абсолютно незрозуміло, чи мова про те, щоб замінити фіксований зв’язок мобільним, або ж скомбінувати їх, адже термін «конвергентне рішення» не зовсім зрозумілий неспеціалістам з комунікацій.
Якщо ж мова про заміну — це, м’яко кажучи, сміливий крок від компанії, бо мережа фіксованого зв’язку — стратегічно важливий об’єкт для держави, і «Укртелеком» згідно із законодавством зобов’язаний тримати його в належному стані.
На фіксованій мережі зав’язані всі екстрені служби — швидка медична допомога, поліція та рятувальна служба. Водночас із появою мобільного зв’язку послуги стаціонарного зв’язку стали нерентабельними для компанії, в чому «Укрінформ» уже розбирався.
Також незрозуміло, які масштаби експерименту — чи мова про всю країну, чи про окремі міста, області чи райони. Незрозумілими є, врештірешт, технічні аспекти цього експерименту — яким чином мобільна мережа зв’язку співпрацюватиме з фіксованою.
«Укрінформ» поставив ці запитання директору з корпоративних зв’язків «Укртелекому» Михайлу Шуранову, який і роз’яснив суть експерименту.
— Йдеться не про заміну стаціонарного зв’язку мобільним, а про конвергентне рішення на межі фіксованого та мобільного зв’язку.
Простими словами: в телефонний апарат, що ми даємо, вставляється картка «Тримоб». Але абонент отримує дзвінки і телефонує зі свого міського номера, користуючись тарифами міської телефонії. Мобільний оператор, у свою чергу, з’єднує абонента з АТС «Укртелекому».
Отже, у абонентів зберігається їх номер телефону, порядок набору інших номерів, їм доступні на вибір тарифні плани на фіксовану телефонію. Єдине, що змінюється, — це стаціонарний телефонний апарат, який можна взяти в оренду за 1 грн/міс.
Поки що йдеться про пілотну зону в трьох населених пунктах Дніпропетровської області: Жовті Води, Марганець, Синельникове. Ці міста постраждали від крадіжок телекомунікаційного кабелю. Постійні ремонти не вирішують проблеми, оскільки відновлений кабель знову вирізають, відтак тисячі абонентів залишаються без зв’язку.
Щоб забезпечити мешканцям зв’язок, незважаючи на катастрофічну ситуацію з крадіжками мідного кабелю, «Укртелеком» і розробив спеціальну пропозицію на базі конвергентних послуг.
Останніми роками ситуація з крадіжками мідного кабелю набула катастрофічних масштабів — ми фіксуємо близько 5 тисяч «вирізів» у квартал. Злодії залишають без зв’язку будинки, мікрорайони і цілі населені пункти. Нерідко трапляються і повторні крадіжки.
Часом відновлювати мідні кабелі у таких місцях недоцільно, бо їх знову виріжуть. Отже, щоб забезпечити абонентів зв’язком, нами і прийняте це рішення — таким чином «Укртелеком» забезпечить безперервний доступ населення до телекомунікаційних послуг.
Ми проаналізуємо результати пілотного проекту поєднання мереж фіксованого зв’язку і мобільного. У разі позитивних результатів ми за допомогою «Тримобу» зможемо впровадити таку систему і в інших регіонах, мешканців яких необхідно забезпечити загальнодоступними телекомунікаційними послугами.
Головний критерій, за яким результати можна вважати позитивними, — задоволеність абонентів послугою та їх бажання брати участь в експерименті. Технічних або регуляторних проблем ми не очікуємо. Головне — оцінити реакцію абонентів.
* * *
Отже, «Укртелеком» таки планує продублювати фіксований зв’язок мобільним, а про повну заміну не йдеться. Що це означатиме для користувачів? Як мінімум, тепер вони з більшою ймовірністю додзвоняться в швидку або в поліцію, якщо буде на те потреба. І ніякий злодій, що вирізає телефонні кабелі задля власної наживи, не стане їм на заваді.
Проте, враховуючи, що на про впровадження цієї системи по всій країні потрібні немалі кошти, говорити про щось остаточне — зарано.

Микола РОМАНЮК,
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».