Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
У СТАРІЙ ГУТІ — ПРО НОВІ СПРАВИ
На Прикарпатті минулого понеділка під головуванням президентів України та Польщі відбулися переговори стосовно організації чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Зустріч пройшла у Державній резиденції «Синьогора, що в селі Стара Гута Богородчанського району. До речі, це — п’ята цьогорічна зустріч двох президентів.

За підсумками переговорів для узгодженої підготовки «Євро-2012» створено міждержавну координаційну раду з організації чемпіонату Європи з футболу і за 2–2,5 місяця буде напрацьовано відповідну міжнародну угоду. Крім того, на зустрічі двох президентів порушено питання про продовження будівництва нафтопроводу Одеса — Броди до польського міста Ґданська.
Село Стара Гута — останній населений пункт у Богородчанському районі Івано-Франківщини: далі, по той бік гір,— Рахівський район Закарпаття. Саме тут довкола визирають благоліпні Горгани — різновид Карпатських гір, де кряжі поодиноко височіють, а не опускаються один на другий, як, скажімо, в бескидах. У Старій Гуті шлях уривається, попереду — друга найвища маківка Карпат — гора Сивуля. Місцина ця мальовнича, тут чисте повітря, насичене живицею прадавніх смереково-ялицевих лісів, незвичайні ландшафти, кришталево прозора вода — усе сприяє для відпочинку й оздоровлення. Довкола в радіусі 50 кілометрів немає шкідливого виробництва, а відтак Стара Гута вважається еталоном чистоти довкілля.
Мабуть, саме тому «Синьогора» дедалі частіше стає місцем зустрічей українських можновладців із лідерами інших держав-сусідів. Тут побував колишній президент Російської Федерації Борис Єльцин, його польський колега Александр Квасневський, грузинський лідер Михаїл Саакашвілі... Цього разу гостем став нинішній глава Республіки Польща Лех Качинський.
На початку переговорів Віктор Ющенко та Лех Качинський відзначили стратегічний характер двосторонніх відносин України й Польщі та акцентували увагу на необхідності їхнього подальшого зміцнення. Під час зустрічі відбулася презентація проекту «Як зробити Євро-2012 успішною подією». Як зазначив Президент України, чемпіонат Європи з футболу 2012 року — це «велика подія для двох наших націй». Він також повідомив про ухвалене в Старій Гуті рішення створити українсько-польську спільну координаційну раду з питань підготовки й проведення Євро-2012.
«Ми домовилися, що впродовж двох місяців буде сформовано проект рамкової двосторонньої угоди, яка регулюватиме всі ключові, принципові питання координації»,— сказав глава нашої держави.
На брифінгу для журналістів Віктор Ющенко пояснив, що в документі буде оформлено від п’яти до семи ключових напрямів, а саме: організація безпекової й візової політики, розбудова митних переходів, налагодження спільної діяльності митниць обох країн, розробка та втілення інфраструктурних проектів, підтримка інформаційної політики навколо Євро-2012. За словами українського Президента, через два місяці ці напрями будуть сформовані у конкретний спільний план дій, який презентують оргкомітети двох держав. «Ми домовилися, що частота засідань координаційної ради буде один раз на квартал, наступне засідання ми проведемо у вересні»,— зазначив Президент України.
Віктор Ющенко також повідомив, що на зустрічі з Лехом Качинським було обговорено проблемні питання візової, митної та інформаційної політики обох держав, будівництво автошляхів і залізниць тощо.
У свою чергу, Лех Качинський у заяві для преси акцентував, що після зустрічі президентів у Кракові, де обговорювалася тема добудови нафтогону Одеса—Броди—Ґданськ, тривають «ґрунтовні перемовини» між учасниками проекту про продовження нафтопроводу. Пан Качинський зауважив, що вони з Віктором Ющенком обговорили результати саміту Євросоюзу, який відбувся в червні.
За результатами робочої зустрічі Віктора Ющенка та Леха Качинського підписано спільне комюніке. У документі йдеться про те, що головну увагу під час переговорів було приділено обговоренню стану підготовки до проведення в Польщі та Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу.
Сторони обмінялися інформацією про проведені й заплановані заходи на національному та регіональному рівнях, констатували задовільні темпи їхньої реалізації. Було досягнуто також домовленості щодо створення та діяльності українсько-польської координаційної ради з питань підготовки і проведення Євро-2012, яку очолюватимуть президенти обох держав.
Крім того, учасники зустрічі обговорили хід підготовки проекту рамкової двосторонньої угоди щодо Євро-2012, якою буде врегульовано основні питання діяльності сторін, їхніх взаємних зобов’язань та співпраці з третіми сторонами. Учасники переговорів домовилися вжити заходів стосовно прискорення підготовки угоди до підписання.
Сторони узгодили спільні дії для відповідної підтримки в реалізації проектів Євро-2012 від Європейського Союзу.

Іван ДМИТРІВ, Івано-Франківська область
також у паперовій версії читайте:
  • КС — ІЗ ГОЛОВОЮ
  • ...І ОДРАЗУ ПОЧАВ ПРАЦЮВАТИ
  • БЕРЕЖІТЬ ЧОЛОВІКІВ!
  • ОТ ТАКА В НАС ГЕНДЕРНА ПОЛІТИКА
  • НАША ХАТА СКРАЮ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».