Наука і техніка
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Сiчень 2016 19:06

Яке наймення отримає літак АН-178?

Rate this item
(0 votes)

Ке­рів­ниц­тво ДП «Ан­то­нов» — флаг­ма­на віт­чиз­ня­но­го авіа­бу­ду­ван­ня — іні­ці­юва­ло своє­рід­ний від­кри­тий кон­курс, спря­мо­ва­ний на те, щоб ви­зна­чи­ти, яке ім’я да­ти ство­ре­но­му на цьо­му дер­жав­но­му під­при­єм­стві но­во­му транс­порт­но­му лі­та­ку Ан-178.

Нагадаємо, що перший дослідний зразок «сто сімдесят восьмого» нині проходить льотні випробування, а тим часом на ДП «Антонов» готуються до початку серійного виробництва таких машин.
Що ж до майбутнього імені для Ан-178, то умовою до варіантів, котрі пропонуватимуться, є, як стало відомо кореспондентові «Демократичної України», наявність у слові двох літер АН. Тобто так, як це було, наприклад, коли широкофюзеляжний транспортний літак Ан-22, котрий уперше піднявся в небо 27 лютого 1965 року, нарекли «Антей» (перші дві літери — АН). Або коли важкий транспортний Ан-124, що розпочав свою біографію з першого польоту першої дослідної машини цього типу 24 грудня 1982-го, отримав наймення «Руслан» (дві останні літери — АН).

Звісно, цього дотримувалися не завжди, адже чимало «антоновських» літаків різного призначення (пасажирські, спеціальні тощо) не мали персональних імен. А у деяких в найменні не було сполучення літер АН. Це, скажімо, легкий багатоцільовий літак Ан-14 («Бджілка»), котрий уперше злетів 14 березня 1958 року. Чи широкофюзеляжний літак із найбільшою у світі вантажопідйомністю Ан-225 («Мрія»), який уперше піднявся в небо 21 грудня 1988-го.
Але стосовно нового транспортного Ан-178, повторимося, все ж вирішено шукати йому ім’я серед тих назв, в яких у слові буде сполучення двох літер АН.
Взяти участь у пошуку наймення для Ан-178 вирішив і автор цих рядків, який уже протягом кількох десятків років у своїй журналістській творчості опрацьовує тематику авіації і авіабудування — ще з часів видатного конструктора Олега Костянтиновича Антонова і донині.
Пропоную дати «сто сімдесят восьмому» ім’я «Орлан».
Орлани — красиві і стрімкі птахи. Тож вважаю, що це наймення (в якому є літери АН) пасуватиме новому вітчизняному транспортному літаку.
Вадим ФЕЛЬДМАН

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».