Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЗА СВІТОВИМИ ТЕХНОЛОГІЯМИ ЛІКУЮТЬ ХВОРИХ З ЕНДОКРИННИМИ ПАТОЛОГІЯМИ У КИЇВСЬКІЙ МІСЬКІЙ КЛІНІЧНІЙ ЛІКАРНІ № 16
Кількість українців, що страждають від хвороб ендокринного профілю, з кожним роком збільшується. Кияни, звісно, не є винятком. Головною базою для лікування є Інститут ендокринології та обміну речовин імені В. Комісаренка, а в столиці — Київська міська клінічна лікарня № 16. Для надання хворим стаціонарної допомоги в Києві функціонує 185 ендокринологічних ліжок, а хірургічної — сімдесят.

Зважаючи на актуальність проблеми, про яку йдеться, я звернувся до головного лікаря лікарні № 16 — головного спеціаліста з ендокринології міста Києва, кандидата медичних наук, заслуженого лікаря України Миколи Гульчія.
— Останнім часом кількість випадків ендокринної патології з-поміж городян з року в рік зростає. Якщо, скажімо, наприкінці 90-х років минулого століття від неї потерпало 345 осіб на 10 тисяч населення, то нині — близько 700, тобто удвічі більше,— розповідає Микола Васильович.— Особливо збільшується чисельність хворих на цукровий діабет і щитовидну залозу. Приміром, від цього потерпає понад 70 тисяч киян. Із них близько 10 тисяч страждають на інсулінозалежний діабет, у тому числі 500 дітей.
— Розкажіть, будь ласка, детальніше про те, як лікують хворих у очолюваній Вами лікарні.
— Наша лікарня є чи не найстарішою серед медичних закладів столиці: її збудовано ще 1913 року. Зараз у ній розміщуються дев’ять відділень загального та спеціалізованого профілів.
Торік ми пролікували близько 10 тисяч недужих, які потерпали від ендокринних патологій, з них 3 534 були прооперовані. До нас часто потрапляють люди похилого віку, котрі потребують сторонньої допомоги, зокрема, з боку середнього та молодшого медичного персоналу. Минулоріч ми надали допомогу майже 900 таким хворим. У Києві живе чимало інвалідів війни, котрі, звичайно, теж хворіють. Для них виділили 25 ліжок, на яких пролікували 325 осіб.
На базі нашої лікарні створено центр хірургії та реабілітації хворих з патологією щитовидної залози, а також центр ендокринної гінекології та патології клімаксу.
У вересні 2002 року фахівці центру хірургії та реабілітації хворих з патологією щитовидної залози хворому на рак зробили кріохірургічну операцію, вперше в світі.
— Подібні операції давно стали звичними для ваших західних колег.
— Так. Але є одне «але»: методом видалення замороженої пухлини там користуються під час операцій на печінці, інших внутрішніх органах. Як на мене, це є свідченням того, що мої колеги не пасуть задніх у цій сфері. В нашій лікарні активно проводиться науково-дослідницька робота, вдосконалюються та впроваджуються новітні консервативні й хірургічні методи лікування, в тому числі за допомогою лазерної й кріогенної апаратури. Ми самотужки розробили і успішно (якщо брати до уваги її результативність) реалізуємо на практиці методику виявлення на ранній стадії злоякісних новоутворень щитовидки. Завдяки цій методиці врятовано не одне людське життя. Мої колеги також зареєстрували два патенти на нові методики діагностики й лікування пацієнтів із патологією щитовидної залози. Ми є піонерами щодо використання під час операцій на щитоподібній залозі ультразвукового гармонійного скальпеля.
Центр хірургії та реабілітації хворих з патологією щитовидної залози, що знаходиться в стінах нашої лікарні, належить до мережі ендокринних закладів ГУОЗ столиці. Фахівці, які тут працюють, вирізняються високим професіоналізмом і надають хворим кваліфіковану допомогу, здебільшого онкологічні захворювання виявляються на пізніх стадіях, коли медицина безсила допомогти.
У нашому центрі є всі можливості виявляти цю небезпечну і підступну хворобу на ранніх стадіях. Головне, щоб людина за найменшої підозри відразу звернулася по допомогу до лікарів. Не потрібно чекати, поки з’являться певні симптоми: треба робити профілактичні обстеження. Понад 90 відсотків тих, хто звернувся до нас, потребує консервативного лікування.
— Що має робити людина, в якої під час обстеження виявлять у щитоподібній залозі вузли?
— Такі хворі — під постійним наглядом ендокринолога і спеціаліста центру, вони обстежуються за допомогою апарата УЗД. Деякі лікарі, трапляється, нехтують результатами досліджень або лікують недужих без з’ясування точного діагнозу. Така практика є неприпустимою, оскільки може занедбати хворобу. Торік у нашій лікарні медичну допомогу було надано 537 хворим на рак. Із них у 350 осіб злоякісні новоутворення було виявлено вперше, у тому числі 262 випадки захворювань на рак щитовидки. Понад 150 хворих перебували на стаціонарному лікуванні у терапевтичних відділеннях лікарні.
