Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА НА ВЛАСНІ ОЧІ
ЯК ЗАБОРОНИТИ НАМ КУРИТИ?
Продаж тютюнових виробів в Україні є одним із найприбутковіших видів торгівлі. Країна має для цього неабиякий ринок — понад 19 мільйонів курців. За статистикою, у нас курить кожна четверта жінка і кожен другий школяр-восьмикласник, який за законом не має права купувати тютюн.

Великого розголосу в Україні, де понад половина населення «підсіла» на цигарки, наробив відомий новий закон про обмеження тютюнопаління. З першого липня набула чинності третя частина його 13-ої статті про заборону курити в громадських місцях.
До речі, з першого січня 2007 року забороняється торгівля тютюновими виробами, на упаковці яких немає медичних застережень споживачам або використано написи, назви, зображення, знаки, що можуть ввести в оману щодо характеристик виробів, зокрема такі, як «легкі», «ультралегкі», «м’які», «з низьким вмістом смол». Сподіваємося, що в торговців до цього часу таких товарів вже не буде, інакше їх доведеться повністю вилучати з обігу для перепакування виробниками або списувати.
Звичайно, найцікавіше, як дотримуватимуться заборони на куріння на роботі і в громадських місцях. Власник або уповноважені ним особи чи орендарі відповідних споруд, окремих приміщень зобов’язані визначити спеціальні місця для куріння, обладнані витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, а також розмістити наочну інформацію про розташування таких місць та про шкоду, якої завдає здоров’ю людини куріння. Проте, як виявляється, невиконання цих вимог власникам закладів практично нічим не загрожує, тому що прямої адміністративної відповідальності за відсутність спеціальної вентиляції новим законом чомусь не передбачено. Таку вентиляцію мають спроектувати, а вже потім можлива відповідальність за її відсутність у побудованому об’єкті, і то лише за згоди забудовника, а не власника будівлі, який, до речі, вентиляцію може демонтувати чи не використовувати. Цікаво, що це не стосується вже побудованих приміщень.
Але з першого дня нового року цигарки стануть менш «смачними», принаймні на вигляд. На кожній упаковці тютюнових виробів має бути основне медичне та одне додаткове попередження про шкоду, якої завдає здоров’ю людини куріння, а також відомості про вміст нікотину та смоли. На одній зовнішній стороні упаковки має міститися застереження: «Куріння призводить до серцево-судинних захворювань та раку легенів», на другій — одне з шістьох додаткових попереджень такого змісту: «Куріння під час вагітності шкодить вашій дитині»; «Тютюновий дим шкодить здоров’ю тих, хто вас оточує»; «Куріння викликає залежність, не починайте курити!»; «Куріння викликає імпотенцію»; «Захистіть дітей: не дозволяйте їм дихати вашим димом»; «Курці помирають рано».
Основна та додаткові «страшилки» повинні займати не менше 30 відсотків площі упаковки, тоді як нині для твердження Міністерства охорони здоров’я України про те, що «куріння шкодить здоров’ю», відведено по 10 відсотків площі з кожного боку.
Що ж, залишилося подивитися, якими є наслідки нововведення в київських кафе й почути думки про нього.
Бармен кафе-бару «Босфор» Ірина не в захваті: «Особисто я курю, і якщо обмеження все ж таки будуть запроваджені, то мені доведеться відмовитися від ранкової чашки кави з сигаретою». Проте здається, що люди, які не курять, і після впровадження закону змушені будуть дихати цигарковим димом, у всякому разі, якщо зайдуть у заклади, які трактують вищезгадані заборони по-своєму.
У закладах, де споконвіку не курили, ситуація не змінилася. А от у кафе й барах, де куріння завжди було нормою, вимоги закону поки що здебільшого ігноруються. Бармени та офіціанти розповідають, що вони отримали рекомендації з розподілу торговельних площ між курцями й тими, хто не має шкідливої звички, але конкретних вимог про обмеження куріння і терміни ніхто не висував. Переобладнання залів коштуватиме власникам чималих грошей. Тому навіть максимальний штраф за порушення в розмірі 85 гривень навряд чи їх злякає.
Проходячи повз кав’ярню «Галка», зупинився біля напису на дверях «У нас курять!» «До нас люди приходять випити кави й покурити. Вони мають на це право. Повинні бути заклади, де можна просто посидіти й викурити сигарету. Але якщо нас штрафуватимуть, доведеться заборонити куріння», — пояснює бармен.
Поряд за столиком двоє чоловіків чекають на своє замовлення. Цікавлюсь, як вони ставляться до нового закону.
«Незважаючи на те, що я курю, переконаний, що таке обмеження — нормальне явище. Курити можна, але у відведених місцях», — висловив свою думку водій Василь.
У кафе-барі «Босфор» натрапив на цікавий і спірний, з погляду закону, напис: «У нас не курять до 15.00». За словами бармена, тут поступово привчають своїх клієнтів курити на вулиці, і майже всі з розумінням ставляться до цього. Щоправда, побувавши у двох десятках розважальних закладів, жодної інформації в куточку споживача про шкоду тютюнопаління не помітив.
Виходить, закон ухвалено, а люди, котрі не курять, і далі змушені дихати цигарковим димом, якщо зайдуть у заклади, власники яких самі собі встановлюють відповідні закони. Важко повірити, що усні попередження змусять бізнес вкладати гроші у переобладнання громадських закладів. Можливо, ситуація зміниться після накладання перших штрафів, або й справді ми, звісно, завдяки санкціям, станемо законослухняними?

ДОВІДКА «ДУ». Як позбутися шкідливої звички?
Кожна цигарка скорочує життя людини на 5–10 хвилин, таким чином пачка з 20 цигарок скорочує життя... підрахуйте самі. Якщо споживається одна пачка на день, то за рік відбувається скорочення життя на 36500–73000 хвилин, за 20 років куріння — на 1,4–2,8 року! Для відвикання від «чортового зілля» фахівці рекомендують полоскати порожнину рота, коли виникає бажання закурити, в’яжучими засобами, наприклад, розчином 15–20 крапель евкаліптової олії на склянку води.

Володимир ЛИННИК
також у паперовій версії читайте:
  • ПАШТЕТ НА КОЛЕСАХ
  • НОТАТКИ З РАЮ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».