Наука і техніка
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Грудень 2016 18:42

Передноворічний шлях нового «АН-132»: з цеху – на аеродром

Rate this item
(0 votes)

Ми­ну­ло­го тиж­ня (20 груд­ня) в Ки­єві на те­ри­то­рії флаг­ма­на віт­чиз­ня­но­го лі­та­ко­бу­ду­ван­ня — дер­жав­но­го під­при­єм­ства «Ан­то­нов» — від­бу­ли­сь уро­чис­то­сті з на­го­ди по­дії, яка тра­ди­цій­но від­зна­чає­ть­ся при ство­рен­ні будь-яко­го но­во­го ти­пу авіа­цій­ної тех­ні­ки, — за­вер­шен­ня спо­ру­джен­ня до­слід­но­го зраз­ка та йо­го ви­ко­чу­ван­ня зі скла­даль­но­го це­ху.
Цьо­го ра­зу об’­єк­том свя­та став но­вий ба­га­то­ці­льо­вий транс­порт­ний лі­так «Ан-132», який мав пе­ре­міс­ти­ти­ся на за­вод­ський аеро­дром — для на­ступ­но­го здійс­нен­ня там спо­чат­ку на­зем­них, а зго­дом і льот­них ви­про­бу­вань.

Свя­то на «Ан­то­но­ві» — з ви­со­ки­ми гос­тя­ми
Нагадаємо, що цей «Ан-132D» (англійська літера D після цифрового індексу означає: перший літак цього типу є не лише дослідним зразком, а й демонстраційним) призначено для того, щоб після завершення певної програми льотних випробувань в Україні показати створену в нашій державі нову крилату машину в Саудівській Аравії — країні, котра є замовником літака і партнером українських авіабудівників у співробітництві, яке має на меті налагодження серійного виробництва «Ан-132».
У багатолюдній церемонії, що проходила в просторому ангарі одного зі складальних цехів дослідного виробництва «Антонова» та навколо нього, окрім працівників підприємства, взяли участь і чимало гостей.
Серед тих, хто прибув, щоб розділити з антоновцями їхнє свято, були Президент України Петро Порошенко, саудівський принц Туркі Сауд Мохаммед Аль Сауд, керівники міністерств і відомств обох країн, народні депутати України, дипломати з посольств різних держав, представники задіяних у цій програмі українських підприємств авіабудівної галузі, а також численна делегація із Саудівської Аравії, в тому числі керівники організацій-партнерів — директор Центру науково-технічних досліджень імені короля Абдулазіза (КАСSТ) Халед Абдулла Аль Хуссейн, президент компанії ТАQNIA Aeronautiсs Со Алі Аль Хамді та інші фахівці.
У своїх виступах на мітингу Президент України Петро Порошенко і принц Туркі Сауд Мохаммед Аль Сауд наголосили на важливості реалізації цієї міжнародної програми — і як ілюстрації великих можливостей українських авіабудівників та їхні партнерів, і як вагомої складової перспективного — нинішнього й потенційного — співробітництва України та Саудівської Аравії у такій високотехнологічній галузі.
До речі, «Ан-132D» став першим антоновським літаком, в якому — з цілком зрозумілих причин — немає комплектуючих із підприємств Росії. Натомість, крім комплектуючих із різних українських заводів («Антонов», «ФЕД», «Електронприлад», «Арсенал» та інші), складові для дослідно-демонстраційного «АН-132D» надали чимало відомих зарубіжних компаній — зокрема, з Канади (двигун РW-150 фірми Pratt & Whitney Сanada), Великої Британії (гвинти R-408 фірми Dowty Propellers), США (комплекс авіоніки фірми Ноneywell), Франції (штурвал пілотів фірми Сrouzet Automatismes), Німеччини (системи кондиціонування фірми Liebherr) тощо.
Петро Порошенко вручив спеціальні нарукавні шеврони із символікою «Ан-132D» його екіпажу — тим трьом, які згодом випробовуватимуть дослідно-демонстраційний зразок нового літака на землі й у небі. Це командир екіпажу — один із досвідчених льотчиків-випробувачів ДП «Антонов» Олексій Круц (на цьому державному підприємстві він очолює центр підготовки льотного складу), другий пілот — саудівський льотчик Мохаммед Аяш та провідний інженер з випробувань Володимир Нестеренко.
Глава нашої держави і гості із Саудівської Аравії оглянули новий літак іззовні та зсередини. Після цього екіпаж випробувачів зайняв свої місця в кабіні «Ан-132D», а Президент України подав команду розпочати викочування літака зі складального цеху.
Головний інженер ДП «Антонов» Сергій Бичков, виконуючи традиційний для такої церемонії ритуал, розбив пляшку шампанського, вдаривши нею по водилу (так називається металевий трубчастий пристрій, який з’єднує тягач-буксирувальник із передньою стійкою шасі літака). Тягач поволі рушив уперед, ведучи за собою з цеху на навколишній простір оточений людським натовпом «Ан-132D».
Українсько-саудівський літак — багатоцільовий транспортник
Після того як високі гості поїхали з підприємства, пояснення журналістам (серед яких був і кореспондент «Демократичної України») давали президент ДП «Антонов» Олександр Коцюба, голова ради директорів корпорації «Державна авіабудівна компанія» Михайло Гвоздьов (до свого призначення на цю посаду він протягом року — з літа 2015-го до літа 2016-го — очолював державне підприємство «Антонов») і керівник програми «Ан-132» Олександр Хохлов.
