Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ПРОТИРАКЕТНИЙ МАНЕВР ПУТІНА
Триває російсько-американська інформаційна «війна» з приводу перспективи розміщення американських систем протиракетної оборони в Центральній Європі. Готуючись до нещодавнього саміту «великої вісімки», російський президент Володимир Путін постійно наголошував: поки що немає іранських ракет такої дальності, яка становила б загрозу безпеці США.

Натомість російські військові експерти доводили, що територіальне розміщення майбутніх баз протиракетної оборони в Чехії та Польщі навряд чи захистить Європейський Союз від ракетної атаки. Крім того, зверталася увага на «монопольне» рішення Вашингтона щодо системи ПРО, адже до його вироблення не залучили навіть партнерів по Північноатлантичному альянсу. Однак попри досягнення високого ступеня активності російської контрпропаганди, американські союзники були переконані, що Кремль не зможе заборонити Білому дому ухвалювати рішення щодо убезпечення Сполучених Штатів.
Аби вбити клин між європейцями і США, Володимир Путін особисто попередив про можливість у разі розміщення американських протиракетних систем націлити російські ракети на Європейський Союз. На початку червня багатьом здавалося, що градус гостроти російсько-американської полеміки досяг найнебезпечніших зразків доби «холодної війни».
Напередодні саміту «великої вісімки» Джордж Буш відвідав Прагу, а після зустрічі у «верхах» побував у Варшаві. Він закликав не боятися американських протиракетних установок у Європі, бо вони призначені для того, аби захистити демократичні країни від можливого ракетного удару з боку режимів так званих держав-ізгоїв. Заради остаточної згоди на розміщення протиракетних баз Білий дім навіть готовий погодитися з вимогами Польщі та Чехії, які хочуть домогтися від США безвізового режиму для своїх громадян. У відповідь російська сторона звернула увагу американців на заяви правих польських та чеських політиків, які намагаються переконати своїх співгромадян у тому, що розгортання американської системи протиракетної оборони «остаточно позбавить їх загроз з боку Росії».
У проміжку між пропагандистськими «пострілами» російський президент Путін запропонував своєму американському колезі розмістити ПРО в Азербайджані в безпосередній близькості від Ірану. Американські військові експерти побачили в цьому намір Кремля «тримати руку на спусковому гачку» американської системи. Тому для американців навряд чи буде прийнятним використання, наприклад, російської радіолокаційної бази в Севастополі.
Сполучені Штати мають намір до кінця вересня провести три випробування своїх систем протиракетної оборони: морського базування — в середині липня, протиракетної системи — в серпні, а у вересні — тестування протиракетної системи наземного базування. Певніше за все, незалежно від результатів цих випробувань альтернативна пропозиція Путіна має мізерні шанси на реалізацію.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • БЕЛЬГІЯ ЗМІНЮЄ ПРІОРИТЕТИ
  • ФОЛКЛЕНДСЬКО- МАЛЬВІНСЬКИЙ ГЛУХИЙ КУТ
  • «МІНЯЮ КВАРТИРУ В ТАЛЛІННІ НА...»?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».