Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
СКІЛЬКИ ЗОЛОТА В... ЧАВУНІ?

Ключове слово, яке можна вивести з хроніки нашого політичного життя останніх трьох років,— «легітимність». Одна гілка влади, подібно до відомої сутички між Паніковським і Балагановим, ніби постійно запитує в іншої: «Хто ти такий? — А ти хто такий?». Однак тепер запитати ні в кого: після весняної кризи легітимність навіть Конституційного Суду під великим питанням, а тут ще більшість оновленого складу Центральної виборчої комісії раптом «забюлетенила».

Експерти переконані: дострокові парламентські вибори потрібні, однак ухвалені поспіхом зміни у виборчому законодавстві не лише «консервують» нинішній монополізм парламентських партій, а й суттєво обмежують конституційні права головного суб’єкта влади — українського народу.
Тож поки не є стовідсотковим фактом: чи отримає 30 вересня звичайний виборець до своїх рук не лікарняний, а інший — виборчий бюлетень. До того ж, з огляду на погані квартирні умови спікера Мороза (на пропозицію Президента взяти собі додому крісло Голови Ради й встановити собі на кухні, Сан Санич, як пам’ятаємо, пожалівся на невеликий метраж кухні), ВР досі не хоче «розпускатися»...
Утім, більшість експертів, що зібралася на засіданні «круглого столу» на тему «Зміни у виборчому законодавстві та проблеми проведення демократичних виборів до Верховної Ради України» вважає, що вибори, певніше за все, таки відбудуться. Мовляв, на шляху до повернення у правове поле з подальшою легітимізацією влади з двох бід нам треба вибрати менш шкідливий варіант виходу з політичної кризи і як третейського суддю через процедуру дострокових парламентських виборів узяти за арбітра народ, тим паче згідно зі ст. 5 Конституції він є «носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні», що здійснює її «безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування».
Щоправда, як бачимо, повноважні представники головного поручника про свій тимчасовий і службовий статус забули і з суб’єкта влади перетворили народ на об’єкт своїх передвиборних маніпуляцій. Власне, більшість експертів на засіданні стверджувала, що ухвалені на початку червня зміни до виборчого законодавства ще більше поглиблюють цю правову диспропорцію, закріплюючи монополізм парламентських партій, незалежно від кольору їхніх прапорів.
Учасники «круглого столу», крім розгляду загальної проблематики правових основ проведення наступних виборів, аналізували механізми забезпечення виборчих прав громадян і гарантії дотримання демократичних стандартів виборчого процесу, зробивши акцент на можливих загрозах їхнього проведення — формування списків виборців; робота виборчих комісій; використання адмінресурсу та спроби фальсифікації результатів голосування.
Основними пунктами обговорення для експертів стали три нововведення. Передовсім обов’язкова для того, щоб вибори відбулися, 50% явка виборців. По-друге, йдеться про голосування вдома. І нарешті, залучення у виборчий процес прикордонних служб. Експерти одностайно зійшлися на тому, що зміни до Закону «Про вибори народних депутатів» є кроком назад у питанні проведення чесної виборчої кампанії. Більше того, цей закон може дати всі механізми для того, аби вибори було зірвано. Як зазначив заступник голови Асоціації народних депутатів України, експерт проекту «Сприяння організації виборів в Україні» Олександр Барабаш, складається враження, що люди, які розробляли цей закон, ніколи не брали участі у виборчому процесі, а метою його ухвалення є «забезпечення політичних прав» деяких сил. Так, він наголосив, що пункти про п’ятдесятивідсоткову явку, а також голосування вдома не є головними загрозами для нинішніх виборів. Водночас залучення до виборчого процесу прикордонних служб — це антиконституційна норма, бо вона обмежує права громадянина, адже цей пункт закону позбавляє права голосу тих, хто повернувся в Україну менше, ніж за три дні до голосування. Таким чином, на думку пана Барабаша, для того, щоб хоч якось залагодити нині цю ситуацію, Президентові варто звернутися до Конституційного Суду, аби той розглянув конституційність деяких норм нового закону, зокрема по прикордонних службах.