— Знаю, що в лікарні отримують медичну допомогу не лише кияни, котрі страждають на онкологічні захворювання.
— Ми надаємо допомогу і тим, кого «дістають» артеріальна гіпертонія, стенокардія, хронічна ішемічна хвороба серця та інші захворювання серцево-судинної системи.
— Що можете сказати про центр ендокринної гінекології та патології клімаксу?
— Кожну жінку (за досягнення певного віку) чекає клімакс: фізіологічний період життя, що характеризується поступовим ослабленням діяльності статевих залоз. З одного боку, це такий же природний процес, як статеве дозрівання, вагітність і пологи, а з іншого — це процес перехідний, а значить непростий і не завжди легко переноситься організмом. Гормональна перебудова супроводжується порушеннями в різних органах і системах. Найбільш частими клімактеричними симптомами є приливи, серцебиття, запаморочення. В цей період погіршується настрій, з’являється роздратованість. Дисбаланс у ендокринній системі призводить до гормонозалежних пухлин матки та яєчників.
Часто гінекологічна патологія поєднується із захворюваннями щитовидної залози та іншими ендокринними порушеннями. В створеному десять років тому відділенні патології клімаксу надається як консультативна, так і стаціонарна допомога жінкам. Зокрема, проводиться гормональне обстеження УЗД органів малого тазу, щитоподібної та молочних залоз, денситометрія тощо. У відділенні ендокринної гінекології роблять комплексне скринінгове обстеження жінок із розладами репродуктивної системи, вагітних. Виявлення різних порушень дає змогу призначити адекватне лікування (консервативне чи хірургічне) і досягти бажаних результатів.
— У вашій лікарні займаються також чоловічим клімаксом...
— Тривалий час у медичних колах активно дискутувалося питання про правомірність терміну «чоловічий клімакс», бо дехто вважав, що його не існує. Одначе думка була помилковою. Клімакс — це фізіологічний синдром, зумовлений віковими зрушеннями в гормональному і загальному обміні, передовсім згасанням функції статевих залоз. У чоловіків він настає пізніше, ніж у жінок, проходить менш помітно і зливається з ознаками старості. Під час настання клімаксу відбуваються значні зміни в серцево-судинній системі. Крім гіпоталамічних кризів, спостерігаються тахікардія, лабільність пульсу і артеріального тиску.
— Чи потрібно за перших ознак клімаксу звертатися до лікаря?
— Не всі чоловіки можуть визначити перші його прояви. Тому нагадаю, що ними можуть бути розлади статевої функції, головний біль, припливи жару, почервоніння обличчя і шиї, серцебиття, зниження працездатності. Спостерігаються депресивна міміка, підвищена тривожність, метушливість. Лікування необхідне тоді, коли прояви клімаксу виходять за фізіологічні межі, зумовлюючи розлади важливих систем організму. В таких випадках потрібно звертатися до лікаря. Хворий має впорядкувати режим роботи, більше приділяючи уваги відпочинку, харчуванню. Якщо людина страждає від надмірної маси тіла, треба її позбутись. Медикаментозне лікування доповнюється бальнеотерапією, броммагнезіальним електрофорезом, сеансами рефлексотерапії, лікувальною фізкультурою. Побутує думка, що при перших ознаках клімаксу слід відмовитись від сексуального життя. Та цього не треба робити. Щоправда, варто вживати судинорозширювальні та ліки проти аритмії.
— Чи співпрацюєте з науковими закладами?
— Звичайно. Ми ж у столиці і гріх було б не скористатись цим. На базі нашої лікарні розміщена кафедра терапії Національної медичної академії післядипломної освіти імені Шупика. Основний напрям її роботи — лікування гіпертонічної та ішемічної хвороб серця, ревматоїдного артриту. В нас працює також відділ ендокринної гінекології Інституту педіатрії, акушерства та гінекології АМН України.
— Не обходиться, напевно, і без проблем?
— Мені доводиться спілкуватися з багатьма керівниками медичних установ. Так ось, і за часів Союзу, коли медична галузь перебувала у значно кращому (маю на увазі передовсім її фінансування) становищі, й в наш час ні разу не чув, щоб у когось їх не було. Кажу це до того, що проблеми завжди були, є і будуть. Звичайно, мені як керівникові хочеться, аби їх було менше. Адже від цього значною мірою залежить здоров’я наших пацієнтів, а інколи й саме життя. З наведеної вище статистики видно, що кількість хворих із ендокринними патологіями зростає. Це означає, що потрібно більше закуповувати для них ліків. Скажімо, того ж інсуліну. Відомо, що правильно і вчасно встановлений діагноз є в багатьох випадках запорукою успішного лікування. А нам бракує сучасної діагностичної апаратури, яка давно використовується на Заході.

Інтерв’ю взяв Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • Е-128 — ХАРЧОВИЙ БАРВНИК-УБИВЦЯ
  • ТЕМНИЙ ШОКОЛАД ПРОТИ ГІПЕРТОНІЇ?
  • ЖЕРТВИ МОДИ
  • ПІДСТУПНІСТЬ КОРИСНИХ ПРОДУКТІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».