Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ЛІВАН: МІЖ МИРОМ І ВІЙНОЮ
28 серпня збіг перший «контрольний» термін розміщення авангарду міжнародного миротворчого контингенту на Півдні Лівану. Генеральний секретар ООН Кофі Аннан привітав рішення уряду Франції до лютого 2007 року очолити цю миротворчу операцію. Проте європейські миротворці наполягають на повному припиненні Ізраїлем бойових дій й саме тут — корінь проблеми.

Силові відповіді Ізраїлю здійснюються у відповідь на спроби «Хезболли» спровокувати військові дії. Причому ситуація може загострюватись, якщо набиратиме обертів процес обговорення запровадження економічних санкцій проти Ірану. Ні для кого не є таємницею те, що саме Тегеран у липні спровокував ескалацію конфлікту, відволікаючи увагу і «руки» світового співтовариства на гасіння чергової близькосхідної пожежі, замість вирішення іранської ядерної проблеми.
За цих обставин зрозуміло, що європейські миротворці, які становитимуть кістяк миротворчого контингенту, наполягають на чіткому визначенні своїх повноважень, зокрема, права силової відповіді у разі провокацій. Поки ризикувати подібним чином висловили згоду десять країн Європейського Союзу. Вони заявили про свою готовність надіслати військові контингенти. Крім Франції, яка «перекинула» до Лівану 2000 своїх солдатів, згоду дали Італія, Іспанія, Фінляндія, Данія, Литва, Німеччина, Греція, Португалія і Бельгія.
У свою чергу, командування збройними силами Лівану обіцяло суворо карати всіх, хто обстрілюватиме територію Ізраїлю. Втім, військове керівництво Ізраїлю вважає, що черговий етап бойових дій між Ізраїлем та «Хезболлою» можливий будь-якого моменту, оскільки ісламські бойовики продовжують отримувати сучасну зброю від Ірану й Сирії. Ізраїль звинувачує Раду Безпеки ООН у незабезпеченні виконання положення резолюції про недопущення постачання зброї в Ліван, наполягаючи на розміщенні на лівансько-сирійському кордоні міжнародних миротворців. Реагуючи на цю перспективу, президент Сирії Башар Асад заявив, що в разі розташування миротворчого контингенту країн ЄС на кордоні, Сирія перекриє державний кордон і розглядатиме цей крок як недружній.
Паралельно з миротворчою операцією ліванське керівництво намагається в міру своїх можливостей шукати кошти для відновлення інфраструктури країни. Прямі збитки Лівану за 34 дні військових дій сягають близько трьох мільярдів доларів. Ліга арабських держав погодилась на часткове фінансування відбудови зруйнованої війною економіки країни. Президент США Джордж Буш заявив про намір виділити на відновлення інфраструктури Лівану 230 мільйонів доларів.
Одначе зі стратегічної точки зору нинішня ситуація в Лівані застигла в стані між миром і реальністю відновлення бойових дій. Ситуація лишається невизначеною. Тим часом громадяни Ізраїлю висловилися за відставку уряду Єхуда Ольмерта, якого звинувачують у низці військово-політичних помилок. Ймовірний прихід до влади в Ізраїлі ультраправого уряду, найшвидше, зробить ситуацію на Близькому Сході ще напруженішою.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • У САНКТ-ПЕТЕРБУРЗІ ГОРІВ ТРОЇЦЬКИЙ СОБОР
  • БЛИСКАВКИ «ОБРАЛИ ЗА МІШЕНЬ» НІМЕЧЧИНУ
  • ТРАГЕДІЯ В ІНДІЇ
  • АВІАКАТАСТРОФА У США
  • НА ТУРЕЦЬКИХ КУРОРТАХ — ЗНОВУ ТЕРАКТИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».