Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
НОВОМУ УРЯДОВІ — НА ЗАМІТКУ
Суспільство з нетерпінням і хвилюванням очікує на формування нового уряду. Адже від того, які пріоритети обере він у своїй діяльності, залежатиме подальший розвиток держави і якість життя її громадян. Хотілось би, аби нова влада прислухалась до порад провідних економічних експертів, науковців і зорієнтувала свої зусилля на піднесення економіки, її важливих секторів.

Як вважають експерти Інституту економічних досліджень, політичних консультацій та Центру Разумкова, однією з найсуттєвіших умов забезпечення високих темпів зростання економіки та збільшення зайнятості є розвиток фінансового сектора. Адже це створює основу для ефективного надання грошових послуг громадянам і залучення коштів підприємствами.
Аби фінансові ринки ефективно розвивались, радять експерти, уряд має вжити заходів для поліпшення умов фінансування підприємств через подальшу оптимізацію банківського кредитування, розвиток альтернативних джерел залучення коштів (зокрема, випуск акцій та облігацій), усунення перешкод для доступу підприємств на ринки капіталу.
Пріоритетним для уряду має стати розвиток внутрішніх ринків капіталу шляхом збільшення пропозиції ліквідних активів і залучення додаткових коштів. Зокрема, переконані експерти, потрібно збільшити частку власності державних підприємств, яка приватизується через аукціони на організованому фондовому ринку; запровадити другий рівень пенсійної системи, популяризувати її третій рівень; вдосконалити систему валютного регулювання для залучення іноземних інвестицій.
Варто також забезпечити належний захист прав власності на об'єкти нерухомості створенням Єдиного державного реєстру, дані якого були б відкритими; упровадити правила захисту прав акціонерів. Слід вирішити проблему подвійних реєстрів акціонерів, забезпечити баланс між інтересами дрібних і великих акціонерів. Експерти вважають, що актуальним є й вдосконалення правил корпоративного управління стосовно підвищення ефективності, прозорості й підзвітності. Для цього доцільно ухвалити закон «Про відкриті акціонерні товариства».
Уряд має підтримувати нові механізми надання фінансових послуг. Це — розширення ринку похідних цінних паперів (зокрема, на валютному ринку); створення умов для розвитку іпотечного кредитування; поліпшення інвестиційних можливостей для державно-приватного партнерства.
Не менш важливим для розвитку вітчизняної економіки є банківський сектор. У найближчій перспективі, на думку експертів, уряд повинен особливу увагу приділяти підвищенню капіталізації й рівня прозорості банківської системи. Щодо цього важливим є посилення нагляду з боку Нацбанку за рівнем капіталізації банківської системи.
Експерти вважають важливим внесення змін до Закону України «Про банки і банківську діяльність», якими комерційні банки будуть зобов'язані розкривати структуру власності капіталу, а також посилення нагляду з боку НБУ за операціями кредитування.
Уряд повинен сприяти посиленню конкуренції на ринку банківських послуг. Влада, на переконання експертів, має надати дозвіл на відкриття філій іноземних банків. Приходу фінансово нестабільних і ненадійних банків мусить запобігати належне регулювання.
Суттєву увагу керівництво країни має приділяти й розвитку фондового ринку, сприяти збільшенню кількості цінних паперів у вільному обігу. Серед необхідних кроків — запровадження нової процедури приватизації підприємств, яка б передбачала обов'язковий продаж іншої, ніж контрольна, частини акцій на фондовому ринку. Приміром, приватизація може проходити у три етапи. Перший — попередній продаж невеликої частини акцій (10%) на фондовому ринку. Другий — проведення конкурентного приватизаційного тендера з продажу контрольного пакета акцій. Третій — продаж решти акцій на фондовому ринку. Така схема приватизації сприятиме підвищенню ліквідності ринку цінних паперів, зменшенню концентрації власності й економічної влади окремих власників, а також поліпшенню корпоративного управління компаніями. Доцільним, на думку експертів, є продаж невеликих пакетів акцій (10–25%) деяких державних стратегічних підприємств (НАК «Нафтогаз України», НАЕК, «Турбоатом» та ін.) на фондовому ринку.
З-поміж пріоритетів уряду має бути сприяння підвищенню рівня попиту на цінні папери та рівня пропозиції «довгих» фінансових ресурсів. Важливим є скасування податку на доходи з капіталу. Доходи з капіталу й банківських депозитів мусять оподатковуватись однаково.
На порядку денному — ухвалення закону, необхідного для впровадження другого рівня пенсійної системи. Крім того, варто поширювати інформацію про третій рівень пенсійного забезпечення.

Олена КОСЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ІНФЛЯЦІЯ — НАШ СУПУТНИК?
  • КОЛГОСПИ ПОВЕРТАЮТЬСЯ?
  • УКРАЇНА І ГРУЗІЯ «ОБІЙДУТЬ» РОСІЮ
  • БЕНЗИН БУДЕ ЯКІСНІШИМ
  • ХАБАРІ... ЗА ПЛАНОМ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».