Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
СИН КАПІТАНА — У МОРІ МУЗИКИ
У Колонному залі імені Миколи Лисенка Національної філармонії України відбувся концерт до 25-річчя творчої діяльності Володимира Марунича. Лауреата міжнародного й національних конкурсів добре знають як чудового музиканта, майстра інструментовок, аранжувань, обробок й автора багатьох творів для ансамблів й оркестрів народних інструментів, у творчому доробку Майстра їх майже 120. Вони звучать у виконанні різних колективів. І це не дивно, тому що Володимир з дитинства полюбляв грати на баяні в різних ансамблях.
Родом він із Запоріжжя.

Батько — капітан, але у вільний час залюбки грав на гармошці, гітарі, мандоліні, домрі, а мати гарно співала. Усі ці музичні гени передалися хлопчику, і його, хоч він і мріяв стати капітаном, як батько, захопило «музичне» море. Після школи закінчив Запорізьке музичне училище, Київську консерваторію по класу баяна й симфонічного диригування. Володимир вдячно згадує своїх учителів — педагогів по класу баяна Віктора Дяченка й Анатолія Семешка, з інструментовки — Ігоря Марченка, диригування — Володимира Кожухаря, по класу ансамблю — Миколу Різоля, Івана Яшкевича, Юрія Алексика та інших відомих особистостей. Усі свої знання Володимир Іванович з любов’ю передає студентам. Він талановитий педагог. З 1986 року викладав диригування, інструментовку й керував оркестром народних інструментів у Київському національному університеті культури й мистецтв. Тепер працює в Національній музичній академії України імені Петра Чайковського.
Головне захоплення Володимира Марунича — ансамблева гра. Інструментальне тріо — дві домри і баян — у складі Наталії та Володимира Маруничів, Ірини Гончарової під керівництвом Івана Яшкевича стали лауреатами Українського конкурсу виконавців на народних інструментах, українського конкурсу «Нові імена» й міжнародного — «Трофей Югославії». В ансамблі «Київські візерунки» Міжнародного центру культури і мистецтв під керівництвом Юрія Алексика Володимир понад 10 років виконував сольну партію баяна. На Всеукраїнському конкурсі ансамблів народних інструментів «Київські візерунки» нагороджено найвищою премією — гран-прі. Виступи інструментального тріо й оркестру народних інструментів Українського радіо під керівництвом Володимира Івановича зберігаються у фондах радіо. Його аранжування звучать в Державній чоловічій хоровій капелі України імені Левка Ревуцького, в Національному оркестрі народних інструментів України.
З 2002 року Володимир Марунич працює з ансамблем «Дивограй» Національної філармонії України. Цей квінтет очолює лауреат Всеукраїнського конкурсу Вадим Чорнокондратенко. Кожен виконавець володіє кількома інструментами. Вадим віртуозно грає на кобзі, балалайці, духових інструментах (сопілка, зозулька, дводенцівка), ударних і губній гармоніці. Дружина Вадима — Ніна, крім домри, виконує партії сопілки й ударних. Донька Ольга — скрипалька, грає ще й на ударних. Володимир Марунич — баяніст, аранжувальник й автор інструментальних композицій. Віталій Кириєнко виконує басову партію на кобзі-бас, домрі-контрабас, балалайці й ударних інструментах.
В ювілейному концерті Володимира Марунича ансамбль «Дивограй» виконав перекладення, обробки українських пісень, аранжування українських народних пісень і танців. Слухачі тепло приймали виступи співаків — заслуженої артистки України Надії Добридень і народного артиста України Олександра Василенка, які в супроводі ансамблю «Дивограй» виконали чудові українські народні пісні в обробці ювіляра «Ішло дівча лучками», «У перетику ходила» (на слова Тараса Шевченка), «Ой я знаю, що гріх маю», «Дивлюсь я на небо», «Їхав стрілець на війноньку» та інші.
Володимир багато гастролює. Як диригента й композитора Марунича запрошували у США. Прем’єри його Концерту для балалайки з симфонічним оркестром відбулись у Вашингтоні й Далласі. Крім того, Володимир Іванович підготував велику програму з оркестром народних інструментів, яка мала знач-ний успіх у Вашингтоні.
Аплодували Володимирові в Німеччині, Англії, Шотландії, Бельгії, Данії, Швеції, Польщі, Югославії. Враженням від цих мандрівок було присвячене друге відділення концерту. Па-
м’ять батьків Володимир Марунич вшанував Адажіо в старовинному стилі. Соло на гобої трепетно виконав Сергій Постовойтов. Ніжна мелодія «Привіт коханню» англійського композитора Е. Ельгара натхненно прозвучала на скрипці (соло — Ольга Чорнокондратенко). Не оминули й Грецію з темпераментним танцем «Сіртаки», Італію з чудовими піснями у виконанні володаря «найкрасивішого голосу» (як визнали на фестивалі в Італії) Олександра Василенка, старовинні російські романси, що торкають найпотаємніші струни душі... Після гастролей у Данії в репертуарі ансамблю з’явився поетичний твір композитора Х. Любю «Інтродукція» і галоп «Копенгагенська залізниця», які мають великий успіх у слухачів.
У ювілейному концерті брали участь заслужені артисти України Борис Лобода (художнє слово), Віктор Мацко (ударні інструменти). Режисер — народний артист України Володимир Лукашев. На високому рівні провела концерт музикознавець Світлана Корецька.

Раїса ВАХРАМЄЄВА
також у паперовій версії читайте:
  • МИРГОРОДСЬКА «ЕКЗОТИКА»
  • «ДЕНЬ КСЕНІЇ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».