Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ОСВІТА
1 ВЕРЕСНЯ — ДЕНЬ ЗНАНЬ
ШКОЛА НА КРИВІЙ КОСІ

Дике поле — сторожовий пост — козачий хутір — рибальське селище Крива Коса в 1940 році перейменоване на честь знаменитого земляка всесвітньо відомого полярника Георгія Сєдова. Так коротко можна охарактеризувати історію невеликого селища на Кривій Косі, яка видається далеко в море. Куточок Приазовського краю сягає в далеку минувшину. Про це розповідають пам’ятки, знайдені археологами на місці Маріупольського могильника. Про нього розповів грецький історик Геродот. А мені повідомили юні мешканці Сєдова.

— Тут жили кіммерійці, а потім прийшли скіфи, котрі мужньо боронили свій край, — розповідають мені учні школи.— Потім почали заселятися кріпосні селяни, які втікали від панської сваволі. Так виник сторожовий козачий пост Крива Коса.
— У нас навчаються триста чотири учні. Цьогоріч одержали атестати зрілості двадцять один випускник, а восени за парти сядуть двадцять шість першачків,— сказала завуч школи Тетяна Лях.
Вона працює тут чверть століття, після закінчення Таганрозького педагогічного інституту. Я здивувалася, коли почула, що в селищі, де населення не більше трьох тисяч, у школі навчається понад три сотні дітей. Адже з гіркого досвіду знаю, що в Україні чимало шкіл ледь животіють, з кількох сіл навіть сотні дітей не набирається. Про першокласників і казати годі, а тут — повносилий клас. У селищі багато молоді, тож і населення поповнюється.
Сєдовській школі майже 110 років. Це — справжній храм знань. Приміщення розраховане на п’ятсот учнів. Чудові кабінети, просторий актовий зал. Працюють вокальний, танцювальний гуртки, футбольна, баскетбольна секції, з ушу. Діє група юних інспекторів руху. Тут влаштовують вечори відпочинку, на які приходять родинами. Шкільні олімпіади, прибирання приморської території, свято врожаю, осінній бал. Набирає обертів програма «Обдаровані діти», що складається з трьох напрямів,— «Інтелектуальний потенціал Донеччини», «Відродження духовності Донецького краю», «Здорове покоління Донбасу». Створено базу даних талановитих дітей. Гадаю, її поповнить Катруся Горлакова, котра нещодавно брала участь у всеукраїнському естрадному конкурсі «Перлини України» й посіла третє місце в номінації «вокал». У рамках програми в школі сформовано дитячі громадські організації «Голубий патруль», «Барвінкова сторона», клуби «Еклезія», «Піїтика», «Веселка». За програмою «Моя земля — земля моїх батьків» діти відвідали Полтаву, Львів, Київ, Маріуполь. Провели свято «День української писемності і мови». Та особливо популярний «Клуб юних моряків», що функціонує при місцевому будинку культури. До слова, чимало випускників згаданої школи продовжують освіту в Маріупольському морському училищі. Навчаються і в Донецькому національному університеті, Маріупольському технічному університеті. Школа підтримує зв’язки з Донецьким юридичним інститутом МВС України.
Здавна до вчителів на Кривій Косі ставилися шанобливо. Нині з любов’ю згадують директорів школи Володимира Ставраки, Павла Баклажкова, вчителів Галактіона Бойка, Лідію Полякову, Кирикію Папазову, Марію Лазарєву, Івана, Ларису та Надію Козлових, Марію Бовт. Це вже минуле школи, а її сьогодення розбудовує нове покоління. Чимало колишніх випускників повернулися до альма матер, аби продовжити справу своїх наставників, скажімо, Олена Сорокіна, Олена Чекунаєва. Викладач української мови Олена Хандюкова потрапила на Криву Косу в 1955-му, але так і залишилася в Приазов’ї. Олена Михайлівна навчає дітей, що «кожне слово в українській мові — це часточка життя народу з його звичаями і традиціями, святом і буденністю, мріями й національною гордістю».

Віра КУЛЬОВА
також у паперовій версії читайте:
  • ЗОЛОТІ СЛОВА. ЗНАННЯ — СИЛА
  • ФЕНОМЕН ОБДАРОВАНОСТІ:ПРОБЛЕМИ ТА ІСТОРІЇ УСПІХУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».