Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ПОШУК СТРІЛОЧНИКІВ ЧИ ПРИЧИН ТРАГЕДІЇ?
Лише серйозні помилки ЦРУ стали причиною повної несподіванки нападу «Аль-Каїди» 11 вересня 2001 року на Америку.

Центральне розвідувальне управління довго гальмувало публікацію підготовленої ще у 2005 році доповіді генерального інспектора управління Джона Гельгерсона. Тоді громадськість ознайомили лише з головними тезами. Тепер, на вимогу конгресу, опубліковано 19-сторінковий витяг доповіді.
Понад 300-аркушева доповідь досі залишається таємною, водночас це — серйозна спроба відповісти на запитання: чому ЦРУ не знало про багаторічну підготовку «Аль-Каїди» до замахів?
«Не існує жодної катастрофічної помилки управління, яка б дала змогу терористам убити 11 вересня майже три тисячі американців»,— переконаний Гельгерсон. Проте він закидає тодішньому керівництву ЦРУ на чолі з директором Джорджем Тенетом чимало звинувачень.
По-перше, управління не мало стратегії боротьби з ісламськими бойовиками. В ЦРУ з 1993 року не створено жодних серйозних розробок з приводу Усами бен Ладена. Навіть у роки, що передували замаху, керівництво управління обмежувало кошти, призначені на антитерористичну діяльність і надавало пріоритети іншим цілям.
По-друге, за кілька місяців до цього управління отримало інформацію, що Халід Шейх Мохаммед, «мозок» змови, відправляє до США терористів, аби вони діяли за вказівками бен Ладена. На жаль, функціонери не надали належної уваги цим повідомленням.
По-третє, у 2000 році 50–60 офіцерів ЦРУ знало, що двоє бойовиків-самогубців, Гаваф Гамзі й Халід Мідхар, готують змову проти Америки і хочуть «в’їхати» до США. Проте їхній пошук також не належав до пріоритетних завдань управління.
ЦРУ не інформувало ФБР і Державний департамент, щоб внести їх до списку терористів, а завдяки цьому їх би не впустили у США, або швидко знайшли в Америці.
По-четверте, агенти управління не змогли ввести у структури «Аль-Каїди» жодного свого агента. Аналітики не виправдали сподівань, бо легковажно поставились до теорії, що проти Америки можуть бути застосовані літаки, пілотовані камікадзе.
«Ця доповідь помилкова»,— намагався захистити себе головний звинувачуваний, за матеріалами доповіді, колишній керівник ЦРУ Джордж Тенет. Він та інші офіцери стверджують, що стратегія боротьби з «Аль-Каїдою» існувала, а трагічні події передбачити було неможливо.
«Доповідь намагається переконати американців, що наша розвідка скандально не виправдала сподівань»,— заявив журналістам Джеймс Філіпс, експерт по боротьбі з тероризмом. На його думку, головною жертвою зроблять Джорджа Тенета, котрий після 11 вересня отримав від президента Буша найбільшу нагороду — медаль Честі.
Дискусія щодо того, чи потрібно покарати Тенета та інших високопоставлених офіцерів ЦРУ за 11 вересня, почалась після опублікування доповіді про помилки розвідки.
У доповіді Гельгерсона, як винні у «незадовільній аналітичній і оперативній підготовці» ЦРУ до 11 вересня названі, крім Тенета, його заступник з оперативних питань Джеймс Павітт і тодішній керівник антитерористичного відділу Кофер Блек.
Коли позаторік доповідь була готова, інспектор Гельгерсон вимагав створення у ЦРУ спеціальної комісії, що мала визначити провину і відповідальність певних керівників управління. Однак комісію не створили. Тодішній керівник Центрального розвідувального управління Портер Госс заявив, що нікого не можна карати, бо це «буде поганим сигналом для офіцерів, аби вони не ризикували». Нинішній, новий директор ЦРУ Майкл Хайден, не погоджувався з покаранням офіцерів і навіть з опублікуванням доповіді Гельгерсона.
Присмаку справі додає те, що перед 11 вересня Хайден був керівником Агентства національної безпеки (NSA), відповідального за електронну розвідку і прослуховування. В доповіді стверджується, що між ЦРУ і NSA Хайдена існували неабиякі розбіжності.
NSA не дозволяла управлінню переглядати свої архіви, а коли нарешті погодилась, то в обмеженому обсязі. Це також призвело до хаосу в американській розвідці напередодні цієї події.
Цьогоріч тенет видав спогади, де свою боротьбу з «Аль-Каїдою» напередодні 11 вересня вважає одним із найбільших своїх досягнень. Він наголошує, що у 1998-му, задовго до президента Буша, говорив про необхідність «боротьби з глобальним тероризмом».
Та, попри все, посилюються голоси, що Тенета і його співробітників потрібно покарати. Демократичний конгресмен з Нью Джерсі Раш Гольт, член комісії з питань діяльності написав: «Американці хочуть, щоб винні відповіли за свою діяльність. Я здивований, що генерал Хайден досі цього не розуміє».

Петро ПЕТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • ПОЛІТИЧНА КОРУПЦІЯ В УМОВАХ ДЕМОКРАТІЇ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».