Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЇХ ЗУСТРІЧАЛИ ЯК ГЕРОЇВ
Казка за участю збірної України на чемпіонаті світу закінчилася. Підопічні Олега Блохіна на дебютній для себе світовій першості припинили боротьбу за нагороди на чвертьфінальній стадії. Двадцять днів знадобилося українцям для того, щоб із аутсайдера трансформуватися в одну з восьми найкращих команд планети. Уболівальники до останнього вірили, що у чвертьфіналі національна футбольна дружина зможе перемогти Італію. Реальність виявилася іншою.

Після перемоги над швейцарцями команда Блохіна перевершила досягнення збірної СРСР двадцятирічної давнини, коли на чемпіонаті світу в Мексиці підопічні Валерія Лобановського вийшли з групи, але в 1/8 фіналу поступилися в додатковий час бельгійцям із рахунком 3:4. Після цього ні СРСР, ані Росія, як правонаступниця Радянського Союзу, не досягали такого успіху.
У грі з Італією до складу українців повернулися Свидерський та Русол, котрі відбули одноматчеву дискваліфікацію. Втім, саме центр оборони синьо-жовтих виявився найслабшим місцем команди. З перших хвилин італійці заволоділи ініціативою. Спочатку Каморанезі пройшов до лінії штрафного майданчика і пробив — м’яч пройшов поруч зі штангою. За хвилину Мілевський відтягнув на себе двох захисників і віддав п’яткою на Калініченка, який не відгукнувся на цю передачу. У наступній атаці збірна Італії забила. Дзамбротта сильно пробив з вісімнадцяти метрів і Шовковський цього разу не врятував, хоча й доторкнувся до м’яча кінчиками пальців. Забивши, збірна Італії заспокоїлась, але й українці особливою активністю не відзначалися. Перший удар у напрямку воріт суперника наші футболісти зробили на 31-ій хвилині, а перший удар у площину воріт — лише на сороковій, коли після удару Шевченка м’яч зрикошетив від захисника, але своєчасно зорієнтувався Буффон. На 44-ій хвилині сильно бив здалеку Шелаєв. Через кілька секунд Блохіну довелося робити заміну. Травмувався Русол і замість нього вийшов Ващук.
На початку другого тайму ми побачили іншу збірну України. Після подачі кутового пробивав головою Гусін, і м’яч з кута воріт витягнув Буффон. У цьому епізоді він сам струсонув головою штангу й опинився в легкому нокдауні. За три хвилини збірній України знову не пощастило. Мілевський вивів сам на сам із Буффоном Гусєва, а той пробив прямо в голкіпера. Повторний удар Калініченка вибив із лінії воріт Дзамбротта. Не реалізувавши два моменти, збірна України отримала другий гол у власні ворота. Після навісу головою забив Тоні. На 65-ій хвилині збірну Італії врятувала поперечина після удару головою Гусіна. За чотири хвилини наші ворота не врятував ніхто. Дзамбротта відтіснив і Гусєва й Шелаєва, зробив простріл у центр воротарського майданчика, де найспритнішим знову виявився Тоні, який забивав практично у порожні ворота. Після цього все стало зрозумілим, хоча, до честі українців, вони намагалися грати до останнього. На вісімдесятій хвилині удар Шевченка зі штрафного не без проблем відбив Буффон. На 88-ій хвилині бив головою Бєлік після навісу Гусєва і знову Буффон зіграв надійно. Отже, італійці перемогли з рахунком 3:0.
Головний тренер українців Олег Блохін на прес-конференції після гри, крім оцінки дій своїх підопічних, підбив підсумки їхнього виступу на світовій першості:
— Гадаю, що ми не заслуговували поразки з великим рахунком, але це чвертьфінал, і за помилки тут карають. Ми поплатилися за свої помилки, а використати помилки суперника не змогли. Як тренер я одержав на чемпіонаті світу величезний досвід. Переконаний, що в нашої команди велике майбутнє.
Наступного дня після чвертьфінальної гри футболісти й тренери збірної України повернулися додому. Окремо від команди залишили Німеччину Андрій Шевченко та Сергій Ребров. В аеропорту «Бориспіль» дебютантів чемпіонату світу зустрічали близько трьох тисяч уболівальників. Було багато шампанського. Живий коридор більше ніж годину утримував футболістів національної дружини на виході з паспортного контролю. Гравців і тренерів збірної зустрічали, як справжніх чемпіонів.
Крім поєдинку Україна — Італія відбулося ще три чвертьфінальні зустрічі.