— Ми щиро вдячні всім партнерам за злагоджену роботу, — наголосив президент ДП «Антонов» Олександр Коцюба. — Завдяки нашим спільним зусиллям ця програма розвивається досить інтенсивно, з дотриманням термінів, визначених замовником. На платформі «Ан-132» зібрано кластер лідерів світової авіаційної промисловості. І це надає впевненості у подальшій успішній реалізації проекту.
Багатоцільовий «Ан-132» (призначений у різних його версіях для перевезення або цивільних вантажів, або ж у військово-транспортному варіанті) створено у ДП «Антонов» протягом трохи більше півтора років на базі накопиченого тут досвіду у сфері розробки транспортних літаків, поєднаного з опанованими на цьому українському підприємстві найновішими технологіями світового рівня.
Зауважимо, що «Ан-132», висловлюючись мовою фахівців авіабудування, є глибокою модернізацією добре відомого сімейства літаків «Ан-32», які за роки їх експлуатації добре зарекомендували себе у різних країнах — особливо у жаркому кліматі та при базуванні на високогірних аеродромах. Від «Ан-32» у «Ан-132» залишилися фюзеляж, хвостове оперення, крило, шасі.
Успадкував «Ан-132» від свого попередника не лише високу ефективність роботи в кліматичних умовах спеки та високогір’я, а й можливість злітати й сідати на аеродромах усіх типів — як з бетонними, так і з ґрунтовими злітно-посадковими смугами — та невибагливість в експлуатаційному обслуговуванні.
Водночас, враховуючи сучасні вимоги, «Ан-132» відрізняється від «Ан-32» новим, значно вищим рівнем льотно-технічних та економічних характеристик. Серед відмінностей від свого попередника у «сто тридцять другого» можна відзначити, зокрема, зроблені в Канаді турбогвинтові двигуни РW-150, які є більш потужними порівняно із запорізькими двигунами АІ-20Д, якими оснащено «Ан-32», і шестилопатеві гвинти у «Ан-132» (на «Ан-32» гвинти чотирилопатеві), і сучасне радіоелектронне, навігаційне та інше начиння авіоніки тощо.
Зазначимо також, що дещо іншим став і зовнішній вигляд компоновки: якщо у «Ан-32» його двигуни розташовані вище площини крила, то у «Ан-132» — нижче неї.
Вантажопідйомність «Ан-32» становить від 6,7 до 7,5 тонни, а у «Ан-132» — до 9,2 тонни. Зросла і дальність польоту з вантажем, кращим став показник паливної ефективності, нижчим — рівень шумів працюючих двигунів, меншою — емісія вихлопних газів від них.
Крейсерська швидкість «Ан-132» — 550 кілометрів на годину, максимальна висота — 9000 метрів, дальність безпосадкового польоту — 1400 кілометрів.
«Ан-132» призначено для експлуатації на ближньомагістральних та середньомагістральних маршрутах. Об’єм вантажного салону становить 58 кубометрів, а площа його підлоги — 32,3 квадратного метра. Такі літаки мають хвостовий люк з апареллю для завантаження, перевозитимуть найрізноманітніші комерційні вантажі, легку самохідну й несамохідну техніку. А у військово-транспортному варіанті в «Ан-132» можуть розміститися, скажімо, 75 військовослужбовців з їхнім озброєнням, або 46 парашутистів-десантників, або 27 поранених на ношах.
Багатоцільові транспортні «Ан-132» (фахівці прогнозують загальний попит на них світового ринку авіатранспортних перевезень у 260–290 машин) покликані прийти на зміну таким літакам, як «Ан-26», «Ан-32», «С-295», та деяким іншим.
Оскільки передбачається, що спорудження літаків «Ан-132» здійснюватиметься не лише в Україні, а й на засадах виробничої кооперації у Саудівській Аравії, керівництво якої має намір створити власну авіабудівну промисловість, автор цих рядків поцікавився у керівника програми з «Ан-132» Олександра Хохлова: де у тій країні планується спорудити літакобудівний завод? На це моє запитання Олександр Дмитрович відповів, що таке підприємство намічено збудувати в Ер-Ріяді — столиці Саудівської Аравії.
А на­вес­ні — упер­ше в не­бо
Кореспондент «Демократичної України» взяв на «Антонові» експрес-інтерв’ю у командира екіпажу «Ан-132» — льотчика-випробувача Олексія Круца і провідного інженера з льотних випробувань Володимира Нестеренка.
Вони розповіли мені, що першим етапом випробувань нової машини стануть усебічні ретельні наземні перевірки функціонування усіх систем літака. Потім екіпаж виконуватиме наступні завдання випробувань на землі — пробіжки по злітно-посадковій смузі заводського аеродрому, руління тощо. І лише після всього цього має відбутися — орієнтовно навесні 2017-го — перший зліт «Ан-132D» та початок виконання програми його льотних випробувань.
Вадим ФЕЛЬДМАН

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».