Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА : ЩО? ДЕ? КОЛИ?
РАДА СУДДІВ СКЛИКАЄ НАДЗВИЧАЙНИЙ З'ЇЗД
Рада суддів України на своєму засіданні вирішила скликати на 26 червня VIII позачерговий з'їзд суддів. Як повідомили в прес-службі Верховного Суду, на ньому передбачається розглянути питання про дотримання законодавства щодо забезпечення незалежності судової системи, дисциплінарної практики Вищої ради юстиції стосовно суддів, а також заслухати звіт членів Вищої ради юстиції, обраних від суддівського корпусу.

Такий надзвичайний крок, зазначив під час засідання голова Ради суддів Петро Пилипчук, ініційовано через те, що держава не забезпечує гарантії незалежності судової системи, натомість відбувається системне безпрецедентне втручання у її діяльність представників інших гілок влади. Нині вагоме слово з'їзду суддів украй назріло, наголосив пан Пилипчук.
Рішенню про скликання позачергового з'їзду передував розгляд пропозиції Вищої ради юстиції провести «круглий стіл» із питань призначення суддів на адміністративні посади. Проте Рада суддів підтвердила свою остаточну позицію: вона як найвищий орган суддівського самоврядування у період між з'їздами бере на себе відповідальність за призначення суддів. З огляду на це, Рада суддів рекомендувала суддівському корпусу утриматися від участі в запропонованому засіданні «круглого столу».

ПРЕЗИДЕНТ: ПИТАННЯ ПОВНОВАЖНОСТІ ПАРЛАМЕНТУ П'ЯТОГО СКЛИКАННЯ ЗАКРИТО
Президент України і опозиція виконали всі домовленості, укладені 27 травня. Про це заявив Віктор Ющенко учора на прес-конференції під назвою «Політика нового реалізму». За його словами, те, що нині відбувається у ВР, є «маніпулюванням поточної ситуації з боку Голови Верховної Ради Олександра Мороза».

«Зрозуміло, що обравши ст. 82 Конституції як мотив припинення повноважень парламенту, ми зробили крок назустріч іншій стороні. Ми виходили з того, що депутати від опозиції після з'їздів виходять з фракцій, таким чином, буде менш як 300 голосів, Президент підписує указ про розпуск ВР»,— сказав глава держави. Він додав, що було проведено з'їзди, на яких депутати двох фракцій (БЮТ і «НУ») склали із себе повноваження. «Відповідні заяви було відправлено до парламенту»,— зауважив Ющенко. «7 і 8 червня надійшли заяви, що було отримано 106 заяв депутатів, 103 підписи підтверджено. Лист другий — було отримано 66 заяв, 64 підписи підтверджено. Таким чином, сьогодні з урахуванням цих дій набрала чинності норма ст. 82 Конституції. Нині двох третин конституційного складу ВР немає»,— додав глава держави.
Питання повноважності Верховної Ради України п'ятого скликання, по суті, закрито, заявив Президент.
Він звернувся з проханням до спікера Олександра Мороза: «Сьогодні в України є шанс вийти з політичної кризи на підставі політичних домовленостей. Є сили, які торпедують цей варіант, до яких належить і Голова Верховної Ради. Його дії, очевидно, пов'язані з тим, що це його останній прихід до парламенту»,— сказав глава держави. Президент переконаний, що українська нація гідна того, щоб такі політики, як Мороз, нарешті стримали своє слово і в повному обсязі виконали політичні домовленості, які зафіксовано публічно і формально.
«Я не хотів би, щоб ми доходили до ситуації, коли Голову ВР із кабінету виносили разом з кріслом, так воно приклеїлося. Якщо комусь подобається те крісло, то, я гадаю, невелика втрата буде для української нації, якщо його забрати зараз, поставити на кухні й нехай воно стоїть, а та людина милується багато-багато років тим кріслом»,— додав Віктор Ющенко.
Україні потрібні дострокові парламентські вибори, щоб змінити обличчя влади, аби подолати політичну корупцію, заявив Президент. За його словами, країну захлеснула політична корупція. Якщо знайти спосіб її подолати, то буде дано «дві третини відповіді на те, як справитися з корупцією й у низах влади». «Без жодного пафосу я кажу, що нашим обов'язком повинно стати забезпечення чесних демократичних виборів. Нам потрібні зміни і вибори — це шлях до них. Потрібні зміни облич — двічі в одну і ту саму річку не заходять»,— запевнив Віктор Ющенко.
Глава держави заявив на прес-конференції, що він скликає засідання Ради національної безпеки та оборони у п'ятницю, 15 червня. На засідання буде винесено десять ключових питань.
Віктор Ющенко повідомив, що вживатиме всіх можливих заходів, аби нейтралізувати спроби впливати на Центральну виборчу комісію. Він закликав членів ЦВК не дозволяти, щоб через них «протягалися доктрини».
Сьогодні парламентська більшість може формуватися тільки завдяки зраді, тому що симпатії виборців розподілено 50/50 плюс-мінус 2%,— вважає Президент. За його словами, останні президентські і парламентські вибори показали статистику, «на базі якої треба вчитися». Він зазначив, що Універсал національної єдності було укладено «незалежно від кольору твого прапора», а залежно від того, «чи можеш ти сформувати національні пріоритети».
Згадав Президент і про випадок, який можна назвати репетицією реалізації силового розв'язання кризи. Він пообіцяв зробити все можливе, щоб притягнути міністра внутрішніх справ Василя Цушка до відповідальності за штурм Генеральної прокуратури 24–25 травня. «Сподіваюсь, що цей випадок буде в нашому суспільстві останнім»,— наголосив глава держави.
«Я гарантую, що ніякого адміністративного чи силового тиску на виборчий процес не буде. Я зроблю все, щоб чітко усі реагували на порушення законодавства, які можуть виникати під час виборів»,— зазначив Віктор Ющенко.
також у паперовій версії читайте:
  • ВІКТОР ЯНУКОВИЧ ПЕРЕЙМАЄТЬСЯ ЗА ЦВК
  • СЕВАСТОПОЛЬ: ТЕЦ «ПОЇХАЛА». ХТО ЇЇ СПИНИТЬ?
  • СИМВОЛОМ ЧЕРНІГОВА БУДЕ ФОНТАН
  • МАЛЯ ВРЯТУВАЛИ ПОЖЕЖНИКИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».