Німеччина — Аргентина — 1:1 (пен. — 4:2)
Матч розпочався нервово. На перших хвилинах двічі виникали бійки. Збірна Аргентини завдяки вмілому пресингу та блискучій грі в пас упродовж більшої частини першого тайму володіла помітною ігровою й територіальною перевагою. Господарі чемпіонату, як довів перебіг поєдинку, виявилися не зовсім готовими до такого повороту подій, однак на перерву команди пішли за нічийного рахунку.
Друга половина зустрічі розпочалася з небезпечного штрафного біля воріт Аббондансьєрі, але аргентинський голкіпер перервав подачу Подольскі. Через три хвилини стандартне положення біля протилежних воріт завершилося забитим м’ячем. Після навісу з кутової позначки у виконанні Рікельме центральний захисник аргентинців Айяла ударом головою уразив нижній кут воріт. Уперше на нинішній першості збірній Німеччини довелося відігруватися. Німеччина помітно активізувалася, однак і в Аргентини з’явився простір для стрімких контратак. На 64-ій хвилині аргентинський воротар Аббондансьєрі зіштовхнувся з Клозе й одержав травму, через кілька хвилин він попросив зробити заміну. Замість нього на ворота став Леонардо Франко. На 80-ій хвилині тиск німецької команди завершився логічним голом. Давид Одонкор на правому фланзі «обікрав» Хуана Пабло Соріна й перевів м’яч на протилежний фланг, де Баллак виконав навіс у штрафний майданчик. Там за м’яч поборовся Боровскі, який скинув його на Клозе — і останній забив п’ятий гол на турнірі. Завершення другого тайму пройшло за переваги Аргентини, але рахунок не змінився.
У додатковий час небезпечних моментів майже не виникало, хоча аргентинці грали активніше. Лише на 115-ій хвилині після удару Колоччіні м’яч влучив у поперечину, проте Леманн контролював ситуацію. У серії пенальті збірна Німеччини перемогла завдяки Леманну, який відбив удари Айяли й Камб’яссо. Аргентинці Хуліо Крус і Родрігес реалізували свої спроби. Нойвілль, Баллак, Подольскі та Боровскі з одинадцятиметрової позначки також були влучними і вивели Німеччину до півфіналу.

Англія — Португалія — 0:0 (пен. — 1:3)
У першому таймі ігровою перевагою володіла португальська команда, але реалізувати свою перевагу не змогла. Після перерви Англія перехопила ініціативу. На 53-ій хвилині стовідсотковий шанс не реалізував Франк Лемпард, а згодом після проходу Арона Леннона не забили Руні й Джо Коул. На 62-ій хвилині англійці зненацька залишилися в меншості. Руні одержав червону картку від аргентинського арбітра Гораціо Елісондо за те, що навмисне наступив на ногу Рікарду Карвалью. Наприкінці другого тайму англійці двічі могли забити переможний гол, однак своїми шансами не скористалися Леннон і Джон Террі. Два додаткові тайми не принесли перемоги жодній з команд, тож півфіналіста довелося визначати в серії пенальті. Після точного удару Сімау голкіпер португальців Рікарду парирував удар Лемпарда. Згодом Угу Віана і Арманду Петіт двічі не влучали у ворота, а Овен Харгрівс не втратив свого шансу. Рікарду парирував удари Джеррарда та Каррагера, водночас Поштіга й Роналду реалізували свої спроби — 1:3.

Франція — Бразилія — 1:0
Збірна Франції стала автором найгучнішої сенсації на чемпіонаті. Французам пощастило зробити те, що на початку турніру вважали фантастикою — європейці спинили футбольного монстра — збірну Бразилії. До початку цього матчу було чимало розмов про помсту бразильців за фінал 1998 року. Та сталося навпаки: збірна Франції, продемонструвавши чудову організацію гри в середині поля й у захисті, здобула заслужену перемогу та вийшла до півфіналу.
Бразильці активніше провели стартові хвилини поєдинку. Спочатку зі штрафного невдало пробив Жуніньйо, згодом вище від воріт ударив Роналдо, а ще через кілька хвилин чудовий момент не використав Кака. Проте поступово французи перехопили ініціативу. Спроби бразильців перейти на чужу половину поля припиняли досвідчені Макелеле та Вієра. Крім того, непогано діяли крайні захисники Саньоль і Абідаль. Щоправда, небезпечних моментів біля воріт Діди також майже не виникало. Проте наприкінці тайму французи створили найнебезпечніший момент у першій половині гри. Зінедін Зідан блискуче обіграв трьох футболістів суперника і зробив ідеальну передачу на Вієра. Півзахисник «Ювентуса» цілком міг вийти сам на сам з голкіпером, але його збив Хуан. Суддя показав порушникові лише жовту картку, хоча бразилець заслуговував на червону.
Другий тайм розпочався з небезпечного моменту біля воріт бразильської команди. Після ювелірної подачі Зідана зі штрафного за кілька сантиметрів від штанги пробив Вієра. Франція почала грати в атакувальний футбол, натомість суперник діяв надто пасивно. На 57-ій хвилині Зідан виконав подачу зі штрафного і Анрі спрямував м’яч під поперечину. Форвард лондонського «Арсеналу» забив третій гол на турнірі. Поки бразильці приходили до тями, французи могли відзначитися вдруге. На 61-ій хвилині Рібері на фланзі обіграв захисника і виконав простріл, після якого Хуан ледь не відправив м’яч у власні ворота. Згодом Діда парирував небезпечний удар Рібері. Після серії замін збірна Бразилії активізувалася, і здалося таки, що вона відіграється. Моменти біля воріт Бартеза мали Робіньо, Роналдіньо, Роналдо, але південноамериканці не зуміли перетворити їх на забиті м’ячі. Таким чином, збірна Франції перервала переможну серію бразильців із одинадцяти поспіль перемог у фінальних турнірах чемпіонатів світу. Востаннє вони програли французам у фіналі 1998 року. Крім того, збірна Бразилії вперше, починаючи з 1990-го не зуміла потрапити до фіналу. У півфіналі французи гратимуть з командою Португалії, а в іншій зустрічі поміряються силами збірні Німеччини й Італії.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ПРОЩАВАЙ, МАЕСТРО!
  • «ДНІПРУ» БЕЗ «ЗБІРНИКІВ» ВАЖКО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».