Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
ТУТ ЧАС ЗУПИНЯЄ СВІЙ ПЛИН
18 ТРАВНЯ — МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ МУЗЕЇВ
Із 1978 року за рішенням XII Генеральної асамблеї Міжнародної Ради музеїв 18 травня відзначається професійне свято музейних працівників. Цього дня приймають вітання ті, хто збирає й береже для майбутніх поколінь надбання історії, культури, мистецтва й досягнень людства. Міжнародний день музеїв — свято, що наголошує на підтриманні та уважному ставленні до спадщини, на якій виховуються наступні покоління. «Музей має бути і школою, і храмом, і святим місцем, куди мусять сходитися для вивчення прекрасного і поклоніння красі»,— мріяв відомий український меценат Богдан Ханенко ще у 80-х роках XIX століття.

Найбільша скарбниця України — Музей народної архітектури і побуту в Пироговому, створений 1976 року. Селище Пирогове на Київщині — адреса, відома усім, хто шанує історію рідного краю. Тисячі людей приїздять звідусіль до одного з найбільших у світі музеїв просто неба. Тут вінчаються молодята, святкують весілля, приїздять у вихідні сім'ями, аби відпочити від гамірного столичного життя.
Заснований з ініціативи культурної громадськості, Українського товариства охорони пам'яток історії та культури, музей увібрав у себе все, що приваблює туристів із багатьох куточків світу,— ліси, узлісся, розлогі долини, байраки, старовинні ставки і давньоруські кургани.
На площі 150 гектарів розмістились понад триста пам'яток архітектури із різних регіонів України — житлових, виробничих, господарських будівель, культових споруд. А ще — хати, комори, клуні, повітки, курники. Усе це сформовано в садиби. Фонди музею налічують більше, ніж 70 тисяч етнографічних пам'яток, серед яких — багатюща колекція хатніх ікон, рушників, народного одягу, тканин, меблів, кераміки, знарядь праці, виробів гончарів, ковалів, столярів.
Незабутнє враження залишають хати під солом'яними дахами, вітряки із семи регіонів країни, діючі раритетні церкви. У хатах, як заведено здавна, пахне травами, та й обставлено їх так, як у типовому українському селі. Вражають краса фруктових садів, невеликих городів, доповнює ж це враження національний одяг персоналу. Доглядачі кожного будиночка розповідають екскурсантам про «свій» регіон і життя у ньому. Цікаво спостерігати, як змінюються ландшафт і архітектура будівель: давні оселі жителів Полісся змінюються маленькими білими мазанками Наддніпрянщини. А вітряки, здається, так і прагнуть продовжити перервану роботу. Серед вселенської тиші, яка панує всюди, чути щебет пташок і передзвін, що долинає з церкви. Та й час тут наче спинився у своєму плині...
Музей під відкритим небом у Пироговому — не тільки екскурсійна програма, а й відпочинок. Тут можна покататися верхи або в запряженій конем відкритій колясці. У центрі комплексу є майдан, де продають сувеніри, це теж може стати розважальним елементом відпочинку, особливо для дітей. Тут можна придбати різноманітні речі: від керамічних свистків та іграшок до вишитого одягу. Всі товари — витвори майстрів, так само талановитих, як наші предки багато років тому.
На території музейного комплексу влаштовуються Дні народних ремесел, відзначаються релігійні свята. Нині, коли відроджується наша духовність, важливо відчути себе частинкою української нації з її багатовіковою історією й багатою культурою. Музей у Пироговому — одне з найкращих місць для цього.

Підготувала Ганна ІВАНОВА


Довідка «ДУ».
В Україні зареєстровано 550 державних музеїв і їхніх філій, 600 музеїв функціонують на громадських засадах, 18 — мають статус національних. В українських музеях є понад десять мільйонів одиниць історичних і культурних цінностей. У музеях зберігаються видатні пам'ятки національної й зарубіжної культур, унікальні експонати, які розповідають про славетні сторінки в історії держави, її мистецтві й літературі.
також у паперовій версії читайте:
  • СВЯТА СПРАВА — ІКОНОМАЛЯРСТВО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».