Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
АМЕРИКАНСЬКИЙ НАСТУП
Минуло майже півроку від часу проголошення президентом США Джорджем Бушем нової стратегії дій в Іраку та Афганістані, а відчутного покращення ситуації в цих країнах не відбувається. Минулого тижня почався новий етап іракської громадянської війни. Суніти підірвали мечеть «Аскарія», яка була усипальницею шиїтських святих. У відповідь запалали сунітські храми. Тактика місцевих сунітів полягає у «вичавлюванні» з Іраку іноземних військ, які підтримують уряд шиїтської більшості. Вважається, що після цього можна буде остаточно розібратися з шиїтами та повернути до влади сунітську меншість країни.

Тим часом влада Туреччини готова здійснити вторгнення до Іраку, аби запобігти утворенню там курдської держави. Кілька районів на півночі Республіки Ірак турецька армія проголосила «тимчасовими зонами безпеки». Це означає, що загальний хаос у державі найближчим часом пошириться і на донедавна відносно стабільний іракський Курдистан.
Тим часом понад 10 тисяч американських військових другий тиждень провадять масштабну операцію проти іракських бойовиків під кодовою назвою «Наконечник стріли». На околицях Багдада «зачищають» території, на яких можуть бути скоєні теракти з використанням замінованих автомобілів, а американський командувач військами в Іраку Девід Петреус прогнозує перемогу над рухом опору впродовж наступних десяти років. Однак навіть Збігнев Бжезинський наполягає на максимально швидкому завершенні іракської війни, яка негативно позначається на глобальних позиціях Сполучених Штатів. За це республіканці можуть поплатитися Білим домом уже на президентських виборах у листопаді 2008 року, адже до важливих іракських додаються ще й афганські проблеми.
В Афганістані військово-політична ситуація також є напруженою. Активні бойові дії військових США та інших країн НАТО тривають вздовж пуштунських територій по всій лінії афгансько-пакистанського кордону. Частішими стали напади смертників-ісламістів, все частіше цивільні афганці опиняються під «дружнім вогнем» з боку сил Альянсу. За інформацією ООН, найбільшу частку 10 мільйонів біженців становлять громадяни Іраку та Афганістану.
Черговий фронт зіткнення цивілізацій відкрили британці. Пакистанський письменник індійського походження Салман Рушді, котрому духовний лідер Ірану аятола Хомейні 1989 року заочно оголосив смертний вирок за книжку «Сатанинські вірші», нещодавно був удостоєний звання лицаря Британської імперії і права називатися «сером» «за служіння літературі». Мусульманський світ побачив у цьому кроці Лондона чергову свідому образу на адресу ісламу. У відповідь пакистанські ісламісти оголосили про надання Усамі бен Ладену почесного для воїна джихаду звання «сейфулла», тобто «меч Аллаха».
В Афганістані таліби почали вдаватися до тактики смертників, як «Аль-Каїда» в Іраку та «Хамас» в Палестині. Західні спеціальні служби були вимушені попередити громадян у всіх столицях країн НАТО, які беруть участь у афганській операції, про небезпеку застосування терористами подібних методів. В разі повторення теракту, подібного до скоєного в березні 2005 року в Мадриді, трансатлантична солідарність зазнає чергового удару. Тож на кону в Іраку та Афганістані стоїть не лише військова перемога, яка за нинішніх умов є просто неможливою, а й уникнення поразки, що може дорого коштувати не лише США, а й їхнім союзникам по НАТО.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • «ХАМАСТАН» І «ФАТХАЛЕНД»: ПРИЧИНИ І НАСЛІДКИ
  • ПОВЕРНЕННЯ МУКТАДИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».