У свою чергу, голова правління Комітету виборців України (КВУ) Ігор Попов звертає увагу на процес формування списків виборців, оскільки це питання від виборів до виборів залишається ахіллесовою п’ятою кампаній. Зокрема, він зазначає, що в законі є посилання на Реєстр виборців, якого донині не існує, і навряд чи він з’явиться до 30 вересня. У цьому зв’язку не виключені маніпуляції й спроби фальсифікацій під час виборів, як, наприклад, це було під час президентської кампанії-2004. Пан Попов також звернув увагу присутніх на те, що виборці знову не одержать повної інформації про партії, а також кандидатів у народні депутати, про що свідчить практика проведення закритих партійних з’їздів.
Ігор Попов вважає, що через законодавчі неточності можна буде знайти достатньо формальних підстав для того, щоб будь-хто із суб’єктів виборів згодом міг заперечити результати народного волевиявлення. Що стосується тенденцій виборчого процесу, то голова КВУ прогнозує, що вибори будуть «брудними». «Ми бачимо, що три основні політичні сили (БЮТ, «Наша Україна», Партія регіонів) не хочуть бути в опозиції, тому не виключено, що будуть і майдани, і революції. Осінь може бути дуже цікавою»,— підсумував він.
Політолог Віктор Небоженко зауважує, що в учасників виборчого процесу спостерігається «тяжіння до змови, а не до договору». Він також переконаний, що наразі ми спостерігаємо дві основні тенденції. По-перше, культ особистості, коли виборець вибирає не програми та ідеологію, а віддає голос за конкретну людину; по-друге, це — партійний монополізм, який не дає змоги з’явитися на політичній арені новим партіям.
Експерт звертає увагу на те, що головним у нинішній виборчій кампанії є не результат виборів, як такий, а боротьба за крісло прем’єр-міністра. Причому, на його думку, розміщення сил у новому парламенті навряд чи зміниться, та й вибори полегшення не принесуть. «Хіба що восени буде не так пекуче, як улітку»,— зіронізував політолог, а також зробив несподіваний прогноз, що вибори 30 вересня можуть бути не останніми цього року.
Політолог Олесь Доній трохи інакше розставив акценти. Він зауважив, що нинішні події в Україні ведуть до дискредитації ідеї парламентаризму, а партноменклатура робить усе для того, щоб відсторонити суспільство від виборчого процесу. Причому зараз, на його думку, не варто нікого ділити по осі «помаранчеві» — гарні, а «біло-сині» — погані, бо «узурпувати владу може будь-яка політична сила». Таким чином, оцінюючи цю кампанію й зокрема новий закон про вибори, політолог ставить риторичне запитання: «Чи не є цей закон варіантом змови між різними політичними силами»? Якщо пригадати, що під час ухвалення змін до Закону про ЦВК і формування комісії винятково власними представниками депутати різних відтінків продемонстрували неабиякий консенсус («за» зміни проголосувало 424 депутати), підозри політолога мають серйозні підстави.
До речі, на одній з нещодавніх прес-конференцій народний депутат України, член Партії регіонів Тарас Чорновіл жартівливо зазначив, що він із Олесем Донієм, який дав згоду на участь у парламентських виборах за списком луценківської «Самооборони», роблять своєрідну рокіровку, бо сам Тарас Чорновіл має намір повернутися до політології. І як політолог в одній з газет висловив невтішний для України прогноз: «Після дострокових виборів у новому парламенті буде більше «партійного диктату». «В списки набиратимуть слухняних людей. Зауважте — не законослухняних, а покірних перед певними лідерами певних груп»,— заявив він. За його словами, ці люди будуть абсолютно залежними, і навіть якщо всередині фракції буде ухвалено неправове рішення, вони нічого не зможуть вдіяти. «Після цих виборів ми отримаємо гірший парламент, ніж нинішній, незалежно від того, який там буде розклад політичних сил»,— переконаний пан Чорновіл.
Зауважимо, подібний песимізм пролунав і на дискусіях Українського клубу, коли у колі політологів обговорювалася проблема зміни поколінь у політиці.
Отже, за нинішніх правил гри, знайти нові обличчя в наступному складі Верховної Ради буде так само складно, як згаданому Паніковському одержати хоч крихту золота із чавунних гантелей...

Олександр ВОРОНІН
також у паперовій версії читайте:
  • ДО НАС ПРИЇХАЛИ ЄВРОПЕЙСЬКІ ПАРЛАМЕНТАРІ
  • ДЕМОГРАФІЯ І МЕДИЦИНА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».