Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
НЯНЬОК НЕ ТРЕБА
Проведення «круглого столу» без представників опозиції позбавлене будь-якого сенсу, заявив представник БЮТ Микола Томенко, коментуючи нез’явлення лідера Партії регіонів Віктора Януковича на «круглий стіл» між більшістю і опозицією. Пан Томенко вважає, що засідання відбудеться тоді, коли Янукович буде присутній на ньому особисто. Провалу «круглого столу» передував демарш комуністів, які полишили його. «До нас не виявили належної пошани»,— прокоментував свій вчинок лідер КПУ Петро Симоненко.

Він не став уточнювати, в чому саме виявилася неповага. Водночас Партію регіонів на засіданні представляли Раїса Богатирьова, Олена Лукаш і Тарас Чорновіл. Народний депутат від СПУ Іван Бокий заявив, що небажання проводити «круглий стіл» без участі опозиції — позиція Партії регіонів. «Ця позиція некоректна щодо учасників «круглого столу», оскільки з їхнього боку прийшли лідери фракції, а лідера ПР не було»,— сказав пан Бокий. Тим часом депутати від Партії регіонів продовжують блокувати трибуну, президію, а також виходи з урядової й гостьової лож. Причина блокування — намір БЮТ, «Нашої України» і СПУ проголосувати одним пакетом прем’єр-міністра і спікера, для чого потрібне внесення змін до регламенту Верховної Ради.
Партія регіонів також вимагає, щоб їй віддали бюджетний комітет, комітет з боротьби з корупцією і організованою злочинністю, комітет з контролю за силовими структурами, комітет свободи слова і ЗМІ, регламентний комітет, а також комітет захисту прав людини і національних меншин.
Депутат від БЮТ Дмитро Видрін заявив, коментуючи вимоги Партії регіонів і їхній демарш, що більшість не має наміру йти на поступки. Нагадаємо, що в другому раунді «круглого столу» очікувалася участь Президента Віктора Ющенка. Дмитро Видрін називає проведення «круглого столу» між владою й опозицією «абсолютно необхідним» заходом: «Проведення цього заходу потрібне не тільки владі й опозиції, а і суспільству, оскільки сьогодні заблокований головний діалоговий майданчик країни»,— сказав Видрін. «Трибуна Верховної Ради — не дерев’яна шухляда, а головний діалоговий майданчик країни, де влада сперечається з опозицією, а загалом опозиція і влада звітують перед усім народом України»,— додав політолог. «Тому головне нині — розблокувати цей майданчик. А для того, щоб це зробити, необхідні різні форми діалогу»,— переконаний він. За його словами, форма «круглого столу» є «однією із найреспектабельніших і традиційних для Європи». «Багато європейських країн починали свою нову політичну історію саме з таких «круглих столів»,— сказав Видрін, додавши, що в ході подібних «круглих столів» «створювався новий дискурс діалогу влади й опозиції (поважний, без взаємних образ), створювався понятійний апарат, на якому влада й опозиція мають говорити між собою, створювалися процедури зняття гострих проблем і т. п.» «Те, що сьогодні Віктор Янукович не прийшов на «круглий стіл», ніби поставило під сумнів пропозицію коаліціянтів, оскільки явка лідерів, принаймні, на відкриття «круглих столів» за європейською традицією є обов’язковою»,— сказав Видрін.
За словами експерта, «лідер своєю присутністю, відкриттям чи участю у відкритті засідання «круглого столу» засвідчує ставлення тієї чи іншої політичної сили до «круглого столу», і до тих рішень, що будуть ухвалені». «Неявка Віктора Федоровича фактично «обнулила» ту роботу, що була проведена для організації цього «круглого столу»,— вважає він. Відповідаючи на запитання про необхідність участі Президента в заходах такого роду, Видрін відзначив, що в глави держави є «три функції». «Перша — допомагати створювати ці «круглі столи», залишаючись «за кадром». Друга — не заважати. І третя — не втручатися, приборкувати спокусу втрутитися в проведення засідання «круглого столу»,— вважає політолог.
На думку пана Видріна, Президент має за допомогою інструментарію, «який у нього є (заяви, що він може зробити, мас-медійні виступи, обмін думками до «круглого столу» з тими чи іншими його учасниками)», «спонукати до проведення «круглого столу».»А брати участь у ньому немає ніякої необхідності, тому що наші політики в парламенті мусять розуміти, що няньок у них не повинно бути. У них не повинно бути за плечима ні няньки, ні доглядача»,— наголосив політолог. «Тому я вважаю, що «закадрова» участь Президента є обов’язковою, а особиста участь може тільки нашкодити переговорам»,— підсумував експерт.
також у паперовій версії читайте:
  • УЧАСНИКИ КОНФЕРЕНЦІЇ СПОВНЕНІ ОПТИМІЗМУ
  • А ПРЕЗИДЕНТСЬКА КАМПАНІЯ ЗАВЕРШИЛАСЯ...
  • БЛОКАДА ТРИВАТИМЕ
  • США ПЕРЕЙМАЮТЬСЯ НАШИМИ ПРОБЛЕМАМИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».