Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
«РізноВІКТОРні» ПОЗИЦІЇ
Учора, принаймні на момент підготовки номера газети до друку, повної ясності, як розгортатимуться події навколо наявної політичної кризи, не було ні в кого. Президент України Віктор Ющенко планував провести політичні консультації з Головою Верховної Ради Олександром Морозом та лідером фракції СПУ Василем Цушком. Про це поінформувала прес-секретар глави держави Ірина Геращенко.

Як відомо, напередодні глава держави мав зустрічі з лідерами фракції БЮТ Юлією Тимошенко, фракції «Наша Україна» Романом Безсмертним та безпрецедентні за часом 10-годинні консультації з лідером Партії регіонів Віктором Януковичем.
«Учора проводились політичні консультації з двох позицій. Перша — політичну кризу можна врегулювати шляхом компромісу. Друга — це щодо можливого дострокового припинення повноважень Верховної Ради. Тут не може бути зміни позиції — є політична криза, і її треба врегульовувати, є два шляхи»,— сказала речниця глави держави.
«Президент вважає, що розпуск парламенту — це останній аргумент, але він не відкидає такого розвитку подій»,— додала вона.
За словами пані Геращенко, під час зустрічі Віктора Ющенка з Віктором Януковичем, яка закінчилася незадовго до півночі, вдалося «знайти певне порозуміння, зокрема з принципової теми єдності України і відмови від федералізму». Вона наголосила, що наразі проміжним варіантом дій є подальші зусилля робочої групи, яка має опрацювати остаточний текст Універсалу національної єдності.
Проте, як повідомила виданню «Українська правда» біля виходу з Секретаріату Президента Раїса Богатирьова, 10-годинні «переговори не закінчилися особливим просуванням уперед». «Ми сидимо, говоримо, змінюємо формулювання в Універсалі, але домовленості не досягаємо»,— сказала вона. За її словами, конфліктними залишаються теми НАТО, мови та церкви. «Сьогодні ми говорили стосовно проекту Універсалу, який зранку затвердила політрада Партії регіонів. Різночитання не усунуто. Як було кілька пунктів неузгодженої редакції, так вони й залишилися»,— сказала вона, повідомивши, що у вівторок спочатку відбувалася зустріч робочої групи з доопрацювання Універсалу разом з Президентом, а потім окремо — засідання робочої групи.
Партія регіонів не відмовилася від ідеї федералізму, а погодилася на м’якші формулювання цього поняття в тексті Універсалу національної єдності — про це, як передає кореспондент УНІАН, народний депутат Тарас Чорновіл заявив учора журналістам.
«Ми погодилися з м’якшим формулюванням, яке передбачає посилення ролі регіонів, органів місцевого самоврядування, а також децентралізацію влади»,— сказав він.
Тарас Чорновіл не став прогнозувати можливі терміни підписання Універсалу національної єдності: «Я дуже поганий львів’янин, оскільки всі львів’яни читають Фрейда. Я Фрейда не читав, тому проаналізувати, що робитиме Ющенко, я не можу»,— додав він.
Пізніше надійшла інформація, що політрада Партії регіонів ухвалила рішення не підписувати Універсалу, якщо представники інших фракцій вимагатимуть подальших змін у формулюваннях тексту документа.
Про це вчора заявив «регіонал» Володимир Рибак. За його словами, Партія регіонів вже вичерпала резерв усіх компромісів зі свого боку. «Ми збирали політраду партії й ухвалили рішення, яке відповідає інтересам виборців та статуту партії»,— пояснив він. «Якщо ті питання, які ми порушували, не будуть прийняті, ніякого Універсалу ми не підписуватимемо». За словами пана Рибака, Партія регіонів не планує жодних радикальних дій у разі оголошення дострокових виборів. «Якщо буде внесена кандидатура Янукович, ми голосуватимемо сьогодні або завтра. У разі дострокових виборів жодних дій, окрім організації штабів, ми не передбачаємо. Ми не збираємося влаштовувати жодних акцій»,— запевнив народний депутат. Проте раніше спікер парламенту Олександр Мороз повідомив, що засідання політради Партії регіонів у середу не було...
А ось Комуністична партія вважає за необхідне ініціювати імпічмент Президенту Вікторові Ющенку в разі його рішення про розпуск Верховної Ради. Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив депутат з фракції КПУ Спиридон Кілінкаров, виступаючи вчора на засіданні парламенту.
На думку народного депутата, Президент ігнорує позицію парламенту, який законно сформував коаліцію і висунув кандидатуру на пост прем’єра.
За словами Кілінкарова, якщо другого серпня буде ухвалене рішення про розпуск парламенту, то першим питанням в залі Верховної Ради має бути розглянута ініціатива про імпічмент Президентові.
Останнє повідомлення, яке ми встигли отримати перед здачею цього числа «ДУ» у друкарню, було таким: Президент України розпочинає політичні консультації з лідерами всіх парламентських фракцій та керівництвом Верховної Ради. Про це повідомила прес-секретар глави держави Ірина Геращенко.
Вона відзначила, що Віктор Ющенко надіслав «офіційне запрошення керівникам фракцій та керівництву ВР на проведення консультацій щодо можливості дострокового припинення повноважень парламенту».
Речниця додала: увечері Президент у телезверненні до українського народу оголосить свою позицію щодо ситуації в країні. Вона зазначила, що Віктор Ющенко оприлюднить кінцеве рішення щодо своїх подальших дій.
На 17-у годину Верховна Рада призначила екстрене засідання.
Отже, коли номер газети потрапить до рук наших шановних читачів, можливо, нинішня напружена ситуація вже добіжить розв’язки.
Дай, Боже, Україні, аби ті, кому народ довірив її долю, вчинили вірно...
також у паперовій версії читайте:
  • ІНТЕЛІГЕНЦІЯ ЗАКЛИКАЄ ПРЕЗИДЕНТА РОЗПУСТИТИ ПАРЛАМЕНТ
  • ДО РЕЧІ, ПРО ГАЗ
  • ДРУЖБА — ДРУЖБОЮ, А ВИБОРИ — НАРІЗНО?
  • ДЕЩО ВІДБУВАЛОСЯ Й ПРОСТО НЕБА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».