Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
«РАДІСТЬ ДИТИНСТВА — ВІЛЬНІ РУХИ»
Із кожним роком в Україні кількість хворих дітей збільшується. Причини переважно соціальні: погане харчування, невчасна або неякісна медична допомога, вроджені вади, проблеми зі здоров’ям самих батьків, екологія... Першість утримують захворювання серцево-судинної системи та опірно-рухового апарату. Такі діагнози, як ДЦП (дитячий церебральний параліч) чи порок серця часто у нашій країні стають вироком як для сім’ї, так і для самої дитини на все життя.

Родини, котрих не оминуло таке горе (наявність тяжкохворої дитини, дитини-інваліда) зазвичай залишаються наодинці з бідою. Може, саме тому кожна друга сім’я, де є дитина-інвалід, розпадається. Тоді до моральних мук додаються й матеріальні нестатки. А як наслідок, особливо останнім часом, побутує зневажливе, да навіть жорстоке ставлення до таких дітей в суспільстві.
У нашій державі розроблено та впроваджується чимало програм щодо реабілітації хворих. Але закладів, які могли б забезпечувати увесь спектр послуг, замало. Недостатнє й фінансове забезпечення їх. Адже нині в Україні лише з діагнозом ДЦП живе понад 18 тисяч дітей. Щоб поліпшити їхнє медичне та соціально-педагогічне обслуговування й змінити ставлення суспільства до дітей, хворих на цю недугу, Міжнародний благодійний фонд (МБФ) «Україна-3000» та компанія «ТНК — Бі Пі Україна» з 2005 року впроваджують програму «Радість дитинства — вільні рухи». Завдяки цій програмі реабілітаційним центрам надають фінансову допомогу, оснащують новітнім обладнанням; запроваджують сучасні світові стандарти діагностики для дітей із малозабезпечених родин; батьки отримують інформаційно-юридичну допомогу.
Цьогоріч у рамках названої програми було підбито підсумки першого всеукраїнського конкурсу грантів для лікувально-реабілітаційних установ, які лікують дітей з ДЦП. Загальна сума коштів, котрі нададуть за грантами 390 тисяч гривень.
На допомогу було подано п’ятдесят заявок. Експертна рада визнала переможцями і надала гранти 12 лікарням, санаторіям і лікувально-реабілітаційним закладам міст Миколаєва, Мукачева, Дніпродзержинська, Євпаторії, Прилук, Житомира, Чернігова, Сум, Харкова, Тернополя, Одеси та села Усатове ( Одеська область).
Вручаючи гранти, голова наглядової ради МБФ «Україна-3000» Катерина Ющенко розповіла, що, відвідавши реабілітаційні центри у Миколаєві, Івано-Франківську, Трускавці, побачила, якою радістю сяяли очі мам, коли їхні діти робили правильні кроки, а хтось уперше пішов чи впевнено став на ноги... Ця програма впливає і на громадську думку, тобто на належне ставлення до проблем дітей з особливими потребами. Так, президент ТОВ «ТНК — Бі Пі Україна» Сергій Лізунов висловив задоволення: гроші, які дає його компанія, розподіляють і використовують відкрито та прозоро.
Тепер МБФ «Україна-3000», щоб привернути увагу суспільства до найважливіших соціальних питань, відродження ідеї доброчинності й меценатства в Україні, двічі на рік проводитиме конкурси, переможці котрих одержать цільові кошти для реабілітації дітей з органічними ураженнями центральної нервової системи.
Ще одним пріоритетом Фонду, що діє спільно з компанією «МакДональдз», є стратегічний проект «Від лікарні до лікарні», за яким упроваджено програму «Здорове серце дитини». Її головна мета — збирання коштів для закупівлі кардіологічного обладнання в дитячі лікарні (відділення реанімації) в Україні та звернення особливої уваги на серцеві хвороби у дітей.
До речі, Міжнародна благодійна акція «Всесвітній день допомоги дітям у МакДональдз» (її підтримує головний кардіолог МОЗ України, доктор медичних наук, професор Юрій Сіренко) з 2002 року проводиться у понад ста країнах світу. Дата її проведення приурочена до річниці схвалення Асамблеєю ООН Конвенції про права дитини (20 листопада 1989 року). Мета акції — збирання коштів, що спрямовуються на реалізацію доброчинних проектів, пов’язаних із захистом здоров’я дітей та поліпшенням умов їхнього життя в усьому світі... В Україні в межах цього проекту (2002–2006 роки), компанія «МакДональдз» надала понад 1 млн 600 тис. гривень на допомогу 37 дитячим закладам у 19 містах України.
Торік майже 211 тис. відвідувачів у 57 ресторанах компанії (у 16 містах України) долучилися до цієї благородної справи і... розкупили «акційні» сандвічі «Біг Мак» та символічні паперові долоньки — «Я допомагаю дітям», браслети, брелки.
На зібрані 500 тис. гривень закуплено новітнє медичне обладнання, котре, як повідомили Катерина Ющенко та Ігор Дєлов (генеральний директор ПІІ «МакДональдз Юкрейн Лтд»), безкоштовно передано в кардіологічні відділення 18 дитячих лікарень України: в містах Сімферополі, Вінниці, Дніпропетровську, Донецьку, Запоріжжі, Львові, Одесі, Миколаєві, Сумах, Харкові, Чернігові, Києві, Ялті, Севастополі, Тернополі, Херсоні. Йдеться про 18 комплектів сучасного діагностичного обладнання: дванадцятиканальні синхронні електрокардіографи та витратні матеріали до них, добові монітори артеріального тиску для використання в палатах інтенсивної терапії, в реанімації, у приймальних відділеннях...

Святослав МІЗЕРНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • МІНІМАЛЬНА ЗАРПЛАТА НАЗДОЖЕНЕ ПРОЖИТКОВИЙ МІНІМУМ
  • ЩОБ МОЛОДИМ СКРІЗЬ БУЛА ДОРОГА
  • НОУ-ХАУ ПОШТОВИКІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».